ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Χ. Σταϊκούρας: Τριπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης έναντι του ευρωπαϊκού το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό αύξησης των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες.

Το γεγονός πως η Ελλάδα το 2023 θα έχει το τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο Ευρωπαϊκό και μέχρι το 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό αύξησης των επενδύσεων υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που προέβλεψε ότι το 2023 θα είναι για την Ελλάδα μία πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην ομιλία του σε εκδήλωση τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητήριου Αχαΐας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δ. Ε. στην Πάτρα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πλέον στο 22% από 28% που την παραλάβαμε. Ο φόρος μερισμάτων είναι στο 5% από 10% που την παραλάβαμε. Η προκαταβολή φόρου είναι στο 80% από 100% που την παραλάβαμε. Για τα φυσικά πρόσωπα δε, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ακόμη χαμηλότερη» και πρόσθεσε ότι  «καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, για τα εισοδήματά από τον ιδιωτικό τομέα» και υπενθύμισε ότι «μειώθηκαν σημαντικά και μόνιμα ασφαλιστικές εισφορές όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μπορεί με αυτοπεποίθηση αυτή η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι ήταν απολύτως συνεπής στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις απέναντι στην επιχειρηματικότητα για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «παράλληλα δόθηκαν φορολογικά κίνητρα καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σημαντικά εργαλεία, όπως είναι οι υπεραποσβέσεις για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, καθώς και τα κίνητρα για τη δημιουργία φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις συνεχείς προκλήσεις που προέκυψαν και τις οποίες « η κυβέρνηση μέσα σε τέσσερα χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών παγκοσμίως, έναν πόλεμο στους κόλπους της Ευρώπης μετά από 75 χρόνια, όπως και τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη μετά από 50 χρόνια». Και σημείωσε ότι «εκ του αποτελέσματος, κινηθήκαμε μεθοδικά, κινηθήκαμε συντονισμένα και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε μία δύσκολη πραγματικότητα».

Επεσήμανε ότι «πρωτίστως αντιμετωπίστηκε, με στήριξη, το υψηλό ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και δευτερευόντως των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η κάλυψη της αύξησης στα νοικοκυριά προσεγγίζει το 90% ή και υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ στις επιχειρήσεις έχει διαμορφωθεί περίπου στο 50%». Και ανέφερε ότι για τα μεν νοικοκυριά έχουν διατεθεί 3,5 δισ. ευρώ και 6,5 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, και στην υγειονομική κρίση και στην ενεργειακή κρίση», υπογραμμίζοντας ότι «το 2022 η Ελλάδα έδωσε το 2,3% του ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3% , σημειώνοντας παράλληλα ότι «ενώ δίνουμε τα περισσότερα, έχουμε διπλάσια ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και σταθερά δημόσια οικονομικά, γιατί έχουμε καταφέρει να ανακάμψουμε γρήγορα και βιώσιμα».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «δύο εξωγενείς κρίσεις μας έχουν βρει και έχουμε καταφέρει να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού και κατά το βέλτιστο τρόπο». Προσέθεσε πως «όταν μιλάμε για εξωγενείς κρίσεις το στοιχείο δεν είναι μόνο πώς κινείται η Ελλάδα, αλλά και πώς κινείται η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό περίγυρο».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεπώς το 2022, η Ελλάδα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Η Ελλάδα το 2022, είχε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων. Η Ελλάδα το 2023 θα έχει το τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο Ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα μέχρι το 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό αύξησης των επενδύσεων». Και πρόσθεσε ότι «η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και τα πρωτογενή ελλείμματα μειώνονται και επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου».

Ενώ σημείωσε ότι «όσο θα συνεχίσουμε αυτή την ορθολογική οικονομική και συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική εκδοτική πολιτική, συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, το 2023 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Και τόνισε ότι «όσο βγαίνουμε από εξωγενείς κρίσεις, τόσα θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Γιατί εκτός των μειώσεων φόρων θα πρέπει να αυξάνουμε και να ενισχύουμε τους μισθούς, με γενναίο τρόπο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να είναι η δεκαετία του άλματος της ελληνικής οικονομίας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μια δυναμική που πρόκειται να διατηρηθεί και το 2023. Απολύτως εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές.
dimas-xristos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Άλμα δεκαετίας στην αύξηση δαπανών σε έρευνα και καινοτομία

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Elevate Greece παρέχει σημαντικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες και φορολογικές ελαφρύνσεις σε επενδυτικούς «αγγέλους».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αναπτυξιακής ώθησης

Ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών τόνισε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι ειδικά για τις περιφέρειες υπάρχει δέσμευση ενός προϋπολογισμού, ύψους 390 εκατ. ευρώ.