ΓΔ: 1702.31 0.03% Τζίρος: 67.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:32
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
Φωτο: Shutterstock

Ακόμη και 31% τον χρόνο αποδίδει η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Λιγότερο από το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Αναγνωρίζουν την αξία τους, αλλά προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Σε ποιους τομείς αξιοποιείται από τις επιχειρήσεις η ΤΝ.

Εντυπωσιακά αποδοτικές είναι οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, φέρνοντας κέρδη πολύ γρηγορότερα από όσο θα περίμεναν οι επιχειρηματίες. Ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τους ίδιους ρυθμούς υιοθέτησης με τις ευρωπαϊκές, βλέποντας το χάσμα της ψηφιακής ετοιμότητας στη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών να ανοίγει. 

Στην έκθεση της Deloitte «The State of Generative AI in the Enterprise 2024» επισημαίνεται ότι ο δείκτης απόδοσης επένδυσης (ROI) της τεχνητής νοημοσύνης είναι ενθαρρυντικός, ωστόσο το κανονιστικό πλαίσιο και η διαχείριση κινδύνων εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις.

Σημειώνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι το πιο προηγμένο σύστημα GenAI που έχουν υλοποιήσει ανταποκρίνεται ή υπερβαίνει τις προσδοκίες τους όσον αφορά στην απόδοση της επένδυσής τους. Οι κλάδοι της κυβερνοασφάλειας και της πληροφορικής ξεχωρίζουν για τη θετική απόδοσή τους και την ανάπτυξη κλίμακας που ακολουθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απόδοση επένδυσης (ROI) είναι γενικά θετική, με το 20% των επιχειρήσεων να αναφέρει ROI άνω του 31%. Ο κλάδος της πληροφορικής προηγείται, καθώς το 28% των επιχειρήσεων διαθέτει προηγμένες πρωτοβουλίες GenAI. Οι εφαρμογές κυβερνοασφάλειας ξεχωρίζουν επίσης, με το 44% να δηλώνει υψηλότερη απόδοση επένδυσης. Ωστόσο, η πλήρης ενσωμάτωση παραμένει πρόκληση, απαιτώντας σταδιακή υιοθέτηση και συνεργασίες.

Υστερούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, λιγότερο από το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, με τη χώρα μας να είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Αν και η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει χώρες όπως η Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ιταλία, και η Κύπρος που προηγούνταν το 2023, εντούτοις παραμένει σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Οι ελληνικές επιχειρήσεις αν και αναγνωρίζουν την αξία της ΤΝ και την σημασία των επενδύσεων, προχωρούν ωστόσο με αργούς ρυθμούς στην ενσωμάτωσή της.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια στιγμή που η υιοθέτηση ΤΝ από επιχειρήσεις αυξανόταν κατά 14,7% στη Σουηδία, 12,4% στη Δανία και 10,9% στο Βέλγιο, η άνοδος που σημειώθηκε στην Ελλάδα ήταν μόλις 3%. Ειδικότερα, στο 9,8% αυξήθηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη, από το περίπου 6% του 2023, ενώ στην ΕΕ, ο μέσος όρος ανέβηκε από το 8% στο 13,5% το 2024, αντανακλώντας τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες. 

Στην κούρσα της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις προηγείται η Δανία (27,6%), η Σουηδία (25,1%) και το Βέλγιο (24,7%), έχοντας ενισχύσει τις επενδύσεις και την κουλτούρα τους γύρω από την ΤΝ, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Γιατί μένουν πίσω οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte για την χρήση της Gen AI, παρά την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, οι οργανωτικές αλλαγές στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις εξελίσσονται με βραδύτερους ρυθμούς, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο και η διαχείριση κινδύνων εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις.

Παρά το γεγονός η τεχνολογία του GenAI εξελίσσεται με εντυπωσιακή ταχύτητα, οι οργανωτικές αλλαγές παραμένουν δύσκολες, με περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι το 30%  ή λιγότερo από τις αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν πλήρως στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες. Επίσης, η ρυθμιστική αβεβαιότητα και οι προκλήσεις στη διαχείριση κινδύνων παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του Agentic AI.

Καθώς οι επιχειρήσεις και οι νομοθέτες καλούνται να ρυθμίσουν το GenAI, μια τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται, η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υιοθέτησή του.  Σύμφωνα με την Deloitte, το ποσοστό των ανησυχιών έχει αυξηθεί από 28% σε 38% μέσα στο 2024, ενώ παράλληλα, το 69% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πλήρης εφαρμογή του θα απαιτήσει πάνω από έναν χρόνο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένες αποφάσεις.

Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης που άλλαξε την κουλτούρα πολλών επιχειρήσεων, και εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων την τελευταία διετία, η νοοτροπία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι που κρατάει τη χώρα μας στους ουραγούς της Ευρώπης. ΄

Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς  αυτό που εμποδίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν είναι απαραίτητα η έλλειψη τεχνογνωσίας, αλλά η απροθυμία των επιχειρήσεων να πειραματιστούν και να πάρουν ρίσκο με τις νέες τεχνολογίες.

Έρευνα της Granth Thornton είχε καταγράψει τις περιορισμένες επενδύσεις των επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, καθώς παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις, μόλις 1 στις 7 σκοπεύει να διαθέσει 300.000 ευρώ την επόμενη τριετία.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης συνεχίζουν να αυξάνονται, μόνο το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν σχέδιο για την αξιοποίησή της, ενώ μόλις το 4% είναι πλήρως προετοιμασμένο για την αποτελεσματική εφαρμογή της ΤΝ. Το 15% των επιχειρήσεων έχουν στρατηγική ΤΝ και το 10% έχουν επαρκείς πρακτικές διαχείρισης δεδομένων.

Πού χρησιμοποιούν ΤΝ οι επιχειρήσεις

Τα τελευταία χρόνια, τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν δημιουργήσει σουίτες λύσεων με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις, καθώς αυξάνεται σημαντικά η υιοθέτησή της σε καθημερινές λειτουργίες.

Ο αρχικός ενθουσιασμός για το GenAI έχει μετατραπεί σε μια πιο ρεαλιστική θετική στάση από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μόνο το 30% ή λιγότερο των αλλαγών θα εφαρμοστούν πλήρως σε 3-6 μήνες, δείχνοντας ότι οι οργανωτικές αλλαγές κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, το 78% σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για το GenAI το επόμενο οικονομικό έτος, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τις λύσεις που θα τους προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία

Το Agentic AI κερδίζει επίσης έδαφος, με το 26% των οργανισμών να διερευνούν εκτενώς την ανάπτυξη αυτόνομων GenAI agents και το 42% σε μικρότερο βαθμό. Αυτά τα συστήματα μπορούν να επιτύχουν στόχους με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, επιταχύνοντας τη δημιουργία αξίας. 

Τα στοιχεία της Eurostat επίσης δείχνουν ανοδικές τάσεις σε όλες τις κατηγορίες χρήσης ΤΝ στην ΕΕ μεταξύ 2023 και 2024, υποδηλώνοντας ότι οι εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέες εφαρμογές ΤΝ, αν και το επίπεδο υιοθέτησης διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η «εξόρυξη κειμένου» (text mining) έχει αναδειχθεί ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνολογία ΤΝ μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με τη χρήση να ανεβαίνει στο 6,9% το 2024, από 4%. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στις εταιρείες να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων κειμένου για να εξάγουν πολύτιμες πληροφορίες, ζωτικής σημασίας για τομείς όπως το μάρκετινγκ και η εξυπηρέτηση πελατών.

Η παραγωγή φυσικής γλώσσας (natural language generation), είδε τη χρήση της να υπερδιπλασιάζεται από 2,1% το 2023 σε 5,4% το 2024, αντανακλώντας την ανάπτυξη εργαλείων όπως τα chatbots για τη δημιουργία κειμένου ή ομιλίας. Ομοίως, η χρήση της αναγνώρισης ομιλίας (speech recognition) αυξήθηκε από 2,6% σε 4,8%, αντανακλώντας την αυξανόμενη επικράτηση τεχνολογιών που μετατρέπουν την προφορική γλώσσα σε κείμενο, όπως οι ψηφιακοί βοηθοί.

Η μηχανική μάθηση (machine learning) για την ανάλυση δεδομένων έχει επίσης κερδίσει έδαφος, καθώς από 3,5% το 2023 θα φτάσει στο 6% το 2024 καταδεικνύοντας την αυξημένη συνειδητοποίηση του ρόλου της ΤΝ στη λήψη αποφάσεων και στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων. 

Η αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών (RPA) - που επικεντρώνεται στον εξορθολογισμό επαναλαμβανόμενων εργασιών, είδε την υιοθέτησή της να αυξάνεται από 3% σε 5,5%. Ενώ οι τεχνολογίες αναγνώρισης αντικειμένων και προσώπου(image recognition) αυξήθηκαν από 3,5% σε 5,5%, δίνοντας έμφαση στην ενσωμάτωσή τους σε συστήματα ασφαλείας και μάρκετινγκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

robot-texniti noimosini-mathites
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΙ Hackathon 2025: Τεχνητή νοημοσύνη και καινοτομία στο επίκεντρο

«Μέσω του διαγωνισμού, θέλουμε να ενδυναμώσουμε νέες ιδέες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και να προωθήσουμε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα» ανέφερε η Αγγελική Καραγιαννάκη, Managing Director του ACEin.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, η εμπιστοσύνη στο Generative AI έχει αυξηθεί, με τους οργανισμούς που γνωρίζουν από τεχνητή νοημοσύνη να δίνουν προτεραιότητα στη διαφάνεια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο εμπόδιο.
barcelona mwc
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η πρώτη αποτίμηση για την ελληνική συμμετοχή στο MWC στη Βαρκελώνη

Το Mobile World Congress (MWC), αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών και των καινοτόμων εφαρμογών στο κόσμο, με την συμμετοχή περισσότερων από 2.500 εκθετών και άνω των 100.000 επισκεπτών από 200 περίπου χώρες του κόσμου.
startup-technology
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς επηρεάζει η τεχνολογική εξέλιξη το επιχειρείν και τις νέες γενιές

Τις δικές τους οπτικές για ζητήματα τεχνολογίας έδωσαν εκπρόσωποι της νέας γενιάς στο πλαίσιο του του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9-12 Απριλίου.