ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tagaras, Ypourgeio Perivallontos kai Energeias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ν. Ταγαράς: Ξεκίνησε ο β’ κύκλος πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας

Το πρόγραμμα ύψους 401,05 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά το 70% της χώρας. Πρόκειται για περιοχές όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος.

Προκηρύχτηκαν τα 15 πρώτα Πολεοδομικά Σχέδια του Β' κύκλου - από τους συνολικά τέσσερις- του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Στόχος του προγράμματος συνολικού ύψους 401,05 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της Ελλάδας. Πρόκειται για περιοχές όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια δικαίου, καθώς επίσης την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ενώ η ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση για το 100% των αναθέσεων αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2025.

«Η προκήρυξη των πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του Β' Κύκλου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα υλοποίησης της μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός που εξελίσσεται στη χώρα μας, βάζει τάξη στον χώρο και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση με κανόνες και ασφάλεια όλων των έργων υποδομής, την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα την προστασία του Περιβάλλοντος με ασφάλεια Δικαίου, καθώς κάθε ένα ΤΠΣ θα έχει και τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ».

Ο κ. Ταγαράς κάλεσε όλον τον τεχνικό κόσμο της χώρας «με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης να συμμετάσχει σε αυτό "εθνικό στοίχημα" στην εκπόνηση των σύγχρονων χωροταξικών - πολεοδομικών μελετών, που είναι απολύτως απαραίτητες για να μπει τάξη στον χώρο σε όλη την Επικράτεια».

Οι τέσσερις κύκλοι αναθέσεων

Οι τέσσερις (4) κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, τα 15 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β' Κύκλου είναι:

   1. Δήμος Σπετσών (ΔΕ Σπετσών)

   2. Δήμος Ύδρας (ΔΕ Ύδρας)

   3. Δήμος Ελευσίνας (ΔΕ Μαγούλας, Ελευσίνας) - Δήμος Μεγαρέων (ΔΕ Νέας Περάμου)

   4. Δήμος Φούρνων Κορσέων (ΔΕ Φούρνων Κορσέων) - Δήμος Ικαρίας (ΔΕ Αγίου Κυρήκου, Εύδηλου, Ράχων)

   5. Δήμος Οινουσσών (ΔΕ Οινουσσών) - Δήμος Ψαρών (ΔΕ Ψαρών) - Δήμος Χίου (ΔΕ Καρδάμυλων, Ομηρούπολης, Αμάνης, Χίου, Καμποχώρων, Αγίου Μηνά, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας)

   6. Δήμος Κύμης-Αλιβερίου (ΔΕ Κύμης, Κονίστρων, Ταμιναίων, Αυλώνος, Διστύων)

   7. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων)

   8. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Κόζιακα, Φαλωρείας, Τρικκαίων, Καλλιδένδρου, Μεγάλων Καλυβίων)

   9. Δήμος Βέλου - Βόχας (ΔΕ Βέλου, Βόχας)

   10.Δήμος Κορινθίων (ΔΕ Σαρωνικού, Σολυγείας)

   11.Δήμος Διονύσου (ΔΕ Σταμάτας, Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Ανοίξεως, Ροδοπόλεως, Δροσιάς, Διονύσου)

   12.Δήμος Πεντέλης (ΔΕ Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων)

   13. Δήμος Σαρωνικού (ΔΕ Σαρωνίδος, Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά, Αναβύσσου)

   14. Δήμος Ραφήνας-Πικερίου (ΔΕ Πικερμίου, Ραφήνας)

   15. Δήμος Παξών (ΔΕ Παξών)

 Τι προβλέπει κάθε ΤΠΣ

Με τις πλήρεις μελέτες ΤΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι, το Πρόγραμμα Πολεδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τις εξής 4 δράσεις:

   1)Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (Τ.Π.Σ.), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.)

   2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)

   3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

   4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Κάθε ανάθεση ΤΠΣ θα περιλαμβάνει: Την κύρια μελέτη, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κ. Σκρέκα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Την αξιολόγηση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία θα πραγματοποιήσει στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη κυρώνεται σύμβαση για τα πετρέλαια του Θρακικού Πελάγους

Η σύμβαση κατατέθηκε με τη μορφή σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ρυθμίζει ζητήματα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και Αναδόχων εταιρειών έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανακτήσουμε 6 δισ. υπερέσοδα μέσα στον επόμενο χρόνο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως τα σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, από τα υπερ-έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ, η κυβέρνηση τα έχει επιστρέψει στους πολίτες.
Kostas Skrekas, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα καθιερώνεται ως ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη

Στη συνάντηση με την Ευρωπαία εκπρόσωπο, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη γραμμής υψηλής τάσης με την Αλβανία.
Revma, Reuma, Timologia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται στη Βουλή η ρύθμιση για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με την ρύθμιση αυτή επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών. Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1η Ιουλίου.