ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Με δύο ταχύτητες η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε αγροτικές περιοχές

Με «αρρυθμίες» προχωρά το σημαντικό έργο για υπερυψηλές ταχύτητες στις περιοχές εκτός των αστικών κέντρων. Πού έχουν ξεκινήσει ήδη τα έργα και πού παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Σε δύο ταχύτητες προχωράει το έργο UFBB που πρόκειται να φέρει την οπτική ίνα σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων, και στοχεύει να μειώσει τόσο το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών της χώρας αλλά και την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα με την ΕΕ στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων.

Το ΣΔΙΤ έργο, το οποίο προκηρύχθηκε το 2021 και έχει αναδόχους τον ΟΤΕ και το σχήμα ΤΕΡΝΑ - Grid Telecom, έχει ήδη συναντήσει αρκετές καθυστερήσεις και δυσκολίες στην εκκίνηση του, καθώς έπρεπε να φτάσει Ιούνιος του 2023 για να υπογράψει τη σύμβαση ανάθεσης ο ΟΤΕ. Η ΤΕΡΝΑ Fiber δεν έχει υπογράψει την αντίστοιχη δική της για το υπόλοιπο μέρος του έργου.

Οι δύο ανάδοχοι δείχνουν να κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες. Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤΕ στο BD ο όμιλος έχει ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση του έργου μετά τις υπογραφές που είχαν πέσει τον Ιούνιο. Ο όμιλος ΟΤΕ έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες στη Δράμα, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή FTTH σε περιοχές των Νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου και Χανίων. Βάσει της σύμβασης-σύμπραξης με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εμπορική διάθεση του δικτύου θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του 15% του έργου.

Την ίδια στιγμή, η ΤΕΡΝΑ Fiber δεν έχει ακόμη υπογράψει τη σύμβαση ανάθεσης, με την εταιρεία να αναφέρει πως αναμένονται να επιλυθούν κάποια ρυθμιστικά ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για το business plan. «Αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μπορούμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα δεδομένα», αναφέρουν πηγές της εταιρείας.

H ΤΕΡΝΑ Fiber έχει κάνει το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς στις αρχές Μαρτίου αποφασίστηκε η σύναψη δυο ομολογιακών δανείων ύψους 405,2 εκατ. ευρώ και 75 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως η ΤΕΡΝΑ Fiber έχει λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης έγκριση για δάνειο 129.602.605 ευρώ, τα οποία προορίζονται για το έργο που έχει συνολικό προϋπολογισμό 868 εκατ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν στο BD πως το ζήτημα των τιμών χονδρικής αποτελεί ένα από τα θέματα που προβληματίζουν την ΤΕΡΝΑ Fiber, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει η διαβούλευση που πρόκειται να διαμορφώσει το νέο τοπίο στην αγορά. Πάντως, στο έργο UFBB προβλέπεται ότι οι χονδρικές τιμές δύνανται να είναι αυξημένες 30% ως προς τα μηναία τέλη και 10% στα εφάπαξ τέλη σε σχέση με το μοντέλο της Επιτροπής που καθορίζει τις τιμές χονδρικής.

Το έργο UFBB που φέρνει την οπτική ίνα στις λευκές περιοχές

Το έργο ΣΔΙΤ, διάρκειας 26 ετών, αποτελεί μια μεγάλης κλίμακας δημόσια παρέμβαση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και την προώθηση της πολιτικής συνοχής. Προβλέπει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet σε ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς δεν έχουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον, και κατατάσσονται στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εξαιρετικά αργή.

Θεωρείται από τα πλέον σημαντικά έργα για την τηλεπικοινωνιακή πορεία της χώρας και την επίτευξη των ψηφιακών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030 για καθολική κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps.

Εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη μέση ταχύτητα σύνδεσης για το 20% των νοικοκυριών της χώρας, ακόμη και σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρουν για τους παρόχους, και αποτελεί «χρυσή» ευκαιρία για να κλείσει το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα με την Ευρώπη. ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ-Grid ήταν οι μόνοι που είχαν καταθέσει προσφορές τον Σεπτέμβριο του 2021 για το έργο.

Περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.), στις περιοχές που περιλαμβάνονται θα επωφεληθούν, με το έργο να χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές (lots). Τις τρεις έχει αναλάβει ο ΟΤΕ και τις υπόλοιπες τέσσερις η Τerna Fiber, στην οποία συμμετέχουν η Τέρνα Ενεργειακή και η Grid Telecoms.

Ο OΤΕ έχει αναλάβει τις γεωγραφικές ζώνες (lots) 1, 3 και 7. Ειδικότερα, το lot 1, αφορά 124.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

Το lot 3 έχει 122.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας - Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και το lot 7, 101.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Η Τerna Fiber από την πλευρά της έχει αναλάβει το lot 2 του έργου με 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).

Το lot 4, με 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου),το lot 5 με 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας) και το lot 6, 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με… ταχύτητες χαλκού τρέχει η Ελλάδα της οπτικής ίνας

Αν και οι ταχύτητες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 36%, καθώς σημειώνεται σημαντική άνοδος των πακέτων από 100 Mbps και πάνω, ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται στους παγκόσμιους ουραγούς στις σταθερές συνδέσεις.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μεγάλες επενδύσεις για γρήγορο ίντερνετ στις «λευκές» περιοχές της χώρας

Το έργο για το δίκτυο Ultra Fast Broadband έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και είναι από τα μεγύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Θα αυξήσει τη μέση ταχύτητα σύνδεσης για το 20% των νοικοκυριών σε αραιοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους.
Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τρέχει η ΔΕΗ για να μπει από το 2023 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών

Συμβάσεις με παρόχους από τον επόμενο χρόνο και πριν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως το πανελλαδικό δίκτυο θα επιδιώξει η ΔΕΗ. Θα προσφέρει χαμηλότερες τιμές από τον ΟΤΕ και τα οφέλη αναμένεται ότι θα μεταφερθούν εν μέρει στους καταναλωτές.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψάχνουν έσοδα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και στρέφονται στα έργα ICT

Τα έσοδα από υπηρεσίες έχουν βαλτώσει στο επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία. Στα μεγάλα έργα ψηφιαποίησης ποντάρουν τώρα οι μεγάλοι του κλάδου για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα κρυφά κόστη για την αποσύνδεση από παρόχους τηλεπικοινωνιών

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν συμβεί στον τρόπο υπολογισμού του κόστους για πρόωρη διακοπή σύμβασης με έναν πάροχο, τα τέλη σύνδεσης μπορεί να αποδειχθούν ο παράγοντας που αλλάζει το κόστος για τον καταναλωτή.