ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κ. Σκρέκας: Καλός συμβιβασμός στα 188 ευρώ για το πλαφόν στο αέριο

Η Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι μια συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλες τις πλευρές.

Πλησιάζει μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκας να αναφέρει ότι το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.

Επίσης η Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν την πολιτική, εξέφρασε την αισιοδοξία της πως πλησιάζει η συμφωνία αναφέροντας ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους».

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν καλέσει να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα. Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία. Ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν. Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί. Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε τη μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η πρόταση για παρέμβαση στην αγορά, που ζητήθηκε από μια ομάδα κρατών μελών ήδη από την άνοιξη, έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των κυβερνήσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία ηγήθηκε της πίεσης για μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ενώ το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία απαίτησαν ένα πιο επιθετικό εργαλείο, με ανώτατο όριο τιμών κάτω από τα 200 ευρώ.

Μια συμφωνία για το ανώτατο όριο των τιμών του φυσικού αερίου θα ξεκλειδώσει επίσης μια ευρύτερη δέσμη μέτρων για τη συγκράτηση του υψηλού ενεργειακού κόστους που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος μετά τις βαθιές περικοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τίθεται σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF παράδοσης επόμενου μήνα ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες. Επιπλέον, το νέο σχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά, εάν υπονομεύει τα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Η Κομισιόν θα αναστέλλει επίσης αμέσως τον μηχανισμό εάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της ηπείρου με φυσικό αέριο. Ορισμένοι επικριτές φοβούνται ότι ένα όριο τιμών στην Ευρώπη θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο ελκυστικό τον εφοδιασμό της για τους πωλητές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές.

Γιατί η Γερμανία κινδυνεύει να είναι μειοψηφία

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι απόψε σε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, όπως η Γερμανία, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τη μειοψηφία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών. Ο ίδιος δήλωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

«Αυτό θα ήταν φυσικά ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες της Γερμανίας είναι βάσιμες. «Κανένας, και λιγότερο απ' όλους εγώ, δεν έχει κάτι εναντίον των χαμηλών τιμών στην αγορά αερίου», δήλωσε ο Χάμπεκ.

«Ξέρουμε απλώς από προηγούμενες παρεμβάσεις στην αγορά, πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε κακό επιδιώκοντας το καλό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Μίριαμ Ντάλι δήλωσε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιτύχουν σήμερα ένα συμβιβασμό για το πλαφόν στο αέριο και η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προσφέρει μια καλή βάση γι' αυτό.

«Αυτό που προτείνει η Προεδρία είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Ντάλι πριν εισέλθει στη συνεδρίαση. «Δείχνει επίσης την προθυμία να φθάσουμε σήμερα σ' ένα συμβιβασμό. Είμαι πεπεισμένη πως σήμερα θα καταφέρουμε να συμβιβαστούμε, πιστεύω πως υπάρχει η σχετική προθυμία. Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του που διήρκεσαν μέχρι το πρωί, παρουσιάζοντας τρία σημεία για το πλαφόν, με στόχο να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερες σκέψεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τον αγωγό Eastmed

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μη βιώσιμο τον αγωγό που θα μετέφερε φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Μόνη εναλλακτική λύση για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο η Ανατολική Μεσόγειος για τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων που εισάγονται με την τροπολογία. Δεξαμενή χρημάτων που θα βοηθήσει σε μελλοντικές κρίσεις από τον μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου.
energeia_ape
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

H γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια συνιστά αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Αλλάζει πίστα η Ελλάδα με τα ενεργειακά έργα στον Έβρο

Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως η Αλεξανδρούπολη μπαίνει σε τελείως νέα τροχιά και θα είναι διαφορετική πόλη στα επόμενα χρόνια, και προανήγγειλε περισσότερες επενδύσεις μεγάλων επενδυτικών ομίλων στην περιοχή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: το 2023 το 80% του ενεργειακού μείγματος θα προέρχεται από ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το το 2019 η χώρα κατέγραψε 11 TWh από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 2022 πραγματοποίησε άλμα στις 20 TWh με τη χώρα να είναι πρώτη στην ΕΕ στη συμμετοχή φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα.