ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων

Έχει έδρα την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών του ΟΣΕ και σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Hellenic Τrain.

Την πρώτη του συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα, Σάββατο το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων που συγκροτήθηκε χθες, όπως ανακοίνωσε ο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Το Συντονιστικό Κέντρο έχει έδρα την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών του ΟΣΕ και σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Hellenic Τrain.

Σκοπός της επιτροπής θα είναι ο συντονισμός δράσεων που αφορούν τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Την ίδια στιγμή, την έντονη αντίδραση του ΟΣΕ προκάλεσε η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, μέσω της οποίας χαρακτηρίζεται «ανεπαρκής» η εκπαίδευση του 59χρονου σταθμάρχη και ζητείται η απομάκρυνση όλων όσων εκπαιδεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αναφέρει συγκεκριμένα πως: «Δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, προβλέπονταν 712 ώρες θεωρητικής σε δύο κύκλους μαθητείας και 75 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, ο δεύτερος κύκλος θεωρίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση». Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων αφήνει αιχμές προς την Αρχή, αναφέροντας πως  γνώριζε την εκπαιδευτική διαδικασία από το 2022 και δεν διατύπωσε ενστάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Παπαδόπουλος: Τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών σημείωσε πως πρέπει να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις να μην υπάρξει ξανά παρόμοιο δυστύχημα με αυτό που συνέβη στα Τέμπη και να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: Τα τραίνα θα ξεκινήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση των δρομολογίων με «τυφλά σημεία» ενώ σημείωσε πως το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν λειτουργούσε πλήρως από το 2011 καθώς είχε πέσει σε αδράνεια.
Mitsotakis Kyriakos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αναλαμβάνω την ευθύνη μου, εγγυώμαι τη διαφάνεια στην έρευνα

«Αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρωπίνων σφαλμάτων. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα αυτό πρακτικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δύο σταθμάρχες και μείωση δρομολογίων η επανεκκίνηση για τα τρένα

«Εάν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί», παραδέχθηκε ο υπ. Μεταφορών. Πρώτος στόχος η ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης των σιδηροδρόμων. Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Alstom.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για διερεύνηση του ατυχήματος

Ο μεταβατικός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε πως θα διασφαλιστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών που έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μέσων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τροχιά ανάταξης το σιδηροδρομικό δίκτυο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεδομένου ότι χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βραδυπορίες και να αυξηθεί η χωρητικότητα, επίκειται χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την άμεση συντήρηση του.