ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
semi-conductors-chips-technology
Φώτο: Shutterstock

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των μικροτσίπ στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη των μικροκυκλωμάτων, καθώς υπάρχουν πάνω από 20 εταιρείες που παράγουν καινοτομία και τεχνολογία.

Έρχονται όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και το νομικό πλαίσιο για να ανθίσει η βιομηχανία μικροτσιπ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα βάζει στο επίκεντρο τις επενδύσεις τεχνολογίας θέλοντας να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας από το  3ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής, ελκυστικός  επενδυτικός προορισμός, μετά από μια πολύχρονη οικονομική κρίση και απέδειξε με την επαναφορά της ότι μπορεί να πρωτοπορήσει, να δημιουργήσει και να είναι «παράδειγμα προς μίμηση», υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη ήρθε στη χώρα για να μείνει και η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που μπορεί κάποιος να έρθει και να επενδύσει και να πάρει πίσω αυτά που επένδυσε και να βγάλει κέρδη. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η επαναφορά της Ελλάδας επιταχύνθηκε πολύ περισσότερο από την πανδημία και μετά όπου η χώρα κατάφερε να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την περίοδο αυτή έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Όταν στην Ελλάδα είχαμε ηλεκτρονικά ραντεβού, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπαμε ουρές των πολιτών που περίμεναν να κάνουν εμβόλιο. Από εκεί ξεκίνησε η επαναφορά της Ελλάδας και δείχνει που μπορεί να φτάσει τις επόμενες δεκαετίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης σε μια περίοδο πολυκρίσεων τα επόμενα χρόνια και προτεραιότητα της πολιτείας είναι η επέκταση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αυτονομία σε κλάδους όπως το mining και τα φωτοβολταικά. Όπως τόνισε, σε προτεραιότητα βρίσκεται και η βιομηχανία των μικροτσίπ, καθώς τώρα η Ευρώπη είναι σε αυτό πλήρως εξαρτημένη από την Ασία. Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ειδικά στο chips designing, υπάρχουν πάνω από 20 εταιρείες που παράγουν καινοτομία και τεχνολογία».

Για την εξέλιξη της δράσης European Chips Act και τις δράσεις που έρχονται, σε σχέση με την βιομηχανία ημιαγωγών, μίλησε στο φόρουμ ο Θωμάς Σκορδάς, Deputy Director General, DG CONNECT, European Commission.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, το Chips Act αποτελεί μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι για την καινοτομία, ανάπτυξη και την προώθηση της τεχνολογίας στην Ευρώπη. Ο δεύτερος πυλώνας απευθύνεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σε νέες γραμμές, κατασκευαστικές γραμμές και γραμμές παραγωγής γύρω από τα μικροκυκλώματα, ενώ τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στη διαχείριση των κρίσεων.  

«Είδαμε τι έγινε κατά τη διάρκεια του covid. Είδαμε πόσο εξαρτόμαστε σπο μικροκυκλώματα τα οποία παράγονται έξω από την ΕΕ, σε άλλα μέρη του κόσμου και επομένως έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των κρίσεων και την εξάρτησή μας από αυτές τις χώρες που βάζει στο πλαίσιο το γενικότερο θέμα των στρατηγικών ανάπτυξης που έχει η ΕΕ και γύρω από το θέμα του mining έτσι ώστε να δούμε συνολικά και το στρατηγικό πλαίσιο το οποίο αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Να δουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε έτσι ώστε να λύσουμε βασικά προβλήματα που έχουμε και σε αυτά η Ευρώπη δεν είναι μόνη της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε πως θα πρέπει οπωσδήποτε η ΕΕ να αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να σταματήσει την βασική της εξάρτηση από τους άλλους παραγωγικούς γίγαντες όπως η Κίνα και ενδεχόμενα την Ταϊβάν, σημειώνοντας πως αν δεν γίνει αυτό τότε θα συνεχιστεί και θα μεγαλώσει η εξάρτηση της Ευρώπης από τους παραγωγικούς γίγαντες.

Το European Chips Act μαζί του φέρνει επενδύσεις 43 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανακοινωθούν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 80 δισ. ευρώ που θα φέρουν πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας.

Ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε, επίσης στο πρόγραμμα Chips EU, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, στις 30 Νοεμβρίου, και δρομολογεί πιλοτικές γραμμές παραγωγής μικροτσίπ και τη γεφύρωση του χάσματος από το εργαστήριο στο εργοστάσιο.

Επιπρόσθετα έκανε λόγο για την εκκίνηση της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας σχεδιασμού μέσω cloud, η οποία θα εγκαινιαστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2024, ένα μεγάλο έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωταγωνίστριες κυρίως τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία, έκανε, δε και στην ανάπτυξη κέντρου για μικροκυκλώματα, η προκήρυξη για το οποίο θα δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, και μέσω αυτού θα στηριχθεί η ανάπτυξη των κβαντικών τεχνολογιών.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του στο φόρουμ, ο κ. Σκορδάς δήλωσε ότι «οι δυνατότητες στην Ελλάδα για τη βιομηχανία των ημιαγωγών είναι πολύ μεγάλες, τόσο τεχνολογικά όσο και σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο ταλέντο, ωστόσο πρέπει να γίνει κάτι πολύ σύντομα».

Από την πλευρά του, o Εμμανουήλ Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) ανέφερε ότι  στόχος της Ένωσης είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια το οικοσύστημα των ημιαγωγών και να συνδέσει τα μέλη της με την πολιτεία και την κοινωνία. Στην παρούσα φάση, η Ένωση αριθμεί πάνω από 80 μέλη, από εταιρείες που παράγουν τεχνολογία και υψηλή τεχνογνωσία, με προσωπικό πάνω 3.000 μηχανικούς και τζίρο άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Κατά τον ίδιο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός γίνεται πλέον με εκθετικό ρυθμό, με τον αριθμό των διασυνδεδεμένων συσκευών να αγγίζουν τα 125 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ το 1 Ζettabyte θα φτάσει ο αριθμός των δεδομένων, παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ψηφιακός μετασχηματισμός χωρις μικροκυκλώματα και τσιπάκια δεν μπορεί να συντελεστεί.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζερβάκης, «σύμφωνα με όσα αναφέρει έρευνα της Mckinsey μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η αγορά των μικροτσίπ θα φτάσει 1 τρισ. δολαρίων. Η δράση European Chips Act αναμένεται να μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 40 δισ. ευρώ και η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων, να δοθούν κίνητρα και να γίνουν περισσότερες επενδύσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
nova
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ψαλίδι» από τη Nova στο σχέδιο επενδύσεων για δίκτυο οπτικών ινών

Από 1,6 σε 1 εκατ. συνδέσεις έκοψε η Nova τον στόχο της για επενδύσεις στην οπτική ίνα, την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους παρόχους να υλοποιήσουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα. Τι κάνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Nvidia και η παγκόσμια υστερία για τα τσιπ της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα τσιπ τόσο πολύτιμο που μεταφέρεται με τεθωρακισμένα οχήματα έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 2 τρισ. δολ. Φρενήρης αύξηση της ζήτησης για το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H100.