ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Tagaras, Ypourgeio Perivallontos kai Energeias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ν. Ταγαράς: Ξεκίνησε ο β’ κύκλος πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας

Το πρόγραμμα ύψους 401,05 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά το 70% της χώρας. Πρόκειται για περιοχές όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος.

Προκηρύχτηκαν τα 15 πρώτα Πολεοδομικά Σχέδια του Β' κύκλου - από τους συνολικά τέσσερις- του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Στόχος του προγράμματος συνολικού ύψους 401,05 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της Ελλάδας. Πρόκειται για περιοχές όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια δικαίου, καθώς επίσης την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ενώ η ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση για το 100% των αναθέσεων αναμένεται έως τον Δεκέμβριο του 2025.

«Η προκήρυξη των πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του Β' Κύκλου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα υλοποίησης της μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός που εξελίσσεται στη χώρα μας, βάζει τάξη στον χώρο και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση με κανόνες και ασφάλεια όλων των έργων υποδομής, την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα την προστασία του Περιβάλλοντος με ασφάλεια Δικαίου, καθώς κάθε ένα ΤΠΣ θα έχει και τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ».

Ο κ. Ταγαράς κάλεσε όλον τον τεχνικό κόσμο της χώρας «με επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης να συμμετάσχει σε αυτό "εθνικό στοίχημα" στην εκπόνηση των σύγχρονων χωροταξικών - πολεοδομικών μελετών, που είναι απολύτως απαραίτητες για να μπει τάξη στον χώρο σε όλη την Επικράτεια».

Οι τέσσερις κύκλοι αναθέσεων

Οι τέσσερις (4) κύκλοι αναθέσεων με 229 διακριτές μελέτες καλύπτουν συνολικά (χωρικά και γεωγραφικά) 768 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, τα 15 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β' Κύκλου είναι:

   1. Δήμος Σπετσών (ΔΕ Σπετσών)

   2. Δήμος Ύδρας (ΔΕ Ύδρας)

   3. Δήμος Ελευσίνας (ΔΕ Μαγούλας, Ελευσίνας) - Δήμος Μεγαρέων (ΔΕ Νέας Περάμου)

   4. Δήμος Φούρνων Κορσέων (ΔΕ Φούρνων Κορσέων) - Δήμος Ικαρίας (ΔΕ Αγίου Κυρήκου, Εύδηλου, Ράχων)

   5. Δήμος Οινουσσών (ΔΕ Οινουσσών) - Δήμος Ψαρών (ΔΕ Ψαρών) - Δήμος Χίου (ΔΕ Καρδάμυλων, Ομηρούπολης, Αμάνης, Χίου, Καμποχώρων, Αγίου Μηνά, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας)

   6. Δήμος Κύμης-Αλιβερίου (ΔΕ Κύμης, Κονίστρων, Ταμιναίων, Αυλώνος, Διστύων)

   7. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Εστιαιώτιδας, Παληοκάστρου, Παραληθαίων)

   8. Δήμος Τρικκαίων (ΔΕ Κόζιακα, Φαλωρείας, Τρικκαίων, Καλλιδένδρου, Μεγάλων Καλυβίων)

   9. Δήμος Βέλου - Βόχας (ΔΕ Βέλου, Βόχας)

   10.Δήμος Κορινθίων (ΔΕ Σαρωνικού, Σολυγείας)

   11.Δήμος Διονύσου (ΔΕ Σταμάτας, Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Ανοίξεως, Ροδοπόλεως, Δροσιάς, Διονύσου)

   12.Δήμος Πεντέλης (ΔΕ Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων)

   13. Δήμος Σαρωνικού (ΔΕ Σαρωνίδος, Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά, Αναβύσσου)

   14. Δήμος Ραφήνας-Πικερίου (ΔΕ Πικερμίου, Ραφήνας)

   15. Δήμος Παξών (ΔΕ Παξών)

 Τι προβλέπει κάθε ΤΠΣ

Με τις πλήρεις μελέτες ΤΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι, το Πρόγραμμα Πολεδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» περιλαμβάνει τις εξής 4 δράσεις:

   1)Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία (Τ.Π.Σ.), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.)

   2) Αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.)

   3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

   4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Κάθε ανάθεση ΤΠΣ θα περιλαμβάνει: Την κύρια μελέτη, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ο «Πρίνος CO2» ενισχύει περιβάλλον και ανταγωνιστικότητα

Στο ΥΠΕΝ συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την υπόγεια αποθήκη CO2 στον Πρίνο, μετά την αδειοδότηση από ΕΔΕΥΕΠ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείου, ΕΔΕΥΕΠ, EnEarth και Energean. Ολοκληρώθηκε το στάδιο αδειοδότησης.
Σταύρος Παπασταύρου επίσημη εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Από το 2019 η Ελλάδα διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές της

Η Ελλάδα από το 2019 επενδύει στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών με έργα φυσικού αερίου και διασυνδέσεις, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου. Ξεκινά εντός εβδομάδας η συζήτηση στη Βουλή για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η ενεργειακή ασφάλεια ταυτίζεται με την εθνική ασφάλεια

Σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τον υπουργό Περιβάλλοντος συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τιμές στην Ελλάδα. Υπάρχει επάρκεια εφοδιασμού και συνεχής επικοινωνία με ευρωπαϊκούς φορείς.
Σύσκεψη υπουργείου ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη ΥΠΕΝ για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια

Σήμερα στο ΥΠΕΝ πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ενεργειακή ανθεκτικότητα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων φορέων και εταιρειών ενέργειας και φυσικού αερίου.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επιφυλακή για την ενέργεια και στη Βουλή οι συμβάσεις Chevron

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για τις τιμές και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Όπως είπε, οι συμβάσεις Chevron–Helleniq Energy εισάγονται στη Βουλή στις 5/3 και οδηγούνται προς ψήφιση στις 12/3.