ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το βράδυ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2020

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή λίγο πριν την ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του 2020 καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, άφησε εχθές ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοινώσεων νέων θετικών μέτρων.

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, του πρώτου της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την επικράτηση του κόμματος στις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2019.

Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενομένου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν τα μεσάνυχτα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας άφησε  εχθές ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει πρόσθετα νέα θετικά μέτρα στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή  Ο κ. Πέτσας απάντησε σε σχετικό ερώτημα στο briefing τονίζοντας πως «θα ακούσετε αν έχει να πει κάτι αύριο στη Βουλή».

Χρ. Σταϊκούρας: Μη ταξικός ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε

Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την υπερφορολόγηση που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια, έκλεισαν μαζικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Ακούω την κριτική ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο για τα χαμηλά στρώματα, αλλά και για τα ανώτερα. Ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ έχει το 58,6% των πολιτών. Για το άλλο 41,4% των πολιτών δεν σας απασχολεί τίποτα; Για ακίνητη περιουσία άνω των 60.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν σας απασχολεί καθόλου; Η σωστή πολιτική είναι η μη ταξική πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Γι΄αυτό η μείωση είναι 30%, είναι 20% και 10%. Αυτό σημαίνει σωστή μη ταξική πολιτική. Εσείς ασκούσατε ταξική πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η μείωση του φόρου στα φυσικά πρόσωπα, είναι ταξική πολιτική; Η κλιμακωτή φορολογία έχει ταξικό πρόσημο; Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24%, που αφορά όλες τις επιχειρήσεις, έχει ταξικό πρόσημο; Και επειδή μας κατηγορείτε ότι μειώνουμε το φόρο από το 28% στο 24%, εσείς δεν είστε που λέγατε ότι θα κάνετε μέσα στην 4ετία; Σας ενοχλεί που το κάνουμε εμείς σε μια χρονιά και εσείς θα το κάνατε σε 4 χρόνια; Το πρόβλημα σας ποιο είναι τελικά; Ότι έχουμε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις ή ότι έχουμε λίγες μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις; Αν έχουμε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, είναι που μας αφήσατε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις, με την πολιτική που ασκήσατε. Εσείς αυξήσατε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν μαζικά τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο δημοσιονομικός χώρος

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο απέδωσε στα αυξημένα έσοδα ύψους 869 εκατομμυρίων, από ΦΠΑ, από τον Ιούνιο και μετά, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και του οικονομικού κλίματος. Τον απέδωσε επίσης και στη μείωση, κατά 410 εκατομμύρια των οροφών δαπανών που δεν θα εκτελούνταν, και στην πολύ καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. «Αποδεικνύεται πως όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές περισσότεροι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του από το 80% στο 85%».

Κοινωνική πολιτική
Ο υπουργός απάντησε και στις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. «Το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική πολιτική δεν είναι μια πολιτική. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική πολιτική. Οικονομική πολιτική όμως είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι και ο φόρος φυσικών προσώπων, είναι και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 2ο εξάμηνο του 2020, είναι ένα πλέγμα μέτρων που συγκροτούν την οικονομική πολιτική. Το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική πολιτική, που στόχο έχει την αποτελεσματικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση βασίζει την κοινωνική πολιτική σε έξι πυλώνες:

  • τη διατήρηση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας, μέσω των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (επίδομα παιδιού, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Επίδομα στέγασης, συνεισφορά του δημοσίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας αφού βελτιώσαμε αυτό το εργαλείο ώστε να μπορούν να το αξιοποιήσουν οι πολίτες, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, οι προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία κλπ)
  • τις ενέργειες με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (χορήγηση επιδόματος για κάθε νέο παιδί, χρηματοδότηση προγραμμάτων εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μιας γυναίκας, πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί, μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα κοκ)
  • τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες στο σύστημα εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης
  • την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με το τέλος του παραλογισμού της υπερφορολόγησης, «γιατί και αυτό είναι κοινωνική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά (μείωση του ΕΝΦΙΑ, βελτίωση πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών, απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα ΑμεΑ από 80% και πάνω, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης το οποίο δίνεται τώρα και όχι το καλοκαίρι)
  • τις προσλήψεις για την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη «γιατί και αυτό είναι κοινωνική πολιτική».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις επόμενες μέρες στη Βουλή η αμυντική συμφωνία για Rafale

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο κ. Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι «ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε ούτε κατεβάζουμε τα κεφάλια και κλαιγόμαστε».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ο προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τις προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Το 2021, ο προύπολογισμός δεν στηρίζει μόνο τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία, ούτε μόνο μειώνει φόρους και εισφορές. Κάνει κάτι πολύ περισσότερο. Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου», είπε ο κ. Πέτσας.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα θύματα της Covid- 19

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη καταλόγισε στην κυβέρνηση αποτυχία σε όλα και σε όλους τους τομείς, όπως στη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό θρηνούμε πάνω από 3.000 θανάτους.
boultepsi-politiki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εξυπνάδα τις μάχες της τυφλής αντιπολίτευσης

Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, αναφερόμενη στον Προϋπολογισμό του 2021 τόνισε πως «παρά την πρωτοφανή κρίση ο προϋπολογισμός του 2021 όχι μόνο δεν περιλαμβάνει κανένα φόρο, αλλά περιλαμβάνει νέες μειώσεις φόρων».