ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο «πράσινης» ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε την μεγιστοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας και τόνισε τη σημασία της επέκτασης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ).

Σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας έχει μετατραπεί η Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε αυτή την καθοριστική στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας θα συνεχιστεί η συνεργασία στην Ε.Ε. ώστε να διαμορφωθεί ένα ανθεκτικό μέλλον για τα κράτη - μέλη με προσιτές τιμές και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε μήνυμα του στο  6ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) στην ενότητα με θέμα «Ενεργειακή συνεργασία για ενεργειακή ασφάλεια πέρα από τα σύνορα», ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι «η σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε. είναι μία ιστορική στιγμή που δείχνει ότι αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν μπορεί να υπονομεύσει την ενότητά μας, ούτε την αποφασιστικότητά μας. Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλεύεται τις αγορές μας και να αποσταθεροποιεί το μέλλον μας. Παρά τις σοβαρές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είμαι πεπεισμένος ότι όλοι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να ενθαρρύνουμε τις οικονομίες μας».

Παρουσίασε επίσης βασικά σημεία της ενεργειακής πολιτικής της χώρας - μεγιστοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, διπλασιασμό των ενεργειακών διασυνδέσεων, τριπλασιασμό των ενεργειακών υποδομών και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών.

Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη της επέκτασης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «που θα βάλει τα θεμέλια πύλης υδρογόνου στην Ευρώπη» και στην υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία.

«Η Ε.Ε. άφησε πίσω τα δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα κατά την ενεργειακή κρίση», υπογράμμισε η Μπελίντα Μπαλούκου, υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια είναι διασυνοριακό προϊόν. «Η ενεργειακή κρίση είναι γεωπολιτικό θέμα και περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι σημαντική ενεργειακή ασφάλεια. Αν η ενεργειακή ασφάλεια δεν συμπεριλαμβάνει έξι χώρες της Ευρώπης, δεν βλέπω πως μπορεί να επιλυθεί» είπε η κ. Μπαλούκου, σημειώνοντας, ότι η χώρα της δεν έχει σύνδεση με το φυσικό αέριο της Ρωσίας και χρησιμοποιεί ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Ο Νάσερ Νουρεντίνι, υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ότι η χώρα του, λόγω της κρίσης, οπισθοχωρεί από τους στόχους της που σχετίζονται με το κλίμα, τις μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) και επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας υπενθύμισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή εξάρτηση είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε η Αρτάνε Ρισζβανόλι, υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου. «Σε καθημερινή βάση αγωνιζόμαστε να διαχειριστούμε την κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε τα φώτα ανοιχτά και εξαρτώμαστε κατά πολύ κυρίως τους χειμερινούς μήνες από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε αντιμέτωποι μόνο με ενεργειακή κρίση, αλλά και με υπαρξιακή κρίση. Έχουμε κρίση στην ασφάλεια ενέργειας, στην προμήθεια ενέργειας και την κλιματική κρίση», ανέφερε ο Τζόσουα Βολτζ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ευρασία και την Αφρική. «Η χρήση της ενέργειας ως όπλο, η μετατροπή της ενέργειας σε όπλο είναι απαράδεκτη» τόνισε ο κ. Βολτς, προσθέτοντας ότι οι ενεργειακές πηγές, η πρόσβαση στην ενέργεια είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. «Είναι σημαντικό να ξαναδημιουργήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις συνεργασίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όλοι πρέπει να γίνουν μέρος της συζήτησης για την επίλυση του πολύπλοκου ζητήματος και μέρος της λύσης του. Η Ανατολική Μεσόγειος, τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της λύσης που αναζητούμε», είπε. Έκανε λόγο για τεράστιες δυνατότητές της περιοχής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο με τις υποδομές της που βοηθούν στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανακτήσουμε 6 δισ. υπερέσοδα μέσα στον επόμενο χρόνο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως τα σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, από τα υπερ-έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ, η κυβέρνηση τα έχει επιστρέψει στους πολίτες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και μέτρα για κάλυψη του ΕΛΑΠΕ

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι τρεις άξονες της ρύθμισης που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Έτοιμη στο τέλος Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το θέμα των υπεράκτιων ΑΠΕ. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η συνολική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.