ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zelensky-Ukraine
Φωτο: ΑΠΕ

Ζελένσκι στη Βουλή: Ελευθερία ή Θάνατος λέμε και εμείς σήμερα

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στηθούν στη Μαριούπολη «νέες Θερμοπύλες», τόνισε μιλώντας στην ελληνική Βουλή ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια «νέα Φιλική Εταιρεία» για να σωθεί η ελληνική ομογένεια και η Ουκρανία.

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη, ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

Ιδιαίτερο σημείο στην παρέμβασή του, ήταν η προβολή βίντεο με δύο ομογενείς από τη Μαριούπολη, που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ένας εκ των δύο: «Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης είναι Έλληνες. Η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλούμε βοηθήστε μας». Και ο δεύτερος ομογενής συμπλήρωσε: «Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτήρια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο κ. Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην μαρτυρική Μαριούπολη. «Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη λαμβάνοντας τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτήν μαρτυρική πόλη. Αυτό δεν έχει συμβεί σε άλλη πόλη εδώ και μισό αιώνα. Οι Ρώσοι στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα στην Μαριούπολη, είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που μπορούσαν να δουν τι κάνουν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε την βία των Ρώσων στρατιωτών. Οι Έλληνες της πόλης ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους, χτίζοντας την ζωή τους και το μέλλον τους. Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, αυτό λέμε και εμείς σήμερα» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οι Ρώσοι πρέπει να λογοδοτήσουν». 

Επίσης σημείωσε: «Ευχαριστώ την Ελλάδα για την βοήθεια όπως και για την συμμετοχή της στις κυρώσεις. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την επιρροή σας για να οργανώσουμε την όποια διάσωση στην Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι όρθια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες, όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εκδιώξουμε κάθε βάρβαρο επιτιθέμενο. Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφηκαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης. Η Ουκρανία χρειάζεται δυνάμεις και όπλα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκληματα κατά αμάχων και θα ξαναχτίσουμε Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις. Θα κερδίζουμε Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία».

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιείται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολουθούν το μήνυμα που απευθύνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για επίθεση στην Οδησσό: Ήταν κάτι πολύ άγριο, ανησυχήσαμε

«Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της ΕΕ να στηριχθεί η Ουκρανία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Mitsotakis-Kyriakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το βιολί του Καβάκου να ακουστεί πιο δυνατά από τις βόμβες

«Εδώ υπάρχει αμυνόμενος και είναι η Ουκρανία, υπάρχει επιτιθέμενος και είναι η Ρωσία. Και εύχομαι και ελπίζω σήμερα το βιολί του Λεωνίδα να ακουστεί πιο δυνατά από τις βόμβες της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
panagiotopoulos-ethniki amyna
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Από τα αποθέματά μας το αμυντικό υλικό που πήγε Ουκρανία

Τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν, είπε ο υπουργός, ήδη, καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί η άμυνα του ελληνικού εδάφους.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Λανθασμένη η συμπερίληψη του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ

Για αστοχία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ «Είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν;» τόνισε σε δήλωσή του.
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

«Η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη

Επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό.