ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Διαδικτυακή εφαρμογή για την επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων

Η εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω» επικοινωνεί απευθείας με τη βάση δεδομένων της ΕΕ, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών προϊόντων που βρίσκονται καταχωρημένα.

Τη δυνατότητα να συγκρίνουν την ενεργειακή απόδοση οικιακών συσκευών που διατίθενται στην αγορά παρέχει το ΚΑΠΕ στους καταναλωτές μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Σαρώνω & Συγκρίνω». Με τη χρήση ενός "έξυπνου" κινητού, μιας ταμπλέτας ή ενός σταθερού υπολογιστή, σαρώνοντας τον κωδικό QR που εμφανίζεται στην επισήμανση ενός προϊόντος, ο καταναλωτής έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη διαδικτυακή εφαρμογή στη διεύθυνση: https://tool.label2020.eu/gr.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή, τον Μάρτιο του 2021, νέα ενεργειακή επισήμανση για ψυκτικές συσκευές, συσκευές συντήρησης κρασιών, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Μέχρι στιγμής, έχουν ενσωματωθεί οι ομάδες προϊόντων που φέρουν νέα ενεργειακή επισήμανση ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ σύντομα θα προστεθούν και οι λαμπτήρες, που ξεκίνησαν να φέρουν τη νέα επισήμανση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω»:

  • Υπολογίζει και συγκρίνει το συνολικό κόστος διαφορετικών προϊόντων, με βάση το κόστος αγοράς και τη συχνότητα χρήσης από ένα νοικοκυριό, στη διάρκεια ζωής τους.
  • Παρουσιάζει τη διαθέσιμη γκάμα ενεργειακής απόδοσης προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και επισημαίνει τη θέση ενός συγκεκριμένου προϊόντος στο εύρος αυτό.
  • Επικοινωνεί απευθείας με τη βάση δεδομένων της ΕΕ, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών προϊόντων που βρίσκονται καταχωρημένα.
  • Παρέχει μία ολοκληρωμένη επεξήγηση της νέας ενεργειακής επισήμανσης, ανά ομάδα προϊόντος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου επίσημη εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Από το 2019 η Ελλάδα διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές της

Η Ελλάδα από το 2019 επενδύει στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών με έργα φυσικού αερίου και διασυνδέσεις, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου. Ξεκινά εντός εβδομάδας η συζήτηση στη Βουλή για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου.
Διαχείριση τεχνολογίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Huawei: Οι 10 τάσεις που θα διαμορφώσουν τα δίκτυα φόρτισης έως το 2026

Η Huawei παρουσίασε τις 10 βασικές τάσεις που θα διαμορφώσουν τα δίκτυα φόρτισης ως το 2026, ενώ ο κλάδος μπαίνει σε νέα αναπτυξιακή φάση λόγω της ηλεκτροκίνησης βαρέων οχημάτων και της κοινωνικής της σημασίας.
Φωτοβολταϊκά πάνελ στέγης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

OET Energy Technologies: Νέα γενιά αγροβολταϊκών με οργανικά φωτοβολταϊκά

Η ελληνική εταιρεία OET Energy Technologies, με καινοτόμα οργανικά φωτοβολταϊκά από το ΑΠΘ, οδηγεί τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπικά σχέδια βιώσιμης θέρμανσης-ψύξης σε Θέρμη & Αμπελόκηπους

Οι δήμοι Θέρμης και Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα αναπτύξουν βιώσιμα τοπικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης μέσω του ευρωπαϊκά διακεκριμένου έργου Plan4Cold, προωθώντας αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές λύσεις.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κριτική στην ενέργεια και μέτρα για ρεύμα - αγρότες

Με βίντεο στο TikTok, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι η κυβερνητική ενεργειακή πολιτική δεν έφερε δίκαιη πράσινη μετάβαση, προτείνοντας αγροτικό πετρέλαιο χωρίς ΕΦΚ, φθηνότερο αγροτικό ρεύμα και στροφή νοικοκυριών σε σταθερά τιμολόγια.