ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
Φώτο: Shutterstock

Έκοψαν στο μισό οι εταιρείες τις τιμές για τα δεδομένα της κινητής

«Ψαλίδι» στις χρεώσεις κατά 46%, που έφερε θεαματική αύξηση της χρήσης data κατά 86%, καταγράφει διεθνής έρευνα, αλλά η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Αλλαγές σχεδόν... επαναστατικού χαρακτήρα συντελέστηκαν τον προηγούμενο χρόνο στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, καθώς, οι πάροχοι έκοψαν σχεδόν στο μισό τις χρεώσεις για τα δεδομένα, προκαλώντας την άμεση ανταπόκριση των καταναλωτών, που αύξησαν σχεδόν κατά 90% τη χρήση data, παρότι το lockdown τους κράτησε στο σπίτι περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Πάντως, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Tefficient, παρότι η αγορά άρχισε να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με μείωση τιμών και αύξηση χρήσης δεδομένων, η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίας στη χρήση των δεδομένων κινητής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έρευνα, η Ελλάδα, με αύξηση της χρήσης δεδομένων κινητής κατά 86% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, βρέθηκε στην δεύτερη παγκοσμίως, μετά την Κροατία που σημείωσε άνοδο 128%, ενώ τρίτη ήταν η Σιγκαπούρη με αύξηση 79%.

Στην επόμενη θέση της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση gigabytes ανά SIM, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tefficient, βρέθηκε η Λιθουανία (67%), ακολούθησε το Περού (65%), η Ιταλία (63%) και η Ισπανία (62%). Στον αντίποδα, οι λιγότερο δραστήριοι χρήστες mobile data αποδείχθηκαν οι Ολλανδοί, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε κατά μόλις 16% το 1ο εξάμηνο του 2020.

Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στην αύξηση χρήσης δεδομένων

kiniti-dedomena-data-kerdos

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι χρήστες στην Ελλάδα αύξησαν την χρήση δεδομένων κατά 86%, η μέση μηνιαία κατανάλωση GB ανά SIM στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μόλις 2,3 GB, με την Ελλάδα να βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στην κατάταξη των 44 χωρών. Πρώτοι παγκοσμίως στη χρήση mobile data ανά κάρτα SIM είναι οι Φινλανδοί με 22,4 GB, με την Ταιβάν να έρχεται δεύτερη, με 21,5 gigabytes.

Στην 4η θέση από το τέλος η Ελλάδα στη χρήση δεδομένων κινητής

data-kiniti-dedomena-gb-katanalosi

 

Στην Ελλάδα έχει υπάρξει έντονος διάλογος τα τελευταία χρόνια σχετικά με το κόστος των δεδομένων κινητής, ενώ είχε ξεσπάσει «πόλεμος» την περασμένη χρονιά με αφορμή έρευνα της Rewheel που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές, καθώς έχει από τις υψηλότερες χρεώσεις.

Η Έκθεση Πισσαρίδη είχε επισημάνει την έλλειψη ανταγωνισμού στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, σημειώνοντας πως οι τιμές για τις υπηρεσίες επικοινωνίας είναι υψηλότερες κατά 63,1% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι φαίνεται, πάντως, ότι έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει στον πρωθυπουργό στα τέλη του 2019 για χαμηλότερες χρεώσεις και προσφορές: το 2020 σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις τιμών για την χρήση δεδομένων κινητής.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η έρευνα της Tefficient, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη μείωση του κόστους της χρήσης δεδομένων κινητής το πρώτο εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, το κόστος χρήσης δεδομένων κινητής ανά gb μειώθηκε κατά 46%. Την ίδια στιγμή, η Κροατία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους παγκοσμίως κατά 58%. Δεύτερη στη λίστα ήταν η Σιγκαπούρη με μείωση 56%.

Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα στη μείωση τιμών το α' εξάμηνο του 2020

data-kiniti-dedomena-gb-katanalosi
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πανάκριβη η χρήση mobile data στην Ελλάδα, πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της StockApps, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ακριβότερες χώρα παγκοσμίως. Tο κόστος ανά GB να φτάνει στα 8,16 δολάρια έναντι 1,24 δολάρια στην Ισπανία, 1,42 στο Ην. Βασίλειο και... 0,27 δολάρια σε Ιταλία.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες για τα δίκτυα οπτικής ίνας

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας στις επενδύσεις τα δίκτυα, οι πάροχοι σπεύδουν να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέες συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
vodafone-tilepikoinwnies-kiniti-5g
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συμφωνία μεταξύ των κολοσσών της Ευρώπης για την επόμενη μέρα του 5G

Deutsche Telekom, Orange, Telefónica και ο όμιλος Vodafone ένωσαν δυνάμεις για την ανάπτυξη των Ανοικτών Δικτύων Ασύρματης Πρόσβασης (Open Ran) που θα εξελίξουν και ενισχύσουν τις δυνατότητες των δικτύων 5G .