ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη».

«Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια» «Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους».

«Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου».

«Βεβαίως όμως οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Στο περιθώριο του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων, ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη νέα Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Arancha Gonzalez, καθώς και με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο συζήτησαν τη χθεσινή διάσκεψη στο Βερολίνο και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με αντιπροσωπεία Κογκρέσου υπό τον R. Wicker την Παρασκευή

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Roger Wicker, αύριο Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 10:45 π.μ., στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πακιστάν καλεί ΗΠΑ και Ιράν να τηρήσουν το Μνημόνιο Ισλαμαμπάντ

Το Πακιστάν κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Ισλαμαμπάντ, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν «έχει τελειώσει». Η συμφωνία στόχευε στην αποκλιμάκωση εντάσεων στον Περσικό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με αποφασιστική απάντηση μετά από νέες επιθέσεις των ΗΠΑ

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση συμφωνίας και προειδοποιεί για «αποφασιστική ανταπόδοση» μετά από νέους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κοντά στο στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Σημαίες Ελλάδας Καναδά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Ανάντ: Ελληνοκαναδική συνεργασία και ασφάλεια

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του, Ανίτα Ανάντ, συζητώντας για την ενίσχυση ελληνοκαναδικής συνεργασίας, τις διατλαντικές σχέσεις και τη διεθνή ασφάλεια, καθώς και για δράσεις σε πολυμερή αμυντικά σχήματα.