ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vestager, Komision, Evropaiki Epitropi
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος και Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών της ΕΕ, M. Βεστάγκερ. Φόρουμ των Δελφών. Πηγή: ΑΠΕ

Εύσημα από Κομισιόν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας

Η Ευρωπαία επίτροπος ψηφιακών τεχνολογιών Μαργκέτε Βεστάγκερ σημείωσε πως ο ελληνικός ψηφιακός μετασχηματισμός τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε πάρα πολύ εντυπωσιακός.

Τα εύσημα στην Ελλάδα για τον «πάρα πολύ εντυπωσιακό ψηφιακό μετασχηματισμό» που πέτυχε τα τελευταία χρόνια, απέδωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή, Μαργκέτε Βεστάγκερ, η οποία συνεχάρη την χώρα μας και για το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης των 30 δισ., τα 7 δισ. εκ των οποίων θα διατεθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων, υποβοηθώντας και τον μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Κι όπως υπογράμμισε η αρμόδια Επίτροπος, «χαίρομαι που η Ελλάδα δράττεται αυτής της ευκαιρίας, χάρη στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ψηφιοποιηθούν».

Η κ. Βεστάγκερ μίλησε στην εκδήλωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Έρευνας και Τεχνολογίας, υπό την προεδρία του Δημήτρη Καιρίδη, αντιπροέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα: «Η διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος, προκλήσεις και προοπτικές».

Όπως ανέφερε, τα τελευταία δύο χρόνια, ο ελληνικός ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε πάρα πολύ εντυπωσιακός, και η ίδια εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «αυτό το οποίο γίνεται», όχι μόνο κατευθύνεται προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, αλλά καθοδηγεί και τη δουλειά μας, διότι αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξυπηρετεί τους ανθρώπους και θέτει τον άνθρωπο στο κέντρο της κοινωνίας.

Ως παράδειγμα, η Επίτροπος επικαλέστηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό του covid, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ήταν το κράτος μέλος εκείνο, το οποίο «έσπρωξε» προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την χαρά της «που το έκανε και που έγινε τελικά αυτό […] Γιατί το πάσο αυτό, μας επέτρεψε να ανακτήσουμε την ελευθερία των κινήσεων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια από τις πιο κρίσιμες υγειονομικές καταστάσεις που γνωρίσαμε τους τελευταίους αιώνες».  
 
«Το πάσο αυτό για τον covid, συνδυάζεται με τους κανόνες της προστασίας των δεδομένων και αυτό για μένα σημαίνει ότι όταν συνεργαζόμαστε είμαστε σε θέση να υπερκεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια»
προσέθεσε η κ. Βεστάγκερ. Επικαλούμενη επίσης ένα παράδειγμα, για το πόσο ευεργετικός καθίσταται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα υγείας, μίλησε για το «MyHealth app», την εφαρμογή η οποία προσφέρει πρόσβαση στους ασθενείς στα ιατρικά ιστορικά και αρχεία. «Η διοίκηση γίνεται ψηφιακή, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών, ενώ θα οικοδομεί και την εμπιστοσύνη».

Αναφορικά με τις δράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Βεστάγκερ τόνισε ότι θέτει τα θεμέλια για μία ψηφιακή οικονομία. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην πρόταση για μία Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα αντί για εθνική, η οποία θα έχει ισχύ σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούν οι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση σε επιγραμμικές υπηρεσίες και βεβαίως θα υπάρχει επιλεκτική αποκάλυψη μόνο των απαραίτητων προσωπικών τους δεδομένων. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα μπορούμε να επικοινωνούμε, να συνδεόμαστε, όντας όμως προστατευμένοι από τις ψηφιακές απειλές, όπως επίσης και ο κανονισμός και η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης «την οποία μπορούμε να εμπιστευτούμε, διότι σέβεται τα θεμελιώδη μας χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα συμβαδίζει με την αριστεία, την καινοτομία και είναι επωφελής για όλους».

Οι ψηφιακοί στόχοι της ΕΕ μέχρι το 2030

Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030, και που αφορούν στις δεξιότητες, την ασφαλή επικοινωνία, τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημοσίων υπηρεσιών.  

«Στόχος είναι τα 20 εκ. μέχρι το 2030, και όλα τα νοικοκυριά να έχουν Gigabit δίκτυα και 5G, το 75% των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, όπως δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη και Cloud υπηρεσίες, και σε οκτώ χρόνια όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (ή τουλάχιστον οι κύριες) να είναι προσβάσιμες ψηφιακά, ώστε να είναι διαθέσιμες για τους πολίτες», είπε συγκεκριμένα.

«Η δήλωση την οποία προτείνουμε για τις ψηφιακές αρχές και τα ψηφιακά δικαιώματα, θα πρέπει να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και να λειτουργήσει ως κείμενο αναφοράς για όλους μας και να εγγυάται ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ανοικτή ψηφιακή κοινωνία η οποία θα είναι συμπεριληπτική. Θα ανήκουν όλοι σε αυτήν. Πρέπει να υποστηρίξουμε την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη, την ελευθερία της επιλογής online. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή στον ψηφιακό δημόσιο χώρο, να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την βιωσιμότητα του ψηφιακού μας μέλλοντος» τόνισε.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, η κ. Βεστάγκερ υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει έργα μεγάλης κλίμακας, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να επωφελούνται από τις τεχνολογίες κι επίσης, συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Προς τούτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε 12 διασυνοριακά και πολυ-κρατικά σχέδια projects, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με 700 δισ. ευρώ, και μέσω του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα απορροφηθούν στις ψηφιακές προτεραιότητες έως το 2026 τα τουλάχιστον 170 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις 230 εκ. για ψηφιακή εκπαίδευση

«Έχουμε θεσπίσει εντυπωσιακούς στόχους. Έχουμε τοποθετήσει ψηλά τον πήχη του ψηφιακού μετασχηματισμού: 80% των ενηλίκων που έχουν αποκτήσει τις πιο βασικές δεξιότητες και μέχρι το '30 θα πρέπει να έχουμε 20 εκατομμύρια ψηφιακών εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι θα απασχολούνται στον τομέα τους και θέλουμε και να συμμετέχουν και οι γυναίκες στην αγορά αυτής της εργασίας. Εάν δεν δουλέψουμε όλοι μαζί, δεν θα φτάσουμε τα 20 εκατομμύρια ειδικών, παρά μόνον τα 12 εκατομμύρια - και γι' αυτό θέλω να σας παρακαλέσω να συμμετέχετε σε αυτό τον κοινωνικό διάλογο έτσι, ώστε, να υποστηρίξετε το διάλογο αυτό σε εθνικό επίπεδο» είπε εξάλλου απευθυνόμενη στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ιδιαιτέρως δε για την χώρα μας, αφού επισήμανε ότι, παρότι η Ελλάδα κατέβαλλε εντυπωσιακές προσπάθειες για την ψηφιοποίησή της, παραμένει σε θέση χαμηλότερη από ό,τι οι ευρωπαϊκοί της εταίροι και γι' αυτό ενημέρωσε ότι προβλέπεται η επένδυση στην Παιδεία και την εκπαίδευση των νέων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι ψηφιακές δεξιότητες. Για τον σκοπό αυτό, η κ. Βεστάγκερ εξήγγειλε επένδυση 230 εκ. ευρώ για τον ψηφιακό εξοπλισμό, έτσι ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν αυτοί οι οποίοι εκπαιδεύονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπ. Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως αποτελεί στόχο να προχωρήσει η κωδικοποίηση 40 υπηρεσιών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το νηολόγιο, τη ναυτική εκπαίδευση, τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής ΝΕΠΑ και τη θυρίδα του ναυτικού.
Skertsos-Akis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Οι προκλήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας για την σύγχρονη δημοκρατία

Ο 'Α. Σκέρτσος συμπεραίνει ότι : «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις σύγχρονες δημοκρατίες απορρέει από τον εφησυχασμό που αναπόφευκτα φέρνει μαζί της η δημοκρατική και οικονομική ευημερία».
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερακάκκης: Αποφάσεις και σχέδιο για «να καταστήσουμε την Ελλάδα αγνώριστον»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε στην ομιλία του ότι «η γεωπολιτική μπαίνει στην εξίσωση και παίζει ρόλο στις επιχειρηματικές και επιχειρησιακές αποφάσεις μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Ανοίγει πλατφόρμα για ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκίνητων

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέσα στον Ιούλιο προχωρούν οι διαδικασίες για την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης που πλέον μέσα από μια εφαρμογή, θα βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο.