ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Λήξη συναγερμού για το Orus Reis, εξήλθε του ελληνικού FIR

Το Orus Reis εξήλθε του ελληνικού FIR νωρίτερα σήμερα αλλά συνεχίζει να παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Λήξη συναγερμού για το Orus Reis, τουλάχιστον προς το παρόν. Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος εξήλθε του ελληνικού FIR, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, με πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν μάλιστα ότι η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού για παν ενδεχόμενο.

Το σκάφος είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από την Παρασκευή το πρωί και όπως ήταν λογικό το ζήτημα απασχόλησε όλη ημέρα το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ και φυσικά τον Πρωθυπουργό ο οποίος ενημερώθηκε αρμοδίως.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τουρκικό σκάφος, μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, χωρίς συνοδεία. Αμέσως, άρχισε να το παρακολουθεί η ελληνική φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς".

Αργότερα έκανε στροφή προς ανατολάς με κατεύθυνση εξόδου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο διάλογος μεταξύ Οruc Reic για Νικηφόρος Φωκάς όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1:

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;

Oruc Reis: ....

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρα και Κάιρο

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν δύο επιστολές προθέσεων για ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής τους συνεργασίας, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεών τους, μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου ΥΠΑΜ στην Άγκυρα.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Καμία επίσημη δέσμευση ΗΠΑ προς Τουρκία για F-35

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αμερικανική δέσμευση προς την Τουρκία για εξοπλιστικά, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και τη συμμετοχή μας σε βασικά αμυντικά προγράμματα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ανέδειξε τον ρόλο της Τουρκίας

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία φιλοξένησε επιτυχημένα τη 36η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τα υψηλά μέτρα ασφαλείας και ευχαριστώντας τους κατοίκους της Άγκυρας για την κατανόηση και τη συνεργασία τους.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 1.000 εντάλματα σύλληψης λίγο πριν την επέτειο του πραξικοπήματος

Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη σχεδόν 1.000 ατόμων με φερόμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Από εξωτερική πολιτική Τσίπρα, μόνο η γραβάτα έμεινε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα F-35, υπενθυμίζοντας τις εξοπλιστικές επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και επισημαίνοντας τη διαφορά από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.