ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κ. Πιερρακάκης: Έρχονται περισσότερες επενδύσεις για cloud στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στη καινοτόμα στρατηγική της ΕΕ για το cloud και σημείωσε ότι οι επενδύσεις δείχνουν τον δρόμο για να αλλάξει το επίπεδο της χώρας.

Το φιλόδοξο βήμα της χώρας στο να μετατραπεί σε κόμβο διέλευσης δεδομένων υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στα εγκαίνια του νέου data center Athens-3 που ξεκίνησε με την Lamda Hellix και συνεχίζεται ως Digital Realty, σημειώνοντας πως «είναι μόνο η αρχή, δεν έχουμε δει τίποτα. Μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα και θα γίνουν πολλά περισσότερα».

Επεσήμανε ότι «πριν από λίγα χρόνια ήρθαμε εδώ με τον 'Αδωνι Γεωργιάδη για να δούμε τον χάρτη διασύνδεσης των data, στον οποίο βλέπαμε τα καλώδια να πηγαίνουν στη Μασσαλία, ενώ η Ελλάδα δεν είχε καλώδια data να περνούν από αυτή. Συμφωνήσαμε εκείνη τη στιγμή ότι τα data center είναι ένα πεδίο στο οποίο πραγματικά κάτι έπρεπε να κάνουμε - και να κάνουμε μία πολύ σημαντική διαφορά».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο από την πρώτη ημέρα. Ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε σχεδιαστεί με τη μέριμνα του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από το 2018 - έναν χρόνο πριν από τις εκλογές. Είχαμε διαπιστώσει εξαρχής ότι έπρεπε να σχεδιάσουμε μία νέα πολιτική για τον τομέα των data center. Όμως υπήρχαν και πολλά ταμπού που σπάσαμε με τον 'Αδωνι Γεωργιάδη: το 2019, η Ελλάδα ήταν στη λίστα «301» του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, μία λίστα στην οποία δεν θέλεις να βρίσκεσαι. Με συγχρονισμένες κινήσεις βγήκαμε από αυτή τη λίστα αλλά στην πορεία καταλάβαμε ότι έπρεπε να φέρουμε επενδύσεις στον χώρο του Cloud - και μπορούσαμε να φέρουμε επενδύσεις στον χώρο του Cloud. Έτσι, βήμα - βήμα, επένδυση - επένδυση, ήρθαμε εδώ, συζητήσαμε με πολυεθνικές εταιρείες και φτιάξαμε ένα πλαίσιο το οποίο δεν αρκούσε απλώς το να λύνεις το πρόβλημα και την εκκρεμότητα του παρελθόντος, δηλαδή να βγούμε από μία προβληματική λίστα, αλλά επιδιώκαμε να κάνουμε το ανάποδο: από ουραγοί να βρεθούμε πρωτοπόροι».

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για την πιο καινοτόμο στρατηγική για το Cloud στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το οποίο λέμε «Cloud First Policy». Δηλαδή, καταστήσαμε τον δημόσιο τομέα πελάτη υπηρεσιών Cloud: είτε on-premise cloud, είτε public cloud. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να γίνει μία πάρα πολύ σημαντική μετάβαση σε σχέση με την εικόνα που είχαμε παραλάβει το 2019. Και αυτή η δουλειά έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Πριν από έναν χρόνο βρισκόμασταν εδώ με τα φτυάρια και τώρα βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο οποίος είναι έτοιμος να ξεκινήσει να λειτουργεί. Δεν υπάρχει καλύτερη μεταφορά, καλύτερο παράδειγμα και καλύτερη αντανάκλαση των τεράστιων δυνατοτήτων που έχουμε σαν χώρα όταν υπάρχουν οι άνθρωποι, η στρατηγική, η βούληση, οι πόροι. Και σήμερα όλα αυτά μαζί βρίσκονται σε συναστρία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να μπορέσουμε πραγματικά να απελευθερώσουμε δυναμικό που δεν φανταζόμασταν πριν από λίγα χρόνια. Αυτό πλέον συμβαίνει και έκτοτε αυτό δεν θα σταματήσει να συμβαίνει».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «οι επενδύσεις δείχνουν τον δρόμο. Τόσο το ATH 3, όσο και το ATH 4, όσο και το Ηράκλειο - η επιλογή της Κρήτης είναι εξαιρετικά στρατηγική σε αυτό που κάνετε συνολικότερα το κάνουμε και εμείς οι ίδιοι για τα δημόσια data center δημιουργώντας ένα αντίστοιχο του ΕΔΥΤΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνεπώς, συνολικά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε πραγματικά να αλλάξουμε το επίπεδο της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pierrakakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Κλειδί η άυλη συνταγόγραφηση για τις υπηρεσίες Υγείας

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής διευρύνεται μέσα στο 2023 με περισσότερους από 4 εκατ. Έλληνες να έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση.
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα έχουμε τελείως διαφορετικό κράτος

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών που χρησιμοποιούν ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, φέτος θα αγγίξουν το 1 δισεκατομμύριο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται ψηφιακά ΚΕΠΑ και Κάρτα Αναπηρίας με τροπολογία του υπ. Εργασίας

Οι ρυθμίσεις, που περιέχονται στην τροπολογία, ανοίγουν το δρόμο, ώστε, από το φθινόπωρο, όλη η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας, μέσω των ΚΕΠΑ, να γίνεται ηλεκτρονικά. Οι ασφαλισμένοι θα χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ την ημέρα της εξέτασής τους.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης: Με το πρόγραμμα «Μίτος» θα χαρτογραφήσουμε το Δημόσιο

Όπως είπε ο υπουργός γίνεται αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το ελληνικό Δημόσιο, η οποία έχει να κάνει με τα ίδια τα στελέχη του Δημοσίου να καταγράφουν το σύνολο των διαδικασιών του ελληνικού κράτους.