ΓΔ: 1448.63 0.94% Τζίρος: 70.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:00:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
panagiotopoulos-ethniki amyna
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αναγκαία η δημιουργία ευρωπαϊκής άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως η ρωσική εισβολή αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωπαϊκού χώρου και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει σαφές πως δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αυτονομία στις επιλογές, αυτονομία στη δράση. Πρέπει να ενεργήσουμε ως ισχυρός και συνεκτικός πολιτικός παράγοντας για να υποστηρίξουμε τις αξίες και τις αρχές, που στηρίζουν τις δημοκρατίες μας, να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να υποστηρίξουμε τη διεθνή ειρήνη μαζί με τους εταίρους μας. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, μαζί. Αυτό τόνισε

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Εθνικής σημείωσε πως η «Ελλάδα ήταν πάντα πρωτοπόρος για την Ευρώπη της Άμυνας». Την τελευταία διετία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αναγκάστηκε να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είμαστε αναγκασμένοι λόγω των στρατηγικών προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε στην άμεση γειτονιά μας, αλλά και πέραν αυτής».

Επισήμανε, δε, ότι «είναι πλέον καιρός τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να δαπανήσουν περισσότερα για τη συλλογική Άμυνα της Ε.Ε. Θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη προς τούτο το ότι αρκετά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς».

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «δεν έφερε απλά μόνο τον πόλεμο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα με όρους κατάφορης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας», αλλά «αποτελεί επιπλέον κι ένα καίριο πλήγμα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωπαϊκού χώρου».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή τετελεσμένων. Η αποκατάσταση της νομιμότητας αποτελεί μοναδική και απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια επίτευξη λύσης» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η Ουκρανία απέστειλε επίσημο αίτημα για παροχή βοήθειας προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους και συμμάχους μας, και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για παροχή συνδρομής στην Ουκρανία, αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ η αποστολή αμυντικού υλικού, ιατρικών προμηθειών και σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Πολωνίας».

«Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μεριμνούμε για την προστασία της ελληνικής ομογένειας, κι ενισχύουμε την Ουκρανία διπλωματικά, ανθρωπιστικά και αμυντικά» πρόσθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θωράκιση της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει ολοκληρωθεί με τις φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale» και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε την πορεία μας και καταγράφουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Η προσπάθειά μας είναι διαρκής και έχει ως στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι ήδη ικανές, αξιόμαχες και αποτρεπτικές» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «είναι πάντοτε καλό να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και σε επίπεδο υπουργών Άμυνας». «Υπάρχει», συνέχισε, «εκατέρωθεν δέσμευση να ενεργοποιείται άμεσα αυτό το κανάλι απευθείας επικοινωνίας προς το σκοπό της εκτόνωσης κάποιας έντασης που ήθελε προκύψει στο μέλλον».

«Η αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία επιβάλει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, καθώς και της αρχής της καλής γειτονίας. Μόνον αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις μπορούμε να συζητήσουμε για δραστηριότητες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης της Ουκρανικής κρίσης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου εκτίμησε πως η κατάσταση με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ευμετάβλητη. Αναγκαία όσο ποτέ η στρατιωτική αυτονομία της Ε.Ε, πρόσθεσε.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεωργαντάς: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα»

Η Ελλάδα το 2021 εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαλακό σίτο, αραβόσιτο και κριθάρι που αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών μας. Με το ξέσπασμα του πολέμου η χώρα μας έπρεπε να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.