ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αδ. Γεωργιάδης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» σταμάτησε τις αυξήσεις τιμών

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει ενώ υπογράμμισε πως το πλαφόν κέρδους δεν έχει μπει στις συσκευασίες αλλά στη μονάδα βάρους και στον όγκο.

Μειωμένες τιμές φέρνει στην αγορά το «καλάθι του νοικοκυριού», που ενισχύει την προσπάθεια των πολιτών για την πραγματοποίηση των αγορών τους, ενώ έρχεται και το «market pass», σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που υπογράμμιζε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά για αισχροκέρδια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης για τα προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών, ανέφερε πως «εχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό». 

«Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις.  Όχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να παρουσιάσουμε όλα τα ευρήματα των ελέγχων των τελευταίων δύο εβδομάδων» .

Για τις μειωμένες ποσότητες προϊόντων και τις τιμές τους ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Άρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο».

Για τα ποσοστά παραβατικότητας κατά τους ελέγχους στα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι «στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Όμως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα - στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό». 

Για τη δήλωση του κ. Τσίπρα περί «ληστείας», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ο κύριος Τσίπρας μίλησε για ληστεία. Αυτή είναι μια πολύ βαριά κουβέντα. Εάν μιλάει για ληστεία πρέπει να μας πει ποιοι είναι οι ληστές και αν υπάρχουν να τους συλλάβουμε. Κι επειδή ακούω διαρκώς για τους ελέγχους στην αγορά και τα πρόστιμα στην αισχροκέρδεια, να μας πει ο κύριος Τσίπρας, πόσα πρόστιμα για αισχροκέρδεια έβαλαν πέντε χρόνια; Μηδέν, ούτε ένα ευρώ. Όχι μόνο δεν έκαναν έλεγχο, αλλά δεν είχαν μηχανισμό για να κάνουν έλεγχο, δεν υπήρχε καν Υπηρεσία. Εμείς έχουμε βάλει και τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα πρόστιμα. Έχουμε βάλει παραδείγματος χάρη το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ύψους 680 χιλιάδων ευρώ. Έως τώρα έχουμε εισπράξει συνολικά από τα πρόστιμα 7 εκατομμύρια ευρώ».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Georgiadis-Adonis-Super-market
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Συγκράτησε τις αυξήσεις τιμών το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο κ. Γεωργιάδης  συμπλήρωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα της κάρτας αγορών για να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις και εντός του Φεβρουαρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Ετοιμάζεται και νέο «καλάθι» για τη Σαρακοστή

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι απόλυτα επιτυχημένο, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη βιομηχανία για ένταξη σε αυτό και επώνυμων προϊόντων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Προσφέρουν καλά προϊόντα σε καλές τιμές οι λαϊκές αγορές

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως όσοι καταναλωτές αξιοποιούν και τις λαϊκές αγορές σε αυτή την εποχή του ακραίου πληθωρισμού μπορούν να γλιτώσουν χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταθερές οι τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού» για ακόμη μια εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι τιμές στο 92% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι την έναρξη της νέας χρονιάς.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ - βενζινάδικα για υπερβολικό περιθώριο κέρδους

Οι πέντε αλυσίδες που δέχθηκαν τα πρόστιμα βρίσκονται στο «κάτω μέρος της αγοράς». Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για υπερβολικό κέρδος προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού».