ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tagaras, Ypourgeio Perivallontos kai Energeias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ν. Ταγαράς: Ξεκίνησε ο β’ κύκλος πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας

Το πρόγραμμα ύψους 401,05 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά το 70% της χώρας. Πρόκειται για περιοχές όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος.

Προκηρύχτηκαν τα 15 πρώτα Πολεοδομικά Σχέδια του Β' κύκλου - από τους συνολικά τέσσερις- του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Στόχος του προγράμματος συνολικού ύψους 401,05 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της Ελλάδας. Πρόκειται για περιοχές όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια δικαίου, καθώς επίσης την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ενώ η ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση για το 100% των αναθέσεων αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2025.

«Η προκήρυξη των πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του Β' Κύκλου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα υλοποίησης της μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός που εξελίσσεται στη χώρα μας, βάζει τάξη στον χώρο και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση με κανόνες και ασφάλεια όλων των έργων υποδομής, την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα την προστασία του Περιβάλλοντος με ασφάλεια Δικαίου, καθώς κάθε ένα ΤΠΣ θα έχει και τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ».

Ο κ. Ταγαράς κάλεσε όλον τον τεχνικό κόσμο της χώρας «με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης να συμμετάσχει σε αυτό "εθνικό στοίχημα" στην εκπόνηση των σύγχρονων χωροταξικών - πολεοδομικών μελετών, που είναι απολύτως απαραίτητες για να μπει τάξη στον χώρο σε όλη την Επικράτεια».

Οι τέσσερις κύκλοι αναθέσεων

Οι τέσσερις (4) κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, τα 15 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β' Κύκλου είναι:

   1. Δήμος Σπετσών (ΔΕ Σπετσών)

   2. Δήμος Ύδρας (ΔΕ Ύδρας)

   3. Δήμος Ελευσίνας (ΔΕ Μαγούλας, Ελευσίνας) - Δήμος Μεγαρέων (ΔΕ Νέας Περάμου)

   4. Δήμος Φούρνων Κορσέων (ΔΕ Φούρνων Κορσέων) - Δήμος Ικαρίας (ΔΕ Αγίου Κυρήκου, Εύδηλου, Ράχων)

   5. Δήμος Οινουσσών (ΔΕ Οινουσσών) - Δήμος Ψαρών (ΔΕ Ψαρών) - Δήμος Χίου (ΔΕ Καρδάμυλων, Ομηρούπολης, Αμάνης, Χίου, Καμποχώρων, Αγίου Μηνά, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας)

   6. Δήμος Κύμης-Αλιβερίου (ΔΕ Κύμης, Κονίστρων, Ταμιναίων, Αυλώνος, Διστύων)

   7. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων)

   8. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Κόζιακα, Φαλωρείας, Τρικκαίων, Καλλιδένδρου, Μεγάλων Καλυβίων)

   9. Δήμος Βέλου - Βόχας (ΔΕ Βέλου, Βόχας)

   10.Δήμος Κορινθίων (ΔΕ Σαρωνικού, Σολυγείας)

   11.Δήμος Διονύσου (ΔΕ Σταμάτας, Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Ανοίξεως, Ροδοπόλεως, Δροσιάς, Διονύσου)

   12.Δήμος Πεντέλης (ΔΕ Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων)

   13. Δήμος Σαρωνικού (ΔΕ Σαρωνίδος, Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά, Αναβύσσου)

   14. Δήμος Ραφήνας-Πικερίου (ΔΕ Πικερμίου, Ραφήνας)

   15. Δήμος Παξών (ΔΕ Παξών)

 Τι προβλέπει κάθε ΤΠΣ

Με τις πλήρεις μελέτες ΤΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι, το Πρόγραμμα Πολεδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τις εξής 4 δράσεις:

   1)Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (Τ.Π.Σ.), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.)

   2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)

   3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

   4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Κάθε ανάθεση ΤΠΣ θα περιλαμβάνει: Την κύρια μελέτη, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Chistos Staikouras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος της κυβέρνησης η ανάπτυξη της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα και στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα υπάρχουν διατάξεις με μέτρα στήριξης που αφορούν και τη Θεσσαλία, όπως η ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με απώλειες από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Σκυλακάκης: Το πράσινο τιμολόγιο θα δείχνει τον φθηνότερο προμηθευτή

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα».
Ypourgeio-Energeias-Perivallon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Συνέδριο για τη παρακολούθηση των παράνομων μεταφορών αποβλήτων

Πρόκειται για μία κοινή δράση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με σκοπό την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν στην παρακολούθηση της μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων από κράτη-μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Ενέργειας: Τα δεδομένα για τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας του 2018

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών.