ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
venizelos
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ευ. Βενιζέλος: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε νέο ψυχρό πόλεμο

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως στην Ουκρανία διεξάγονται δυο πόλεμοι. Ο ένας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ο σκληρότερος που είναι αυτός ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.

Την ανησυχία του για την παγκόσμια κατάσταση που επικρατεί έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος που δήλωσε ότι «είμαστε στο θερμό εισαγωγικό επεισόδιο ενός πολέμου που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος ελπίζουμε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε ψυχρό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, που μίλησε στην ΕΡΤ χθες το βράδυ, στην Ουκρανία διεξάγονται δύο πόλεμοι: ένας εμφανής «μικρός» πόλεμος, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και ένας βαθύτερος, μεγαλύτερος και σκληρότερος ίσως πόλεμος, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η οποία μετέχει στον πόλεμο αυτό δια αντιπροσώπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την ελληνική στάση στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, επεσήμανε επί λέξει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα δυτική -«και βέβαια υπερασπίζεται το κεκτημένο της. Με επαμφοτερίζοντα τρόπο δεν υπερασπίζεσαι το κεκτημένο σου. Η Ελλάδα κέρδισε σε ανεξαρτησία, σε εδάφη, σε πληθυσμό και σε πλούτο εν δυνάμει, όταν έκανε καθαρές δυτικές επιλογές τα 200 χρόνια της ιστορίας της».

Στα ελληνο-τουρκικά, ειδικώς στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη, διερωτήθηκε «εάν τώρα δεν αξιοποιήσεις το momentum, μετά δεν θα υπάρχει λόγος να το κάνεις, διότι πια θα φύγει σταδιακά από το φυσικό αέριο». Ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών που πατούν στο Διεθνές Δίκαιο, ως εκ τούτου «αφοπλίζουν» τους Τούρκους.

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ανέφερε εν πρώτοις ότι αποτελεί «σημαντικό γεγονός» η ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ η πρόσκληση εν γένει, «σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται την Ελλάδα ως έναν καλό, αποτελεσματικό και όχι αμφίθυμο δυτικό σύμμαχο».

Στα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, θέση του Ευάγγ. Βενιζέλου είναι ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος στελεχών και πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια, και θα μπορούσαν να προσφέρουν και πολύ μεγαλύτερη συναίνεση», ενώ, υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και αποτελεσματικές και σταθερές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Να αποφασίσει η Τουρκία αν τάσσεται με τη Ρωσία ή την Ουκρανία

Ο αν. υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ενεργοποίηση του πακέτου ύψους 500 εκατ. ευρώ για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας είναι η πρώτη κίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας που κάνει η Ευρώπη.