ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:20 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
semi-conductors-chips-technology
Φώτο: Shutterstock

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης στην αγορά από την έλλειψη ημιαγωγών

Διάχυτος προβληματισμόςγια την κάλυψη της ζήτησης σε σημαντικές περιόδους κορύφωσης των πωλήσεων, όπως η ημέρα των Singles στην Κίνα και η Black Friday και τα Χριστούγεννα στον δυτικό κόσμο, ενώ επέρχεται κύμα ανατιμήσεων.

Η έλλειψη ημιαγωγών απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις προϊόντων την περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών, καθώς οι κατασκευαστές δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Κατασκευαστές και κανάλια διανομής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση παραγγελιών, εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων.

Παράλληλα, με τον προβληματισμό να είναι διάχυτος για την κάλυψη της ζήτησης σε σημαντικές περιόδους κορύφωσης των πωλήσεων, όπως η Ημέρα των Singles στην Κίνα και η Black Friday και τα Χριστούγεννα στον δυτικό κόσμο, επέρχεται και ένα κύμα ανατιμήσεων που θα πλήξει τα πορτοφόλια των καταναλωτών, με τις τιμές σε προϊόντα χαμηλότερης και μέσης τιμής, όπως λευκές συσκευές και κουζινομηχανές να έχουν ήδη ανεβεί.

Μπορεί η παγκόσμια παραγωγή να λειτουργεί σε πλήρεις ρυθμούς τον τελευταίο χρόνο, όμως η έλλειψη εργατικού, η συσσώρευση της ζήτησης και οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει συσσωρεύσει τα προβλήματα που πλέον έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Οι έμποροι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για το πού μπορεί να φτάσει το φαινόμενο, ενώ την ίδια ώρα τα αποθέματα που υπάρχουν στα καταστήματα μειώνονται. Στην Αυστραλία οι μεγάλες αλυσίδες σκέφτονται να ακυρώσουν την φετινή Black Friday ενώ ο επικεφαλής της ένωσης λιανεμπορίου της χώρας κάλεσε τόσο τα καταστήματα όσο και τους καταναλωτές να κάνουν τις παραγγελίες τους για τα Χριστούγεννα πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Ελλείψεις στα hot item των χριστουγεννιάτικων αγορών

Υπενθυμίζουμε πως οι αρρυθμίες που καταγράφονται στην αγορά μικροτσιπ οδήγησαν την Apple να μειώσει την παραγωγή των νέων iPhone 13, ενώ και έρευνα της Canalys αναφέρει πως το 3ο τρίμηνο υπήρξε πτώση των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά smartphones κατά 6% εξαιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων.

Η βιομηχανία των smartphones προσπαθεί να βρει ισορροπίες σε επίπεδο παραγωγής συσκευών, εν μέσω μιας δυσμενούς συγκυρίας. Οι κατασκευαστές μικροτσίπς από την πλευρά τους, αυξάνουν τις τιμές για να αποθαρρύνουν τις υπερ-παραγγελίες, σε μια προσπάθεια να κλείσουν το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

«Τα αποθέματα των smartphones στα δίκτυα λιανικής έχουν ήδη εξαντληθεί και καθώς περισσότεροι πελάτες αρχίζουν να προβλέπουν αυτούς τους κύκλους πωλήσεων, το επικείμενο κύμα ζήτησης θα είναι αδύνατο να εκπληρωθεί. Οι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν ότι φέτος οι εκπτώσεις στα smartphones θα είναι λιγότερο επιθετικές κατά τις παραδοσιακές εκπτωτικές περιόδους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Canalys.

Παρόμοιες επιπτώσεις καταγράφονται και στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών η οποία το 3ο τρίμηνο είχε ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 5% με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στις 84,1 εκατ. συσκευές και ήταν η πρώτη φορά μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανόδου όπου η αγορά αυξήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα με την Canalys, παρά την υψηλή ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αγορά υπέστη μια σειρά πλήγματα, που κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την εξυπηρέτηση της προσφοράς.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως τα smartphones και smartwatch αναμένεται να είναι από τις συσκευές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κρίση που επικρατεί καθώς εκτός από την μειωμένη παραγωγή των iPhone 13 έχουν ήδη καταγραφεί προβλήματα και για την Samsung.

Παράλληλα, οι πρωταγωνιστές των χριστουγεννιάτικων αγορών, οι κονσόλες PlayStation 5 και Xbox θα είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς η ζήτηση έχει εκτιναχθεί, ενώ υπάρχουν φόβοι πως οι ελλείψεις μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και το 2023 σύμφωνα με την Toshiba. Επιπλέον πονοκέφαλο στους gamers θα προκαλέσει και η έλλειψη που θα υπάρξει σε τηλεοράσεις .

Τα laptop επίσης θα βρεθούν σε έλλειψη καθώς οι ημιαγωγοί είναι απαραίτητοι για την λειτουργία τους, με τις κατασκευάστριες εταιρείες να προσπαθούν να προλάβουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Επίσης οι οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια και ψυγεία αποτελούν θύματα της παγκόσμιας έλλειψης.

Τι οδήγησε στην τέλεια καταιγίδα

Σύμφωνα με τον CEO της Marvell Technology Ματ Μέρφι, η έλλειψη ημιαγωγών μπορεί να διαρκέσει και πέρα από το 2022. Αναφέρει πως θα υπάρξει μια «επίπονη περίοδος» μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα που ταλανίζει την παγκόσμια αγορά παίζει και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ και ο Τζο Μπάιντεν δεν δείχνει να υποχωρεί από τις αμερικανικές θέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανιών Ημιαγωγών (Semiconductor Industry Association), οι ΗΠΑ κατέχουν μόλις το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, με την Ασία να κατέχει το 75%, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το 2030, η Κίνα θα είναι πρώτη δύναμη στην κατασκευή chip. Κυρίαρχος στην αγορά αυτή την στιγμή είναι η Ταΐβάν, όπου ο τεχνολογικός κολοσσός TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) παράγει σχεδόν το 80% των ημιαγωγών παγκοσμίως.

Η μειωμένη παραγωγή λόγω της πανδημίας ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που υπήρχαν από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με την Κίνα δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό» μείγμα που έχει ταράξει τα θεμέλια της παγκόσμιας αγοράς. Παράλληλα η διαδικασία κατασκευής ημιαγωγών απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.Η TSMC υπολογίζεται πως χρησιμοποιεί περισσότερους από 150.000 τόνους την ημέρα, όμως η Ταϊβάν βίωσε μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν οι δεξαμενές και να καταστεί υποχρεωτική η μεταφορά νερού στο εργοστάσιο με φορτηγά.

Επίσης η κακοκαιρία που έπληξε τις ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο έκλεισε το εργοστάσιο της εταιρείας στο Τέξας, ενώ ακόμα ένα εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στην Ιαπωνία έκλεισε μετά από πυρκαγιά.

Επενδύσεις για λύση των προβλημάτων

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί κατασκευής ημιαγωγών έχουν ανακοινώσει τα σχέδια για τους για επέκταση των παραγωγικών τους μονάδων, ενώ οι αρρυθμίες ενδέχεται να παραμείνουν μέχρι και το 2024.

Η Λίσα Σου, διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, μιλώντας στο Code Conference στη Καλιφόρνια στις αρχές του μήνα ανέφερε πως «πάντα υπήρχαν ανοδικοί και πτωτικοί κύκλοι όπου η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά ή και αντίστροφα» σημειώνοντας πάντως πως «αυτή την φορά είναι διαφορετικά». Επισήμανε πως περιμένει το πρώτο μισό του 2022 να παραμείνει πιεσμένο, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι λιγότερο δύσκολη η κατάσταση καθώς θα αυξάνεται η παραγωγική δυνατότητα. «Ένα νέο εργοστάσιο μπορεί να πάρει μέχρι και 24 μήνες για να κατασκευαστεί» δήλωσε, προσθέτοντας πως «τέτοιες επενδύσεις έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο».

Η Intel που αποτελεί από τους βασικούς ανταγωνιστές της AMD, σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα, και ανακοίνωσε τον Μάρτιο πως θα επενδύσει 20 δισ. δολάρια για την κατασκευή δυο νέων εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών στην Αριζόνα.

Η TSMC που αποτελεί τον ηγέτη της αγοράς κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα σε μια επένδυση ύψους 12 δισ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία από την Ταϊβάν είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο πως θα επενδύσεις 100 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία για να αυξήσει την παραγωγή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απογείωση πωλήσεων tablet - υπολογιστών, στροφή σε ακριβά smartphones

Νέο σκηνικό, που δεν έχει αλλάξει τους πρώτους μήνες του 2021, έχει δημιουργήσει η πανδημία. Οι καταναλωτές προσαρμόζονται στις απαιτήσεις τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας και ψυχαγωγίας στο σπίτι.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ιός που χτυπάει 1 στις 10 εταιρείες και προκαλεί ζημιές 1 εκατ. δολ.

Περίπου 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονται καθημερινά τους τελευταίους 12 μήνες με τους trojan να αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για υπολογιστές και δίκτυα την χρονιά της τηλεργασίας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Λατρεία των smartphones από τους Έλληνες: Ξοδέψαμε 826 εκατ. ευρώ το 2023

Κόντρα στις πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό στην αγοραστική τους δύναμη, οι Έλληνες καταναλωτές ξόδεψαν πέρυσι 17% περισσότερα για smartphones. Κυριαρχούν Samsung, Apple και Xiaomi με συνολικό μερίδιο 95%.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Nvidia και η παγκόσμια υστερία για τα τσιπ της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα τσιπ τόσο πολύτιμο που μεταφέρεται με τεθωρακισμένα οχήματα έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 2 τρισ. δολ. Φρενήρης αύξηση της ζήτησης για το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H100.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Crash test στις πέντε ναυαρχίδες smartphones: Τα καλύτερα κινητά στην αγορά

Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, τα πέντε κορυφαία κινητά των μεγαλύτερων εταιρειών έρχονται να προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες στους χρήστες, ενώ μπαίνει στο παιχνίδι και η Τεχνητή Νοημοσύνη.