Μια θέση στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τους ημιαγωγούς αναζητεί η Ελλάδα. Με την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κέντρου ικανοτήτων ημιαγωγών, η χώρα εισέρχεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών που οικοδομείται γύρω από τα μικροκυκλώματα, που αποτελούν από τους πλέον στρατηγικούς τομείς της νέας ψηφιακής εποχής για την Ευρώπη.
Όπως σημείωσε χθες ο υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος, «οι ημιαγωγοί είναι ο πυρήνας των τεχνολογιών του αύριο. Από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δίκτυα επικοινωνίας, μέχρι τις μεταφορές, τα ιατρικά συστήματα και την Άμυνα. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών προβλέπεται να φτάσει μέχρι το 2030 το 1 τρισ. ευρώ ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται πως τα επόμενα τρία χρόνια θα ανέρχεται στα 66 δισ. ευρώ».
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως ήδη η ΕΕ έχει ψηφίσει το Chips Act έχοντας κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια και στοχεύοντας στην τεχνολογική της αυτονομία.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα είναι έτοιμη να διεκδικήσει τον δικό της ρόλο. «Μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν είχε τις υποδομές που απαιτούνται για να έχει μια ισχυρή και σημαντική θέση στον κλάδο αυτό, και αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την αλλάξουμε γρήγορα και μεθοδικά».
Ανέφερε επίσης ότι στις 29 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα υπογράψει επίσημα τη διακήρυξη ένταξής της στο ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας 24 χωρών στον κλάδο.
Ανοίγει την πόρτα των επενδύσεων για τη χώρα
Το Κέντρο Ικανοτήτων άρχισε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου και αποτελεί ορόσημο για την είσοδο της Ελλάδας στον πανευρωπαϊκό χάρτη ημιαγωγών. Πρόκειται να αποτελέσει την πύλη για επερχόμενες και μελλοντικές επενδύσεις, όπως και για τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά.
Το Κέντρο Ικανοτήτων που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα θα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου που αποτελείται από 31 αντίστοιχα κέντρα που θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση. Κάθε χώρα θα έχει από ένα προς το παρόν εκτός από Ολλανδία και Ισπανία που θα διαθέτουν δύο στην πρώτη φάση, ενώ η χώρα μας τρέχει να καταθέσει πρόταση και για τη δεύτερη φάση όπως επισήμαναν στελέχη της Hetia.
Θα λειτουργήσει ως γέφυρα διασύνδεσης ανάμεσα στην έρευνα, την επιχειρηματικότητα και την ευρωπαϊκή βιομηχανία ημιαγωγών. Θα έχει ρόλο εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού σε εξειδικευμένες δεξιότητες, υποστήριξης επιχειρήσεων και start-ups του κλάδου, δικτύωσης με πανευρωπαϊκά Κέντρα, αλλά και προετοιμασίας του εγχώριου οικοσυστήματος για την πιθανή προσέλκυση μονάδας παραγωγής ημιαγωγών στο μέλλον.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 7,3 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν ισόποσα (περί τα 3,63 εκατ. Ευρώ) από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν κορυφαίοι τεχνολογικοί και ερευνητικοί φορείς όπως το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" στο οποίο και θα φιλοξενηθεί το Κέντρο Ικανοτήτων για τους Ημιαγωγούς, το ΙΤΕ αλλά και το ΕΚΕΤΑ.
«Με αυτό το Κέντρο συντονιζόμαστε πλήρως με τη στρατηγική της Ευρώπης και προετοιμάζουμε το έδαφος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Hetia Μανώλης Ζερβάκης τόνισε πως επόμενος στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Το Κέντρο θα αξιοποιήσει το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας που είναι το ταλέντο στον σχεδιασμό ημιαγωγών. «Θέλουμε να χτίσουμε την ελληνική αλυσίδα αξίας: από τον σχεδιασμό, έως τη συσκευασία και την εφαρμογή των ημιαγωγών στη βιομηχανία, την άμυνα, την υγεία, την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως ήδη μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα στην αγορά ημιαγωγών όπως η Nvidia και Qualcomm θα μπορούν να αποκτήσουν διασύνδεση με το ελληνικό οικοσύστημα και να αυξήσουν τις επενδύσεις και την παρουσία τους στην χώρα.
Πρόσθεσε ότι ο μεγάλο στόχο θα αποτελέσει η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας ημιαγωγών στη χώρα. Μια επένδυση που μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ.
Επίσης ο κ. Ζερβάκης σημείωσε πως για το Κέντρο Ικανοτήτων υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από την αμυντική βιομηχανία και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό στη χώρα μας, αναφέροντας πως σύντομα θα υπάρξουν νέα και σε αυτό το κομμάτι.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη βιομηχανία, με στόχο να εμπλέξουμε κλάδους που ήδη διαθέτουν μια ισχυρή παραγωγική βάση και τεχνογνωσία όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία η βιομηχανία τροφίμων και η αμυντική βιομηχανία για να αξιοποιήσουμε τις εφαρμογές των ημιαγωγών».
Το Κέντρο Ικανοτήτων αναμένεται να παρουσιάσει τις πρώτες δράσεις και απτά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο του 2025, στο ετήσιο συνέδριο της HETiA, όπως σημείωσε ο κ. Ζερβάκης
Η ευρωπαϊκή στόχευση και η εθνική στρατηγική της Ελλάδας
Η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα (Chips Act) που υιοθετήθηκε πρόσφατα, έχει στόχο τη διπλασιασμό του μεριδίου παραγωγής της Ε.Ε. στο 20% έως το 2030, από 8% που είναι σήμερα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, σχεδιάζεται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 43 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022–2030.
Για την Ελλάδα, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τα Μικροκυκλώματα. Μια εθνική στρατηγική που αναμένεται από την περασμένη χρονιά, και θα είναι αυτή που θα προσδιορίσει το θεσμικό και επενδυτικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Κέντρου και τη σύνδεση με άλλες κρίσιμες επενδύσεις, όπως εκείνη στην παραγωγή γαλλίου.
Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα του σχεδιασμού μικροτσίπ, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσε να αναπτύξει το αποτύπωμά της στο packaging και testing.
Ήδη στη χώρα δραστηριοποιούνται 25 εταιρείες που βρίσκονται στο οικοσύστημα ημιαγωγών και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί στις 50 τα επόμενα χρόνια και η χώρα να προχωρήσει από τον σχεδιασμό στις πιλοτικές γραμμές παρασκευής.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις καθώς υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη βιομηχανία των ημιαγωγών. Θυμίζουμε πως έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τα μικροκυκλώματα και την τεχνητή νοημοσύνη από την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), τον Δημόκριτο και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ.