ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis-georgiadis
Φώτο:Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης

Προανήγγειλε το τέλος των ενδιάμεσων εκπτώσεων ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε επίσης πως ξεκίνησε έλεγχος στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, με τις υψηλότερες τιμές, και πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα πρώτα πρόστιμα σε όσα πρατήρια είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε ΕΛΠΕ και Motor Oil έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην αγορά σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι μόλις υπάρχουν τα πορίσματα θα ενημερωθεί και η εθνική αντιπροσωπεία. Επίσης στη συζήτηση που προηγήθηκε για το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης και το τέλος των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης, που ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα εμπρός για τη στήριξη των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. «Επειδή τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων, φοβηθήκαμε ότι θα δημιουργηθεί στην αγορά παρεξήγηση και ανωμαλία και γι αυτό δεν βάλαμε την κατάργηση σε αυτό το νομοσχέδιο είπε ο κ. Γεωργιάδης. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, όμως, θα καταργηθούν. Βεβαίως ταυτόχρονα με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θα αρθεί και το όριο του 50% που είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, για να κάνουν προσφορές στα εμπορεύματά τους οι έμποροι. 'Αρα θα μπορούν να κάνουν όσες προσφορές θέλουνε, για όσα προϊόντα θέλουν, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, για τα συμπεράσματα από την «έφοδο» στα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για το πώς τιμολογούν τα καύσιμα και τους παραδόθηκε η επίσημη επιστολή της υπηρεσίας, με την οποία δίδεται η σχετική προθεσμία για να παραδώσουν τα στοιχεία, τα τιμολόγια αγοράς, τον τρόπο τιμολόγησης, τα τιμολόγια πώλησης, στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για να γίνει ο σχετικός έλεγχος.

«Το τι θα βγάλει ο έλεγχος, εγώ δεν το ξέρω. Τον έλεγχο τον κάνει η υπηρεσία. Ο έλεγχος δεν γίνεται το πρωί και βγαίνει το πόρισμα το μεσημέρι. Είναι τεράστιος ο όγκος στοιχείων. Όταν θα βγει το αποτέλεσμα του ελέγχου, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα ανακοινωθεί. Αν πρέπει να μπει πρόστιμο, θα μπει πρόστιμο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και υπογράμμισε πως «ο λόγος που κάναμε δημοσιοποίηση της χθεσινής μας πρωτοβουλίας, είναι για να στείλουμε σαφές μήνυμα σε όλη την αγορά. Εμείς έχουμε θεσπίσει αγορανομική διάταξη για τα καύσιμα, που λέει ότι το περιθώριο του κέρδους στον κύκλο των καυσίμων, με το οποίο κάποιος πουλάει σήμερα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το περιθώριο του κέρδους που είχε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Ξεκινήσαμε τη νέα, πιο εντατική φάση του ελέγχου από τα διυλιστήρια, για να γίνει σαφές πως η αγορανομική διάταξη αφορά στο σύνολο των καυσίμων, από την πιο μεγάλη επιχείρηση που είναι τα διυλιστήρια, μέχρι την πιο μικρή που είναι ένα μεμονωμένο πρατήριο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε, μάλιστα, ότι χθες ξεκίνησε έλεγχος στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, με τις υψηλότερες τιμές, στα οποία η υπηρεσία παρέδωσε τα σχετικά έγγραφα για την αποστολή των στοιχείων και, το πιθανότερο την Παρασκευή, ανακοινώνονται και τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους.

Αυτά που πρέπει να κάνει το κράτος, τα κάνουμε όλα, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι γίνονται με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα και με τη μεγαλύτερη επιμέλεια. «Επαίρομαι, ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει κάνει τα περισσότερα για την πάταξη της αισχροκέρδειας από οποιονδήποτε προκάτοχό μου», είπε ο κ. Γεωργιάδης, που, όμως, τόνισε ότι «σήμερα έχουμε την υψηλότερη τιμή αργού πετρελαίου σε ευρώ, που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας» και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και όσο τα μέτρα συνεχίζονται, οι τιμές στα καύσιμα θα ανεβαίνουν», τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση αφορά στο σύνολο της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

georgiadis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έλεγχοι σε ΕΛΠΕ και Motor Oil με συμμετοχή του Άδωνι Γεωργιάδη

Στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχου, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους επικεφαλής των δύο διυλιστηρίων. Από τον υπουργό τονίστηκε ότι ο έλεγχος για την πάταξη των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας θα είναι διαρκής.
Adonis-Georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση του δικτύου ενέργειας. Για ρεκόρ 28 ετών των επενδύσεων στην Ελλάδα έκανε επίσης λόγο ο υπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Αν βρεθεί χώρος θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τα καύσιμα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως το ζήτημα της ακρίβειας αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σύνθετο πρόβλημα, ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ σημείωσε πως αποτελεί εργαλείο το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί ακόμη.
dimas-xristos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Γεγονός ο πρώτος πιλοτικός σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα

Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα, στον χώρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων υδρογόνου, το πρώτο υδρογονάδικο, όπως χαρακτηριστικά το λένε οι άνθρωποι του χώρου.
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα καύσιμα προαναγγέλλει ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι για να εντοπιστούν περιστατικά αισχροκέρδειας στα καύσιμα και αναφέρει πως έρχονται κι άλλα πρόστιμα για όσους έχουν παρανομήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.