ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomou
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οικονόμου: Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από το 15% στο φυσικό αέριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Την εξαίρεση από την πρόταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία θα επιδιώξει αύριο η κυβέρνηση στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά».

Υπενθύμισε, δε, πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη για να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια στην ΕΕ. Παράλληλα, η Επιτροπή προωθεί και τη μείωση της κατανάλωσης από τις βιομηχανίες σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα γίνονται προαιρετικές περικοπές παρέχοντας αποζημιώσεις στις βιομηχανίες, ενώ σε δεύτερο στάδιο, εάν χρειαστεί οι περικοπές αυτές θα είναι υποχρεωτικές με κεντρική απόφαση που θα έρχεται από τις Βρυξέλλες, χωρίς να προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση αποζημίωση. Ωστόσο, αρκετές είναι οι χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που αντιδρούν στο μέτρο αυτό.  

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Κομισιόν όλοι οι καταναλωτές, οι δημόσιες υπηρεσίες και κτήρια, τα νοικοκυριά, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία καλούνται να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Η Επιτροπή θα επιταχύνει επίσης τις εργασίες για τη διαφοροποίηση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αγοράς φυσικού αερίου για να ενισχύσει τη δυνατότητα της ΕΕ να προμηθεύεται εναλλακτικές παραδόσεις φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023. Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις της ζήτησης, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα ευρωπαϊκό σχέδιο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Το Σχέδιο εστιάζει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς. Στοχεύει, επίσης, στη διασφάλιση του εφοδιασμού σε νοικοκυριά και βασικούς χρήστες όπως τα νοσοκομεία, αλλά και βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.Όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, η μετάβαση στον άνθρακα, το πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη ως προσωρινό μέτρο. Τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους για την κοινωνία και την οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η χώρα μας έχει μεριμνήσει και έχει λάβει τα μέτρα της στον βαθμό του εφικτού και θα βρεθεί σε καλύτερη μοίρα ακόμα και υπάρξει το ακραίο σενάριο διακοπής αερίου από τη Ρωσία.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Επιπλέον στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως στο τελευταίο τετράμηνο του 2021 δόθηκαν από τη κυβέρνηση 1,35 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ διατέθηκαν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ανόδου των τιμών ενέργειας

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προτάσεις της Κομισιόν για το αέριο, αλλά δεν περιλαμβάνουν πλαφόν

Η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει βασικό θέμα κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και της τακτικής Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20 - 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχασμό στην ΕΕ προκαλούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Αρνητικές εμφανίζονται αρκετές χώρες στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θετική η αντίδραση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Θα στηριχθούν οι ευάλωτοι με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

«O Πούτιν χειραγωγεί τις ενεργειακές αγορές μας», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπληρώνοντας ότι τελευταίο πρόσχημα ήταν η διακοπή των παραδόσεων μέσω του Nordstream 1.