ΓΔ: 794.61 -1.36% Τζίρος: 34.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cyber attack-cyber security
Φώτο: Shutterstock

Ελληνοκυπριακό μνημόνιο συνεργασίας σε ψηφιακή πολιτική - κυβερνοασφάλεια

Σε στοχευμένες δράσεις με προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία των δύο χωρών συμφώνησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης με τον Κύπριο υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής πολιτικής Κ. Κόκκινο.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου  Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται στο επίκεντρο διήμερης επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου. Τον Υπουργό συνοδεύει ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.

Κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς και διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των δύο χωρών στο πλαίσιο ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος. Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση των δύο πλευρών για διεύρυνση και εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας, για ενίσχυση των κρίσιμων δομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών των δύο κρατών και βελτιστοποίηση ενός σύγχρονου και ευέλικτου μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, που να παρέχει ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπογράφηκε, σε επίσημη Τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής και Κυβερνοασφάλειας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό ή/και υλοποίηση. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία διμερών διαύλων ανταλλαγής πληροφοριών σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανάπτυξη ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών, ο σχεδιασμός και η υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης της διαδικτυακής παρουσίας των κυβερνητικών φορέων και η υλοποίηση στρατηγικών έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε τομείς προτεραιότητας όπως υγεία, δικαιοσύνη και παιδεία. Τέλος, θεσμοθετείται η διμερής συνεργασία για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών Κυβερνοασφάλειας, καθώς και η από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα στον εν λόγω τομέα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κόκκινο«Σήμερα θέτουμε τις βάσεις για μία διευρυμένη συνεργασία που βασίζεται σε κοινό όραμα, κοινές αξίες, αμοιβαίο σεβασμό και αλληλεγγύη. Μία συνεργασία που προνοεί σειρά στοχευμένων δράσεων με προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία των δύο μας χωρών. Μία συνεργασία που αξιοποιεί και κτίζει στην τεχνογνωσία, την εμπειρογνωμοσύνη, τις ικανότητες και τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα και των δύο χωρών, για κοινό όφελος». Ευχαριστώντας τον Κυριάκο Πιερρακάκη για τη διαχρονική στήριξη και τη στενή συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Κυριάκος Κόκκινος τόνισε πως «Σε αυτό το τόσο δύσκολο αλλά και τόσο σημαντικό εγχείρημα, Κύπρος και Ελλάδα, επιλέγουμε να δράσουμε από κοινού, ενώνοντας δυνάμεις για να υλοποιήσουμε μαζί ένα παράλληλο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, επωφελούς για όλους και με επίκεντρο τον πολίτη».

Μνημόνιο συνεργασίας

Στη δική του παρέμβαση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Και το κάνουμε υπογράφοντας ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θεμελιώθηκε πριν από οκτώ μήνες, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Κόκκινου στην Ελλάδα και την πρώτη μας συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλά να διδάξουν η μία στην άλλη αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η Ελλάδα καταγράφει τη δική της πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό». Περαιτέρω, συμπλήρωσε ότι «μπροστά στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η ανταλλαγή καλών πρακτικών μας βοηθά όλους να γινόμαστε καλύτεροι. Είμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ για να συζητήσουμε ανοιχτά πώς σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι ιστορική επιταγή Ελλάδα και Κύπρος να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά και σήμερα με το μνημόνιο που υπογράφουμε κάνουμε την αρχή».

Από πλευράς του, ο Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε πως «η ψηφιακή πραγματικότητα απαιτεί συμπράξεις, συγκλίσεις και συνεχείς προσαρμογές στις εξελίξεις. Η συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιμέρους σημαντικές αμφίπλευρες ωφέλειες αλλά παράλληλα συμβάλει και στη διαρκή από κοινού αναβάθμιση των χωρών μας στον διεθνή τεχνολογικό χάρτη».

Πριν από την τελετή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ, στα πλαίσια της επίσκεψής τους, θα συναντηθούν, μεταξύ άλλων, με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερακάκκης: Αποφάσεις και σχέδιο για «να καταστήσουμε την Ελλάδα αγνώριστον»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε στην ομιλία του ότι «η γεωπολιτική μπαίνει στην εξίσωση και παίζει ρόλο στις επιχειρηματικές και επιχειρησιακές αποφάσεις μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών».
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Σε ένα τριήμερο κλείστηκαν 557.000 ραντεβού 3ης δόσης

Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπογραφές, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι θα διατεθούν δωρεάν περισσότερες από 650.000 ψηφιακές υπογραφές εντός Ιανουαρίου σε στοχευμένες επαγγελματικές ομάδες.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Συνεχίζεται η αύξηση των νέων ραντεβού για εμβολιασμό

Μέσω του gov.gr εξυπηρετούνται τους πολίτες για 1288 υπηρεσίες, ενώ πρόσθεσε ότι για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί ένα τεράστιο κονδύλι περίπου 700 εκατ. για περαιτέρω ψηφιοποίηση.