ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ν. Δένδιας: Οι τρεις άξονες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ δείχνουν τον αμυντικό άξονα του λιμανιού, ενώ τόνισε πως μπορεί να γίνει πύλη εισόδου εμπορίου για την Ευρώπη. Θα μετατρέψει την πόλη σε ενεργειακό κόμβο.

Την γεωστρατηγική σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας τους τρεις άξονες που το τοποθετούν στο επίκεντρο της προσοχής. Ο υπουργός υπογράμμισε τον αμυντικό άξονα που θα μπορούσε να έχει υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις ΗΠΑ καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι οικονομικά και ενεργειακά.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά συνολικά και για τη θρακιώτικη και για την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφτηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και αξιωματούχους του Ελληνικού Στρατού και της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Αλεξανδρούπολη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας, δήλωσε πως «είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες»:

  • Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας και νομίζω με τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το εθνικό συμφέρον.
  • Ο δεύτερος αφορά το οικονομικό το εμπορικό κομμάτι. Το λιμάνι θα εξελιχθεί θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και θα παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή στα ο που έρχονται.
  • Το τρίτο είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο ο νέος Σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από δω και η διασύνδεση με τον TAP θα οδηγήσει στο να γίνει Αλεξανδρούπολη στο να γίνει η Θράκη νέος ενεργειακός κόμβος. Κι όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μία ακμάζουσα Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε πως μέσα στο 2022 θα έχουν κλείσει οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια και αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το «πετράδι του στέμματος»καθώς η περιοχή μετατρέπεται σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο φυσικού αέριου και συγκεντρώνει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον. Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο καθώς ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τμήμα του λιμανιού. Η Gastrade, εξάλλου, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Ο τοπικός οργανισμός διαχειρίζεται και δύο λιμάνια στη Σαμοθράκη και το αλιευτικό καταφύγιο Μάκρης. Για το λιμάνι έχουν δείξει ενδιαφέρον, η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου (μέσω της Cameron) με τον όμιλο Goldair και τον γαλλικό κολοσσό Bollore, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Φραγκογιάννης: Δημιουργία νέων διμερών οικονομικών δεσμών με τη Σουηδία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ολοκήρωσε την επίσκεψη του στην Σουηδία, έχοντας εξασφαλίσει την διεύρυνση των οικονομικών δεσμών Ελλάδας και Σουηδίας.
dendias, exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σήμερα σε επίσημη δήλωση σχετικά με την Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη. Να γίνει δεκτή απο τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αναμένεται αύριο 9 Μαΐου 2022, στην Αθήνα η Υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Raychelle Awour Omamo.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Περίοδος ευκαιριών για την ελληνική ναυτιλία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το νέο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία και περιλαμβάνει το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δριμύτατη επίθεση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Σκληρή επίθεση από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού ΥΠΕΞ, εναντίον της Τουρκίας. Την εγκαλεί πώς η προκλητικότητα της έχει ξεπεράσει τα όρια και στρέφεται εναντίον των κανόνων διεθνούς δικαίου αλλά και εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Το διάβημα πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών.