ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Στη Σύνοδο Κορυφής το ενεργειακό μετά το «ναυάγιο» μεταξύ των υπουργών

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους. Καλούν την Κομισιόν να επιταχύνει τις εργασίες για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ενεργειακά θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου μετά την αποτυχία των υπουργών Ενέργειας να έρθουν σε συμφωνία για το πλαφόν. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την ενέργεια και την οικονομία, την ασφάλεια και την άμυνα, τη νότια γειτονιά της ΕΕ και τις εξωτερικές σχέσεις.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση που έστειλε ο  Σ. Μισέλ στους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ θα επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2022, όταν συμφώνησαν να επιταχύνουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας, να αποφευχθεί η διανομή καθώς και να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και πώς θα βοηθήσει την Ουκρανία να ξεπεράσει τον χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη συνέχιση της πολιτικής, στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας υποστήριξης προς την Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ΕΕ καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ παραμένουν δεσμευμένοι, μαζί με τους εταίρους, να προσφέρουν οικονομική ανακούφιση και να στηρίξουν την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Κατά την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες τον Μάρτιο του 2022, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ, να ακολουθήσουν μια στρατηγική πορεία δράσης στον τομέα της άμυνας και να αυξήσουν την ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα προβούν σε απολογισμό των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, όπως περιγράφονται στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και στη Στρατηγική Πυξίδα, μια πρωτοβουλία της ΕΕ που αποσκοπεί στην παροχή σαφήνειας και καθοδήγησης σχετικά με την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, καθώς και στην καθιέρωση μιας κοινής αντίληψης των βασικών απειλών και προκλήσεων για την Ευρώπη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia_revma
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία αρχίζει και πάλι τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει πετύχει να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως υπάρχει σχεδιασμός για να αυξηθούν οι όγκοι εξαγωγών σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του που διήρκεσαν μέχρι το πρωί, παρουσιάζοντας τρία σημεία για το πλαφόν, με στόχο να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Διαδικασία του Βερολίνου ο Κυρ. Μητσοτάκης, τι θα επισημάνει

O πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα μιλήσει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό και για την περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση άμεσα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα είναι πολύ δύσκολο τα κράτη της ΕΕ να συνεχίσουν να στηρίζουν πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των εθνικών προϋπολογισμών, ενώ υπογράμμισε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, με την ελληνική οικονομία να καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω κρίσης.