ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Νέες λειτουργίες και απαντήσεις σε όλα από τον ψηφιακό βοηθό του Δημοσίου

Έρχεται το επόμενο βήμα για τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr καθώς προχωράει η επόμενη μέρα ψηφιοποίησης της χώρας. Απλουστεύονται οι διαδικασίες για αλλαγή παρόχου με ένα μήνυμα.

«Μεγαλώνει» και εξελίσσεται ο βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης του gov.gr, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξετάζει και να σχεδιάζει την διεύρυνση του ώστε να μπορεί να απαντά και σε πιο καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες πέρα από το Δημόσιο. Έρχεται η αλλαγή παρόχου ρεύματος με ένα μήνυμα.

Το mAIgov.gr που ήρθε για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στο gov.gr, με τους πολίτες να ακολουθούν τις προτροπές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να το χρησιμοποιούν πολύ, εξελίσσεται μέσα από την εκπαίδευση του, και καθημερινά γίνεται πιο γρήγορος και αποτελεσματικός, και έχοντας μάθει πλέον να μπουσουλάει είναι έτοιμος να κάνει τα πρώτα του μεγάλα βήματα. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια του πάνελ στο EmTech Europe 2024, «το ελληνικό Δημόσιο αλλάζει και αλλάζει προς όφελος του πολίτη», σημειώνοντας πως ο ψηφιακός βοηθός αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς βρίσκεται κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη για να του δώσει στοχευμένες απαντήσεις και να τον καθοδηγήσει στα μονοπάτια του Δημοσίου και των διαδικασιών. 

Ο ψηφιακός βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης έχει σημειώσει μεγάλη απήχηση καθώς καθημερινά δέχεται 300.000 ερωτήματα, με την ζήτηση να είναι συνεχώς αυξανόμενη σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου που ανέφερε ότι «εξετάζουμε και το όριο ανά λεπτό που μπορεί να αντέξει το σύστημα», τονίζοντας πως το mAIgov.gr εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργίες σε απλό επίπεδο πως θα μπορούσε να είναι ένας ψηφιακός βοηθός του πολίτη 

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι «οι ψηφιακοί βοηθοί θα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας τα επόμενα χρόνια, και στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μην είναι απλά ένα παθητικό κομμάτι που θα απαντά αλλά να ενεργει κιόλας για λογαριασμό μας», αναφέροντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα να κλείνει ραντεβού για τατυτότητα.  

Παράλληλα ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως υπάρχει μια ομάδα που εργάζεται πάνω στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr και τον εκπαιδεύει στο να απαντά και πιο στοχευμένα σε πιο καθημερινά ζητήματα, τα οποία δεν άπτονται απαραίτητα στις διεργασίες με το δημόσιο. «Σε λίγο καιρό ο ψηφιακός βοηθός θα απαντάει σε ερωτήματα και για τον καιρό, για εφημερεύοντα φαρμακεία και διάφορα άλλα χρηστικά πράγματα τα οποία θα μπορούσε να αναζητήσει κάποιος. Προσπαθούμε να βρούμε τα όρια ενός κλειστού  περιβάλλοντος στο οποίο φιλτράρεται το mygov το οποίο δεν το αφήσαμε να βγει στο διαδίκτυο και να αντλήσει όλα τα δεδομένα απο εκεί». 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε επίσης, ότι από τον Μάρτιο οι πολίτες θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ενεργειακό πάροχο με ένα μήνυμα στο κινητό τους χωρίς να χρειάζονται περισσότερες διαδικασίες. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων σε ένα μήνα, ελπίζουμε να προλάβουμε τις αλλαγές τον Μάρτιο» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, με ένα μήνυμα στο κινητό για τη συναίνεση στοιχείων να δοθούν σε ένα πάροχο, θα μπορούν οι πολίτες να αλλάζουν άμεσα εταιρεία. «Θα ακολουθήσουν τηλεπικοινωνίες και ασφάλειες.. Στόχος μας είναι να γίνει η εξυπηρέτηση των πολιτών πιο απλή και γρήγορη» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου

Η εφαρμογή του ψηφιακού βοηθού mAIgov.gr βασίζεται στην πλατφόρμα της Open AI και έχει αναπτυχθεί από τη Microsoft, ενώ ο ΟΤΕ έχει αναλάβει την υποστήριξη της υποδομής και της εφαρμογής και το τεχνικό help desk για τη λειτουργία της. Για την υλοποίηση του έργου έχουν αξιοποιηθεί πόροι από τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  

Απλοποιούνται οι διαδικασίες 

Η απλούστευση των διαδικασιών όπως η εγγραφή στο Πανεπιστήμιο είναι ένα ακόμα βήμα που αναμένεται το επόμενο διάστημα. «Για την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο σήμερα αναζητείται εκτυπωμένη αίτηση, φωτογραφείο, πιστοποιητικό γέννησης. Στόχος είναι με ένα μήνυμα στο wallet που περιλαμβάνει όλα αυτά τα έγγραφα να γίνεται η εγγραφή στο Πανεπιστήμιο» επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  

Μάλιστα τόνισε ότι σύντομα έρχεται στο wallet η κάρτα αιμοδότη ενώ σχεδιάζονται και νέες υπηρεσίες. Αναφερόμενος στο myauto είπε πως πάει πολύ καλά και πως σε λίγο διάστημα με όλη την πληροφορίας ενοποιημένη θα μπορεί να εντοπίζονται τα «επικίνδυνα» οχήματα.  

Αναφερόμενος στην ψηφιακή ταυτότητα τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την διαλειτουργικότητα στον έλεγχο ταυτοτήτων μεταξύ των δύο χωρών δημιουργώντας μέσα στο 2024 μια «διακρατική γέφυρα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο πρώτος ψηφιακός βοηθός στην Ευρώπη απαντά στις ερωτήσεις των Ελλήνων

Το mAIgov.gr εντάχθηκε ήδη στο gov.gr και βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Θα μπορεί να απαντά σε σειρά απλών και σύνθετων και απλών ερωτήσεων για τη δημόσια διοίκηση, εξυπηρετώντας αρχικά έως 250 χρήστες το λεπτό.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακό κράτος: Γιατί έμεινε χαμηλά η Ελλάδα στη λίστα της Κομισιόν

Μόνο τη Ρουμανία ξεπερνά η χώρα μας στη νέα κατάταξη της Κομισιόν για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από το Δημόσιο, καθώς δεν έχει μετρηθεί ακόμη η μεγάλη πρόοδος με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και κυρίως με την πύλη gov.gr.
nova
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ψαλίδι» από τη Nova στο σχέδιο επενδύσεων για δίκτυο οπτικών ινών

Από 1,6 σε 1 εκατ. συνδέσεις έκοψε η Nova τον στόχο της για επενδύσεις στην οπτική ίνα, την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους παρόχους να υλοποιήσουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα. Τι κάνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέα αρχή για αντιμετώπιση των χάκερ και μέτρα προστασίας από την ΕΥΠ

Οι κυβερνοεπιθέσεις καταγράφουν αυξητικές τάσεις. Μόνο σε μία εβδομάδα είχαμε 13,3 εκατομμύρια DDoS επιθέσεις (σ.σ.: άρνησης εξυπηρέτησης) και τουλάχιστον μισό εκατομμύριο σοβαρότερες επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες.