ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:19 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απογείωση πωλήσεων tablet - υπολογιστών, στροφή σε ακριβά smartphones

Νέο σκηνικό, που δεν έχει αλλάξει τους πρώτους μήνες του 2021, έχει δημιουργήσει η πανδημία. Οι καταναλωτές προσαρμόζονται στις απαιτήσεις τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας και ψυχαγωγίας στο σπίτι.

Σε δυναμική πορεία ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική αγορά υπολογιστών, καθώς η πανδημία οδήγησε σε πρωτοφανώς υψηλά επίπεδα τη ζήτηση το 2020 με τις ανάγκες λόγω τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης και κατ' οίκον ψυχαγωγίας να αυξάνονται. Μια δυναμική που αναμένεται να συνεχιστεί και την φετινή χρονιά, ενώ το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» υπολογίζεται πως θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά των tablets και των φορητών υπολογιστών.

Μετά από ένα εξαιρετικό έτος για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως ήταν το 2020, το θετικό μομέντουμ δείχνει να συνεχίζεται καθώς οι Έλληνες περνούν όλο και περισσότερη ώρα στο διαδίκτυο και τις συσκευές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2021 αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με περυσινά επίπεδα και αποτέλεσε μια από τις δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου. Η άλλη ήταν το ηλεκτρονικό εμπόριο με αύξηση 40,3%.

Ακολουθώντας το ρεύμα στη διεθνή αγορά, οι αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν τις πωλήσεις των tablet να ενισχυθούν κατά 11% ενώ εκείνες των φορητών υπολογιστών κατά 26%. Την ίδια στιγμή οι παγκόσμιες πωλήσεις desktops, notebooks και tablets κατέγραψαν την χρονιά που πέρασε μεγάλη αύξηση κατά 17% και συνεχίζουν το 2021 το ανοδικό σερί πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ πωλήσεων,

Άνοδος των πωλήσεων στην Ελλάδα

Η τηλεκπαίδευση που συνεχίζεται ακόμα στην Ελλάδα, έδωσε ισχυρή ώθηση στην αγορά tablet που έχουν επιστρέψει από τη... «χώρα των νεκρών» καθώς παρέχουν καλή ισορροπία κινητικότητας και υπολογιστικής δύναμης σε ένα ευρύ φάσμα τιμών. Παράλληλα, σημαντική αύξηση σημείωσε και η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων βρέθηκαν να εργάζονται πλέον από το σπίτι.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 στην ελληνική αγορά πουλήθηκαν 380.000 tablets, που ήταν κατά 40.000 τεμάχια περισσότερα έναντι του 2019 που είχαν ανέλθει σε 340.000, σημειώνοντας άνοδο 11%. Παράλληλα οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 26% το 2020 καθώς ανήλθαν σε 536.000 τεμάχια έναντι των 425.000 που ήταν το 2019.

Ιδιαίτερη σημαντική αύξηση σημειώθηκε στην κατηγορία φορητών υπολογιστών για οικιακούς καταναλωτές καθώς έφτασε περίπου το 40% με τις πωλήσεις να φτάνουν τις 293.000 έναντι των 210.000 που ήταν το 2019. Αντιθέτως οι φορητοί υπολογιστές για επαγγελματική χρήση σημείωσαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις με την αύξηση των πωλήσεων να είναι μόλις 13% καθώς διατέθηκαν 243.000 συσκευές έναντι των 215.000 που ήταν το 2019.

Κερδισμένες οι εταιρείες

Η ενίσχυση της ζήτησης είναι αυτή που έχει ενισχύσει σημαντικά και τα μεγέθη των ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στην αγορά των προϊόντων πληροφορικής, με την Quest να βγαίνει κερδισμένη από την στροφή των Ελλήνων στα ακριβά smartphones και τους υπολογιστές (φορητούς ή desktop).

Συγκεκριμένα η Quest που έχει την εκπροσώπηση των προϊόντων Apple για Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία εμπορεύεται μέσω της αλυσίδας καταστημάτων iStorm, είδε τις πωλήσεις των προϊόντων και ειδών πληροφορικής να φτάνουν στα 419,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 24,5% σε σχέση με τα 337,29 εκατ. που ήταν το 2019, καθώς, παρά το κλείσιμο των καταστημάτων, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Η Πλαίσιο σημείωσε επίσης αύξηση των πωλήσεων και εμφάνισε σημαντικά αυξημένα κέρδη πρό φόρων και έσοδα στο εννεάμηνο του 2020. Οι πωλήσεις του 9μήνου πλησίασαν τα 234 εκατ. ευρώ, ενώ στο 6μηνο είχαν διαμορφωθεί στα 214,4 εκατ. ευρώ.

Νέα ώθηση από τα voucher

Παράλληλα, η αγορά αναμένεται να ενισχυθεί και από την εξαργύρωση των voucher του προγράμματος «Ψηφιακής Μέριμνας» που έχει ξεκινήσει από τις 12 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2021. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ΟΤΕ και Vodafone έχουν βρεθεί στην κούρσα που αναμένεται να ανεβάσει τις πωλήσεις τη φετινή χρονιά, και μαζί τους και οι μεγάλες αλυσίδες που πουλάνε προϊόντα τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 112 εκατ. ευρώ παρέχει επιδότηση σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά εξοπλισμού (tablet, φορητού ή επιτραπέζιου υπολογιστή) βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως €6.000, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή €200 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Παγκόσμια άνοδος των πωλήσεων

Οι παγκόσμιες πωλήσεις desktops, notebooks και tablets συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2021 ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη και ενισχύθηκαν κατά 55% με 82,7 εκατ. πωλήσεις συσκευών. Υπενθυμίζουμε πως οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των πωλήσεων κατά 43%.

Αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί στις πωλήσεις σταθερών και φορητών υπολογιστών από το 2012, αν και η Canalys υπογραμμίζει σε έρευνα της πως η σύγκριση γίνεται με το πολύ αδύναμο α’ τρίμηνο του 2020 και πριν μπει η πανδημία στην καθημερινότητά μας. Σημαντικός παράγοντας για την ισχυρή άνοδο των πωλήσεων φορητών υπολογιστών το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες του 2020 σύμφωνα με την Canalys.

Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών και desktop αυξήθηκαν κατά 79% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2021 φτάνοντας τα 67,8 εκατ. μονάδες. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις desktop επιβράδυναν τον ρυθμό πτώσης τους καθώς μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 14,8 εκατομμύρια μονάδες.

Η ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με το αδύναμο 1ο τρίμηνο το 2020, αφορούσε και τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές της αγοράς, οι οποίοι είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται. Η Lenovo παρέμεινε στην πρώτη θέση στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 1ο τρίμηνο του 2021, έχοντας μερίδιο αγοράς 25% και καταγράφοντας ετήσια αύξηση 61%, καθώς οι πωλήσεις τις έφτασαν τα 20,4 εκατ. τεμάχια.

Η HP είναι στη δεύτερη θέση με συνολικές αποστολές 19,2 εκατομμυρίων μονάδων, σημειώνοντας αύξηση κατά 64%, ενώ η Dell βρέθηκε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων κατά 23% καθώς ανήλθαν σε 12,9 εκατομμύρια μονάδες.

Το δίδυμο Apple και Acer κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η Apple είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 105,2% στις 6,6 εκατ. μονάδες, και το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 8%  ενώ η Acer σημείωσε αύξηση 82,1% με 5,7 εκατ. πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς της στο 6,9%. Αθροιστικά, οι πέντε πρώτοι κατασκευαστές αντιπροσώπευαν το 78,5% όλων των πωλήσεων υπολογιστών το 1ο τρίμηνο του 2021.

Η άνοδος των ακριβών smartrphones

Οι Έλληνες που έμειναν σπίτι τους περισσότερους μήνες του 2020 λόγω των lockdown, και έχουν εξοικειωθεί σε σημαντικό βαθμό με το διαδίκτυο, έχουν φτάσει πλέον σε σημείο όπου χρησιμοποιούν περισσότερο τα smartphones και για πιο απαιτητικές χρήσεις όπως σε τηλεδιασκέψεις και τηλεκπαίδευση.

Αν και ο όγκος πωλήσεων των smartphones το 2020 ήταν μειωμένος κατά 9%, η αξία της αγοράς παρουσίασε μικρή πτώση μόλις 1% σε σχέση με το 2019, λόγω της υποκατάστασης φθηνότερων συσκευών με ακριβότερες, ενώ η αγορά αναμένεται να ανακάμψει το 2021 και να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 518 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε την χρονιά της πανδημίας.

Παράλληλα με τα smartphones να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτές, υπήρξε και στροφή σε πιο ακριβές συσκευές. Χαρακτηριστικά η κατηγορία των super premium συσκευών (που έχουν τιμή που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ) ενισχύθηκε κατά 5% έναντι του 2019. Επίσης οι πωλήσεις συσκευών με αξία που ξεπερνάει τα 600 ευρώ αυξήθηκαν σε 36% έναντι 31,7% που ήταν το 2019.

Από πλευράς πωλήσεων, η Samsung διατήρησε το 2020 την πρώτη θέση με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 37% με βάση την αξία και σε 33,2% με βάση τον όγκο πωλήσεων. Παράλληλα συμπυκνώνεται και η συγκέντρωση της αγοράς καθώς από τα 11 brands που μοιράζονταν το 96% της συνολικής αγοράς σε αξία, πλέον το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 4 εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης στην αγορά από την έλλειψη ημιαγωγών

Διάχυτος προβληματισμόςγια την κάλυψη της ζήτησης σε σημαντικές περιόδους κορύφωσης των πωλήσεων, όπως η ημέρα των Singles στην Κίνα και η Black Friday και τα Χριστούγεννα στον δυτικό κόσμο, ενώ επέρχεται κύμα ανατιμήσεων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ιός που χτυπάει 1 στις 10 εταιρείες και προκαλεί ζημιές 1 εκατ. δολ.

Περίπου 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονται καθημερινά τους τελευταίους 12 μήνες με τους trojan να αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για υπολογιστές και δίκτυα την χρονιά της τηλεργασίας.
smartphone-charger
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για καθιέρωση κοινού φορτιστή σε όλες τις συσκευές

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στα 250 εκατ. ευρώ το κέρδος των καταναλωτών.