ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
think silicon
Φώτο: Think Silicon

Η ελληνική startup που κάνει το άλμα προς την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Think Silicon εξαγοράστηκε πέρυσι από τον αμερικανικό κολοσσό Applied Materials. Σχεδιάζει με επιτυχία επεξεργαστές γραφικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και στρέφεται τώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Άλμα προς την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης επιχειρεί η ελληνική startup, Think Silicon, που εξαγοράστηκε εν μέσω πανδημίας από τον αμερικανικό κολοσσό Applied Materials. Ως τώρα, η εταιρεία σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, που χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές όπως smartwatches, συσκευές ΙοΤ, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού.

Η Think Silicon εγκαινίασε χθες το νέο της hub στην Αθήνα. Η δυναμική εταιρεία high edge τεχνολογίας έχει καταφέρει να μικρύνει τους επεξεργαστές των καρτών κατά 80%, αλλά έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της τον τελευταίο χρόνο και τώρα ενισχύει τους δεσμούς της με τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς προχωρά σε χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Κεραμιδάς Διευθυντής του τμήματος R&D της Think Silicon κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου hub της εταιρείας στην Αθήνα, ο σκοπός του προγράμματος είναι να «δημιουργηθεί μια ομάδα αποτελούμενη από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές που θα αναλύσουν πραγματικά μηχανικά προβλήματα που σχετίζονται με την απόδοση του Machine Learning και της Τεχνητής Νοημοσύνης». Η Think Silicon συμμετέχει επίσης σε δύο χρηματοδοτούμενα προγράμματα Horizon και δύο ελληνικά project που συμβαδίζουν με τους τεχνολογικούς στόχους της εταιρείας.

«Τον τελευταίο χρόνο, η Think Silicon έχει μετασχηματιστεί από start-up σε μέλος πολυεθνικής εταιρείας μέσω της ενσωμάτωσής της στoν οργανισμό της Applied Materials και της επένδυσης που ακολούθησε την εξαγορά», σημείωσε ο συνιδρυτής, Senior Director of Think Silicon & Country President of Applied Materials, Γεώργιος Σιδηρόπουλος που τόνισε πως η εταιρεία θα ακολουθήσει ένα ακόμη πιο δυναμικό πλάνο ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η Applied Materials είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, με κύρια δραστηριότητα στα συστήματα μικροεπεξεργαστών. Εδρεύει στην Καλιφόρνια και η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Οι νέες εγκαταστάσεις οδηγούν στο επόμενο άλμα

Κλειδί στην ανάπτυξη της εταιρείας θα αποτελέσουν οι νέες εγκαταστάσεις στην Αθήνα που σηματοδοτούν ένα σημαντικό κεφάλαιο και «καθιστούν τη Think Silicon και την Ελλάδα ως ένα βασικό κέντρο σχεδιασμού τεχνολογίας στην Ευρώπη», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Gary Dickerson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Applied Materials.

Η εταιρεία εκτός από την ανάπτυξη τεχνολογιών για συσκευές όπου απαιτούνται ισχυρές επιδόσεις αλλά και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, λειτουργεί και το IP Licencing, μοντέλο λειτουργίας όπου σχεδιάζει κάρτες γραφικών για εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών λαμβάνοντας royalties. Τώρα και με την στήριξη της Applied Materials, επεκτείνεται στα κυκλώματα Τεχνητής Νοημοσύνης, που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή του Applied AI Group στην Applied Materials, Κώστα Μάλλιο αναμένεται να έχουν τεράστια ζήτηση τα επόμενα χρόνια, με τον τομέα να σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Σιδηρόπουλος τόνισε πως αυτή την στιγμή πολλές συσκευές που υπάρχουν στα καταστήματα περιέχουν τεχνολογία της Think Silicon, και πως μετά την εξαγορά της από την Applied Materials στοχεύει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα της και να δημιουργήσει καινοτόμα τεχνολογία που θα απαντά στις ανάγκες της αγοράς. «Οραματιζόμαστε να επηρεάσουμε την αγορά ΑΙ όπως και των καρτών γραφικών και θέλουμε οι εγκαταστάσεις που εγκαινιάζονται στην Αθήνα, να αποτελέσουν το νέο μεγάλο τεχνολογικό hub της Applied Materials», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επενδύει στην ελληνική καινοτομία

Αναφορικά με την ανάπτυξη σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, η Think Silicon προσλαμβάνει με υψηλό ρυθμό ταλαντούχους και έμπειρους μηχανικούς από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την εταιρεία, τους τελευταίους οκτώ μήνες το 33% των θέσεων εργασίας έχει στελεχωθεί από μηχανικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θέλησαν να επαναπατριστούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί  στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, ο οποίος θα στελεχωθεί κυρίως από μηχανικούς αλλά  και από εξειδικευμένο προσωπικό στο τομέα του marketing και των πωλήσεων. Η εταιρεία έχει φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης και προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει διπλασιάσει τον αριθμό εργαζομένων της και το 2022 θα τον έχει τριπλασιάσει.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε και συνεχίζει να διατηρεί γραφεία στην Πάτρα, ενώ έχει και παρουσία στη Θεσσαλονίκη, πριν εξαγοραστεί πέρυσι από την Applied Materials είχε 16 άτομα προσωπικό, ενώ στο νέο hub στην Αττική θα απασχοληθούν τουλάχιστον 32 άτομα, με την Think Silicon να στοχεύει εκτός από την ανακοπή του ελληνικού brain drain και στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό. Η εταιρεία διαθέτει επίσης και γραφεία πωλήσεων σε Τορόντο, Όστιν, Τέξας, Κολωνία και Ταϊπέι.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της, «επενδύουμε σε ταλέντα και πιστεύουμε ότι η σύνδεση της βιομηχανίας με τον ακαδημαϊκό χώρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να οδηγήσουμε στην καινοτομία και στην ανάπτυξη τον τομέα της τεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα παράγουν έρευνα παγκόσμιας κλάσης. Όμως, πρέπει να μετατρέψουμε την έρευνα που παράγεται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και προϊόντα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Nvidia και η παγκόσμια υστερία για τα τσιπ της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα τσιπ τόσο πολύτιμο που μεταφέρεται με τεθωρακισμένα οχήματα έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 2 τρισ. δολ. Φρενήρης αύξηση της ζήτησης για το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H100.
artificial intelligence, AI, texniti noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εννέα στις δέκα τράπεζες «βλέπουν» κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σημαντικά οφέλη μπορεί να υπάρξουν για τις τράπεζες από την ενσωμάτωση λύσεων Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες τους. Σημαντική η συνεισφορά στην οικονομία της χώρας.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των μικροτσίπ στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη των μικροκυκλωμάτων, καθώς υπάρχουν πάνω από 20 εταιρείες που παράγουν καινοτομία και τεχνολογία.