ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο Managing Director, της Cisco για την Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης.

Α. Τσιμπούκης στο BD: Πώς στηρίζει η Cisco τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο Managing Director, της Cisco για Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα μιλάει για τα δύο κέντρα μετασχηματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και τη Σύρο και την ανάγκη για διεύρυνση της δεξαμενής ταλέντων στην Πληροφορική.

Ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας δείχνει ο αμερικανικός κολοσσός Cisco προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη και με επόμενο σταθμό το κέντρο που θα λειτουργήσει στη Σύρο.

«Όσοι περισσότεροι είναι στην τεχνολογία τόσο πιο εύκολο είναι να αναπτυχθεί και μαζί της να ενισχυθεί η οικονομία και η ψηφιακή μετάβαση. Η Cisco θέλει με τη γνώση να ανοίξει την αγορά, να δημιουργήσει ένα διαδικτυωμένο περιβάλλον και να εξελίξει την τεχνολογία και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των κρατών» αναφέρει στο BD ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, Managing Director, της Cisco για την Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για να εκπαιδευτούν σε νέους τομείς.

Επισημαίνει πως το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη βοηθάει να αυξηθεί η δεξαμενή ταλέντων που χρειάζεται η χώρα, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια της πόλης, που μετατρέπεται σε κόμβο καινοτομίας. «Ένας εργαζόμενος που παρακολουθεί τα μαθήματα upskilling θα αυξήσει τα απολαβές του, ενώ και από το reskilling δίνεται η διέξοδος σε κάποιον άνεργο, για μια νέα καριέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανικός κολοσσός αρχικά δημιούργησε ένα υβριδικό hub καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα 15 κέντρα καινοτομίας που έχει ιδρύσει η Cisco σε όλο τον κόσμο, αλλά και μέσα από τη δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος ψηφιακών δεξιοτήτωνNetAcad και την έλευση της πλατφόρμας TalentBridge που έχει σαν στόχο να φέρει κοντά την προσφορά και τη ζήτηση στον τομέα των ΤΠΕ.

Τα κέντρα ψηφιακού μετασχηματισμού της Cisco

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου κέντρου καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στη Σύρο, που αναπτύσσει η Cisco ως τεχνολογικός πάροχος, σε συνεργασία με την Onex και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπου ιδρύουν το κέντρο Aegean Neorion Innovation Center (ANIC).

Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, θα παρέχει μια γκάμα τεχνολογικών εργαλείων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για την εξισορρόπηση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας τους. Πρόκειται για κέντρο θαλάσσιας τεχνολογίας και καινοτομίας, το οποίο θα στεγαστεί σε ένα χώρο επιφάνειας 600 τ.μ. εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου Νεωρίου, και παράλληλα θα υπάρχει ένας χώρος εκπαίδευσης που θα δίνονται πιστοποιήσεις.

«Θα αναπτυχθούν ολιστικές λύσεις για το νησί, δεν θα είναι μόνο θαλάσσιες καινοτομίες. Μέσα από το κέντρο θα αναπτυχθούν λύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού, των μαρίνων του νησιού για να είναι πιο ελκυστικές για τους τουρίστες, θα υπάρξει συνέργεια με το πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο θα συμμετέχει στην παράδοση των μαθημάτων και της εκπαίδευσης που θα γίνεται εκεί», επισημαίνει ο επικεφαλής της Cisco Ελλάδος, που υπογραμμίζει ότι «θα φέρουμε λύσεις που θα αφορούν και στη νησιωτική χώρα αλλά και στην ανάπτυξη του ίδιου του νησιού».

Για το έργο στο νησί των Κυκλάδων, ο κ. Τσιμπούκης σημείωσε πως «το κέντρο θα ανοίξει και οι δράσεις θα είναι παρόμοιες καθώς και ο τρόπος λειτουργίας θα είναι ο ίδιος όπως και στη Θεσσαλονίκη».

Η πρωτοβουλία που άρχισε στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να δείξει τον δρόμο για τα μελλοντικά κέντρα καινοτομίας της Cisco παγκοσμίως, και αποτέλεσε την πρώτη επενδυτική κίνηση για την ανάπτυξη καινοτομίας στην πόλη, με την αμερικανική εταιρεία να διαβλέπει την προοπτική που υπήρχε.

«Το κέντρο εγκαινιάστηκε πριν από έναν ακριβώς χρόνο στο πλαίσιο του επενδυτικού μας προγράμματος CDA (Country Digital Acceleration) που τρέχει σε 43 χώρες. Στην Ελλάδα καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα υβριδικό μοντέλο στη λειτουργία του, ως κέντρο καινοτομίας. Είναι κάτι το πρωτοποριακό, μια δράση που έχει γίνει σημείο αναφοράς εσωτερικά και στον οργανισμό της Cisco», υπογραμμίζει ο κ. Τσιμπούκης.

Το Κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το πρώτο κέντρο της Cisco που δεν είναι μονοθεματικό, όπως στο Μιλάνο, που επικεντρώνεται στην κυβερνοασφάλεια, ή στη Βαρκελώνη, που είναι για social development. Αποτελεί ένα κόμβο καινοτομίας που μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 15 έργα, στα οποία έχουν εργαστεί περισσότερα  από 200 άτομα, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα ανθρώπων και επιχειρήσεων που αναπτύσσεται στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Νίκο Λαμπρογεώργο, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα και Διευθυντή του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι εκείνος του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου προάγονται τεχνολογικές λύσεις και δράσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και μέσα στο κέντρο παρουσιάζονται τα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο τρόπος να γίνονται οι παραδοσιακές δουλειές ψηφιακά», σημειώνει ο κ. Λαμπρογεώργος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ήδη έξυπνες λύσεις που λειτουργούν στο κέντρο δείχνοντας στην πράξη πώς πραγματοποιείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η καινοτομία, με τον διεθνή όμιλο να συνεργάζεται με το σύνολο των Πανεπιστημίων (δημόσια και ιδιωτικά) και όλα τα ερευνητικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, καθώς και με τα πανεπιστήμια Πάτρας, και Δυτικής Αττικής, υπερβαίνοντας τα όρια της πόλης, αλλά και με startups, διασυνδέοντας φορείς και επιχειρήσεις ώστε να υλοποιηθούν δράσεις που θα απαντούν στα προβλήματα.

Ο τρίτος πυλώνας του κέντρου είναι η εκπαίδευση. Μέσω των μαθημάτων που πραγματοποιούνται αναβαθμίζεται η ψηφιακή ετοιμότητα των πολιτών που ανεβαίνουν επίπεδο και αναπτύσσουν ψηφιακές δεξιότητες.

Παράλληλα το Κέντρο είναι ανοιχτό για όλους τους φορείς και τους συνεργάτες για να κάνουν εκδηλώσεις, ενώ όπως ανέφερε και ο κ.Τσιμπούκης σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων, με σκοπό την γνωριμία των μαθητών με την Καινοτομία, τις Σύγχρονες Τεχνολογίες και Πρακτικές, όπως και με τη Ρομποτική, καθώς επίσης την παρουσίαση ειδικών με σημείο αναφοράς επίκαιρα κοινωνικά θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, τον εκφοβισμό (bullying), καθώς και τεχνικές με στόχο την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής όπως επίσης και για τα οφέλη της άσκησης και υγιεινής διατροφής.

Κρίσιμη η επανεκπαίδευση και η διασύνδεση

«Η ζήτηση και η ανάγκη για εκπαιδευτικά προγράμματα reskilling είναι πάρα πολύ υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό πως σε προγράμματα που είχαμε προκηρύξει οι αιτήσεις ήταν οι τριπλάσιες από τις θέσεις που προσφέρονταν»,σημειώνει ο επικεφαλής της Cisco Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη δίψα για γνώση στην Ελλάδα, όπως και μεγάλη ανάγκη για περισσότερο ταλαντούχο και εξειδικευμένο προσωπικό».

Παράλληλα επισημαίνει πως «το σημαντικό είναι ότι δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς, ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και εργαζόμενους που επιθυμούν να βελτιώσουν τις απολαβές τους τους και να διεκδικήσουν μια καλύτερη εργασία».

Σύμφωνα με στοιχεία της Cisco οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί την τελευταία τριετία, ωστόσο ο αριθμός των εργαζομένων στην Τεχνολογία και την Πληροφορική, καθώς και ο αριθμός των γυναικών στον κλάδο παραμένουν πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι από τα λιγότερο ελκυστικά στην Ευρώπη, με το ποσοστό των εργαζομένων που παρακολουθούν αντίστοιχα προγράμματα να φτάνει το 28% εν αντιθέσει με το 48% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ενηλίκων στην Ελλάδα που βρίσκονται σε διαδικασία δια βίου μάθησης είναι πολύ χαμηλότερος από την ΕΕ (4,5% έναντι 11,5%).

Το NetAcad της Cisco αποτελεί το μακροβιότερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης παγκοσμίως με περισσότερους από 3 εκατ. απόφοιτους να έχουν βρει νέα εργασία, από το 2005 μέχρι και σήμερα, ενώ προσφέρει σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, τα πιο ενημερωμένα μαθήματα σε κομβικούς τομείς για εργασία.

Στην Ελλάδα η Cisco συνεργάζεται με το ΟΤΕ Academy, την ΕλληνοΑμερικανική Ένωση και το Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος που λειτουργούν ως supporting centers και έχουν από κάτω τους όλα τα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Υπάρχει ταμπού στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικά στη σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό. Αλλά η εικόνα δείχνει να αλλάζει, με το NetAcad να βρίσκεται ήδη σε αρκετά πανεπιστήμια και προγράμματα δήμων», σημειώνει ο κ. Τσιμπούκης.

Η «γέφυρα ταλέντων»

Ακόμα ένα σημαντικό εφόδιο που παρέχει η Cisco δωρεάν προς την ψηφιακή μετάβαση, είναι το Talent bridge που μέχρι στιγμής, από το 2017, έχει βοηθήσει 33.000 φοιτητές να βρουν εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που διασυνδέει εργαζομένους και επιχειρήσεις παγκοσμίως σε μια δεξαμενή που περιλαμβάνει περισσότερες από 5.000 ευκαιρίες εργασίας.

Με βάση το επαγγελματικό προφίλ που ανεβάζει ο ενδιαφερόμενος, η πλατφόρμα δείχνει όλες τις ανοιχτές θέσεις εργασίας που ταιριάζουν καλύτερα στις τεχνικές και μη τεχνικές δεξιότητες, ενώ την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 690 συνεργάτες της Cisco έχουν ήδη ενταχθεί στην πλατφόρμα και δημοσιεύουν τακτικά ανοιχτές θέσεις εργασίας ή αναζητούν υποψηφίους με τις πιο γνωστές πιστοποιήσεις του αμερικανικού κολοσσού.

Το Talent Bridge προσφέρει μια σειρά από πόρους για την καριέρα και για τη βελτίωση των γνώσεων των σπουδαστών και την προετοιμασία τους για την τρέχουσα αγορά εργασίας, διαδικτυακά σεμινάρια που επικεντρώνονται στην αναζήτηση εργασίας.

Η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση μπορούν να αποτελέσουν τα εφόδια για να ξεφύγει η χώρα από την επικίνδυνη περιδίνηση που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση που έρχεται μετά από μια υγειονομική που είχε ακολουθήσει τη δεκαετή οικονομική ύφεση.

Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco Ελλάδος Α. Τσιμπούκης«Ήταν νομοτελειακό ότι θα βγαίναμε από την κρίση. Η τεχνολογία θα μας βοηθούσε να βγούμε από την κρίση. Είδαμε και πως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τεχνολογία ήταν ο μόνος κλάδος που γνώρισε ανάπτυξη και όλοι οι οργανισμοί ήθελαν να αναπτύξουν λύσεις διασύνδεσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θ. Κώτσανης (Bayer): Ευκαιρίες για ανάπτυξη καινοτομίας στην Ελλάδα

Την δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της καινοτομίας και των κλινικών ερευνών στην Ελλάδα υλοποιεί η Bayer και φέρνει πιο κοντά τις ελληνικές startup με τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Politeia Kainotomias, YPAN
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley

Το Τεχνολογικό Πάρκο Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από το Ισραήλ, καθώς στο τουλάχιστον 40% της έκτασης τους θα αναπτυχθούν εταιρείες τεχνολογίας από τη γειτονική χώρα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κ. Σαριδάκη στο BD: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος τουριστικών startup

Η διευθύντρια του επιταχυντή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για τον τουρισμό, CapsuleT, τονίζει στο BD πως αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τουριστικές startup. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν για να πετύχουν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

To egg δικτυώνεται με πανεπιστήμια και το οικοσύστημα startup του Ισραήλ

Ο επιχειρηματικός επιταχυντής της Eurobank θα συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Cyprus Seeds με στόχο τη διασύνδεση της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας και θα ενισχύσει την προσπάθεια για δημιουργία spin off εταιρειών που θα ξεπηδήσουν από τα πανεπιστήμια.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σ. Κόκκινος - FEAC Engineering: Η Ελλάδα παράγει τεχνολογία, παράγει καινοτομία

Ο διευθ. σύμβουλος της FEAC, που ειδικεύεται σε υπολογιστικές προσομοιώσεις και συνεργάζεται με κολοσσούς μιλά στο BD για την επιτυχία των ελληνικών εταιριών στην παραγωγή τεχνολογίας.