ΓΔ: 1209.84 0.82% Τζίρος: 7.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
Φώτο: Shutterstock

Εταιρείες συνδρομητικής TV θα μπαίνουν και στην ελεύθερη τηλεόραση

Αναλυτικά οι αλλαγές στις προϋποθέσεις κατοχής άδειας για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και πώς μπορούν οι κάτοχοι άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης μπορούν να μπουν στην ελεύθερη.

Τροποποιήσεις στο πλαίσιο με τις προϋποθέσεις κατοχής άδειας για παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών φέρνει ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία που εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την ασφάλεια των μεταφορών προβλέπει σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση πως «παραμένει ο κανόνας ότι ανώνυμη εταιρεία που κατέχει άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης.

Ωστόσο, τίθενται αυστηρές, πλην όμως, αναγκαίες και αναλογικές προϋποθέσεις, συμβατές με το άρθρο 65 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, η συνδρομή των οποίων επιτρέπει τη συμμετοχή των εν λόγω εταιριών σε εταιρία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιτυγχάνεται η μη νόθευση της αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς όρους στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας και τέλος, προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ΜΜΕ».

Ωστόσο όπως τονίζεται στο νομοσχέδιο, υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε οι κάτοχοι άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης να μπορούν να μπουν στην ελεύθερη τηλεόραση. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: 

  • δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού,
  • δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και
  • δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Οι μέτοχοι της εταιρείας του πρώτου εδαφίου μπορούν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου, να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή να μετέχουν σε εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια.».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Ευνοϊκό για τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για κομματικά υποκινούμενες απεργίες, σημειώνοντας ότι σε κάποια επαγγέλματα υπάρχει έλλειψη εργαζομένων και η αυξημένη ζήτηση για εργασία οδηγεί σε αύξηση μισθών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Παγκόσμια συμμαχία απέναντι στην κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως χρειάζεται μια πολύ πιο συντονισμένη απάντηση απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προσαρμογή.
Katrinis-Mixalis-KINAL-PASOK
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Αναγκαίος ο διάλογος με την Τουρκία αλλά χωρίς εκπτώσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι επιδιώκει τον διάλογο και την διπλωματική οδό. Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία όταν συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των συζητήσεων Μητσοτάκης και Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέροντας ότι μπορεί να διευρυνθεί περισσότερο το πεδίο συνεργασίας έτσι ώστε να υπάρξουν συμφωνίες που θα υπογραφούν.