ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
Φώτο: Shutterstock

Ο θαυμαστός κόσμος του 5G και το μεγάλο στοίχημα για νέες υπηρεσίες

Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσουν οι πάροχοι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, όμως δεν κινούνται με τις ίδιες ταχύτητες οι επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Τα δίκτυα 5G έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο και μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχουν αντικαταστήσει πλήρως το 4G δίνοντας νέες δυνατότητες επικοινωνίας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Κλειδί, ωστόσο για τη γρήγορη επιτυχία του 5G, που αποτελεί ένα ακριβό στοίχημα για τους παρόχους, θα είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων που μέχρι στιγμής βρίσκεται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Ήδη οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα τρέχουν με ταχείς ρυθμούς την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς, όμως πηγές της αγοράς αναφέρουν στο Business Daily, πως το ζήτημα δεν είναι πόσο γρήγορα οι πάροχοι θα αναπτύξουν τα δίκτυα 5G και θα έχουν πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη, αλλά το πόσο άμεσα θα μπουν στο παιχνίδι, προσφέροντας νέες υπηρεσίες, δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. 

Σε όλο τον πλανήτη το δίκτυο 5G αναπτύσσεται στοχεύοντας να δημιουργηθούν επιχειρηματικές εφαρμογές και σημειώνεται από ανθρώπους της αγοράς πως υπάρχει η ανάγκη για ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που θα έχουν εφαρμογή στα νέας γενιάς δίκτυα. Ωστόσο για την Ελλάδα εκφράζονται φόβοι για το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί το οικοσύστημα του δικτύου 5G, καθώς η ελληνική οικονομία είναι καθυστερημένη τεχνολογικά και είναι πολύ πιο πίσω από άλλες, ανεπτυγμένες οικονομίες στις καταναλώσεις data.

Παράλληλα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν πως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα παραμένουν κρατικές και δεν προχωρούν σε αναπτυξιακές κινήσεις μιας και βρίσκονται σε καθεστώς πώλησης την τελευταία 10ετία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το 5G θα δώσει άλλη δυναμική στα δίκτυα και τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα για έξυπνα δίκτυα. Τονίζουν πως θα υπάρξουν νέες δυνατότητες για τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αφού εκτός από την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών τους θα μπορούν να συνδέσουν νέα διαφορετικά προϊόντα διευρύνοντας τις πηγές εσόδων τους. Στέλεχος εταιρείας τηλεπικοινωνιών σημειώνει πως «οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται στο επίκεντρο επίκαιρων θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή. Η ψηφιοποίηση των υποδομών θα επιτρέψει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση που θα έχει πολλαπλά οφέλη».

Πηγές του ΟΤΕ είχαν αναφέρει στο Business Daily πως καλό είναι να υπάρχουν τα δίκτυα, αλλά πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες υπηρεσίες που θα τα αξιοποιήσουν και τώρα είναι η εποχή που πρέπει να βρεθούν οι εφαρμογές που θα αναπτύξουν το δίκτυο 5G.

Οι υπηρεσίες 5G που θα ξεκλειδώσουν το μέλλον

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τις δικές τους μοναδικές πλατφόρμες και εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G. Τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί διεθνώς σχεδιάζουν την δημιουργία ενός νέου ψηφιακού κόσμου όπου οι χρήστες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας.

Το νέο metaverse περιβάλλον (σ.σ. το metaverse είναι ένας συλλογικός εικονικός κοινόχρηστος χώρος που περιλαμβάνει το άθροισμα όλων των εικονικών κόσμων και του Διαδικτύου) που θα δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη τις εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα της Consumer & Industry Lab, που ανήκει στην Ericsson, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούσαν να δουν τα κέρδη τους να φτάνουν μέχρι και τα 712 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, αν εισάγουν καινοτόμες εφαρμογές 5G, ενώ παράλληλα θα επεκτείνουν τα δίκτυα. Όπως είχε αναφέρει η Περνίλα Τζόνσον, επικεφαλής της Consumer & Industry Lab «βλέπουμε τις προοπτικές και θα είναι πολύ ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί. Το ποιοι θα είναι οι νικητές του metaverse είναι ένα ερώτημα που περιμένει να απαντηθεί».

Τα πρώτα βήματα στην Ελλάδα

Προς το παρόν η Ελλάδα απέχει αρκετά από αυτό το μέλλον, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες εφαρμογές επιχειρήσεων σε δίκτυο 5G. Ειδικότερα, η Vodafone σχεδίασε, κατασκεύασε, και παρέδωσε σε χρήση το πρώτο ιδιωτικό mobile δίκτυο στην Ελλάδα, για λογαριασμό των εταιρειών Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) και Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Αυτή είναι και η πρώτη φορά που μία επιχείρηση αξιοποιεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας καθαρά για δική της ιδιωτική χρήση.

Το ιδιωτικό αυτό δίκτυο εξυπηρετεί κίνηση δεδομένων και καλύπτει όλους τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τους προβλήτες του Πειραιά, προσφέροντας εγγυημένη χωρητικότητα δικτύου 2,7Gbps, η οποία υποστηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθημερινές λειτουργίες του λιμανιού, όπως φορτοεκφορτώσεις, αποθήκευση, διανομή και λειτουργίες ακριβείας.

Από την Cosmote δημιουργήθηκε το πρώτο 5G campus network στην Ελλάδα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για πιλοτική εφαρμογή (use case) διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων.

Αξιοποιώντας το 5G campus network, και μέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα τύπου «follow me», μεταφέρθηκε εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου (ASOC) από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης (πεδία ελιγμών αεροσκαφών, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, συστήματα διαδρόμου απογείωσης & προσγείωσης). 

Προβληματισμός για το κόστος των συνδέσεων 5G

Ερώτημα αποτελεί το κόστος που θα έχει για τους καταναλωτές η χρήση του δικτύου 5G στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει από τις πιο υψηλές χρεώσεις παγκοσμίως για τα δεδομένα κινητής. Παρά το γεγονός ότι η χρήση data στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά και το 2020 σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως, διεθνείς έρευνες, όπως αυτή της Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δείχνουν ότι το κόστος των δεδομένων παραμένει υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 5G θα οδηγήσει σε αυξημένη χρήση δεδομένων από τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για διόγκωση των λογαριασμών, καθώς οι εταιρείες δεν έχουν, έως τώρα, αναθεωρήσει την τιμολογιακή τους πολιτική, ώστε να την προσαρμόσουν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργήσει η νέα τεχνολογία.

Η γενική τάση, πάντως, όπως την έχει καταγράψει η ΕΕΤΤ πριν ακόμη καθιερωθεί το 5G είναι να αυξάνεται η χρήση δεδομένων και να μειώνονται οι τιμές. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την περασμένη χρονιά η κίνηση έφτασε τα 388 εκατ. GΒ από 231 εκατ. GB που ήταν το 2019, με τα έσοδα των παρόχων να διαμορφώνονται στα 508 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι των 434 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, ο όγκος των δεδομένων αυξήθηκε κατά 68%, ενώ το κόστος για τους χρήστες μόλις κατά 17%.

 

Οι συσκευές θα παίξουν βασικό ρόλο

Σύμφωνα με στοιχεία της IDC, οι πωλήσεις συσκευών 5G έχουν αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς smartphone το 2021 με κατασκευαστές και προμηθευτές να προωθούν τις πωλήσεις συσκευών που έχουν υψηλότερη μέση τιμή πώλησης. Παράλληλα η ζήτηση από τους καταναλωτές παραμένει υψηλή, και υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2022 οι συσκευές 5G θα αποτελούν περισσότερες από τις μισές που θα πωλούνται, με το μερίδιο αγοράς τους να φτάνει το 54,1%.

Για το 2021, υπολογίζεται πως ο συνολικός όγκος των πωλήσεων 5G smartphones αναμένεται να διαμορφωθεί σε 570 εκατομμύρια μονάδες, αυξημένος κατά 123,4% σε σχέση με πέρυσι. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν ήδη περισσότερες από 40 συσκευές που έχουν την δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 5G. Όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς, «οι πωλήσεις των συσκευών 5G είναι αλληλένδετες με την επιτυχία των νέων δικτύων. Για να υπάρξουν νέα προϊόντα που θα δημιουργήσουν το νέο οικοσύστημα που θα χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να υπάρξουν πωλήσεις συσκευών που θα δώσουν ώθηση για την δημιουργία υπηρεσιών».

Οι συμβατές συσκευές 5G στην Ελλάδα:

APPLE

  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max

SAMSUNG

  • Samsung Note 20 Ultra
  • Samsung Galaxy Ζ Fold 2 5G-F916
  • Samsung Glx S20 FE 128GB 5G DS-G781
  • Samsung Galaxy A42 5G-A426
  • Samsung Glx S21 5G 128GB-G991
  • Samsung Glx S21+ 5G 128GB-G996
  • Samsung Glx S21 Ultra 5G 128GB -G998
  • Samsung Galaxy A32 5G 64GB-A326
  • Samsung A52 5G
  • Samsung S20 Ultra

HUAWEI

  • Huawei P40
  • Huawei P40 Pro

XIAOMI

  • Xiaomi Mi 10 Lite 5G 128GB
  • Xiaomi Mi 10 5G 128GB
  • Xiaomi Mi 10 Pro 5G 128GB
  • Xiaomi Mi 10T 5G 128GB
  • Xiaomi Mi 10T Pro 5G 256GB
  • Xiaomi Mi 10T Lite 5G 128GB
  • Xiaomi Redmi Note 9T 5G 128GB
  • Xiaomi Mi11
  • Xiaomi Mi11-lite
  • Xiaomi Mi 10
  • Xiaomi Mi 10 Pro
  • Xiaomi Redmi Note 9T
  • Xiaomi Poco F3 5G 128GB

REALME

  • Realme 7

TCL

  • TCL 10

ONE PLUS

  • Oneplus N10
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε φάση... απογείωσης το ταμείο Φαιστός, επενδύσεις 100 εκατ. για το 5G

Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τις χρηματοδοτήσεις του νέου ταμείου, που υποστηρίζεται και από επιφανείς ιδιώτες επενδυτές και έχει σκοπό τη δημιουργία οικοσυστήματος για το 5G.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο ευρωπαϊκό top-10 των ταχυτήτων τα ελληνικά δίκτυα κινητής 5G

Με ταχύτητες που δεν έχουν συναντήσει ποτέ οι χρήστες δικτύων κινητής στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στη 12η παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της Ookla.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.