ΓΔ: 1008.85 0.48% Τζίρος: 17.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:15:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ανάγκη νέων παικτών στις οπτικές ίνες, έχουμε κενό δύο εκατ. συνδέσεων

Από τα 4,8 εκατ. δυνητικών συνδέσεων οπτικών ινών, οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί καλύπτουν μόνο τα 2,8 εκατ., όπως ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, γεγονός που αφήνει χώρο για είσοδο νέων εταιρειών.

Επενδυτική «τρύπα» περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων εντοπίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στα δίκτυα οπτικών ινών. Γι’ αυτό το λόγο θεωρεί πως υπάρχει χώρος για την είσοδο νέων επενδυτών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου με αφορμή την εξειδίκευση των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την κινητή τηλεφωνία, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως, από τα 4,8 εκατομμύρια που είναι οι δυνητικές συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν τα δύο εκατομμύρια, ενώ άλλες 800.000 συνδέσεις θα καλυφθούν μέσα από το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB). 

Συνεπώς, υπάρχει κενό περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων που μπορούν να καλύψουν νέοι επενδυτές όπως η ΔΕΗ ή ακόμα και ξένοι όμιλοι όπως η Infravia που, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Business Daily, έχει διερευνήσει την ελληνική αγορά. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις κινούνται με κριτήρια ιδιωτών», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Εμείς θέτουμε τους κανόνες, ορίζουμε το γήπεδο. Εμάς μας ενδιαφέρει η υπηρεσία προς τον πολίτη και θέλουμε να παρέχεται με το μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνισμό». Κατά τον υπουργό, «είναι η ώρα να γίνει η λεγόμενη αποχαλκοποίηση», δηλαδή η αντικατάσταση του δικτύου χαλκού στο «τελευταίο μίλι» (από την καμπίνα μέχρι το σπίτι ή το γραφείο) από την οπτική ίνα. 

Στο Ταμείο Ανάπτυξης έχει ενταχθεί το πρόγραμμα «Fiber Readiness» για την επιδότηση της εγκατάστασης οπτικής ίνας στις πολυκατοικίες, μέχρι την πόρτα κάθε διαμερίσματος, ώστε να είναι έτοιμα τα κτίρια να υποδεχθούν τα νέα δίκτυα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σύντομα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε πως δεν υπάρχει αμιγώς ζήτημα τιμών στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά θέμα με τις επιδόσεις των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε σχέση με το κόστος τους. Για την ακρίβεια, ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρέχουν ικανοποιητικές ταχύτητες σύνδεσης, δεν ισχύει το ίδιο με την σταθερή τηλεφωνία όπου χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Πιερρακάκης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά να υποστηρίζει πως τα δορυφορικά δίκτυα θα ανταγωνιστούν τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία για τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ανέφερε ως παράδειγμα την Starlink, συμφερόντων του Έλον Μασκ, η οποία, όπως είπε, θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες στα 100 Mbps, αλλά όσο η τεχνολογία ωριμάζει οι ταχύτητες θα αυξάνονται. Στο υπουργείο αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εκδώσουν την απαραίτητη υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των δορυφορικών κεραιών του Starlink.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σίριαλ παρατάσεων στο Σύζευξις ΙΙ και κόντρες με τους αναδόχους

Αρκετοί ανάδοχοι ζητούν συνεχείς παρατάσεις για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δημοσίου. Θέτουν και το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων κόστους στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε ακριβές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Από 12 πακέτα κινητής που εξέτασε η Κομισιόν, στα 10 η χώρα μας θεωρείται «σχετικά ακριβότερη» ή «ακριβότερη». Μόνο 3% των καταναλωτών έχουν πρόσβαση σε γρήγορες σταθερές συνδέσεις, έναντι 34% στην Ευρώπη.
texnologia, ypologistes, computer, data
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην αξιοποίηση του «θησαυρού» των big data προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Την δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου διαχείρισης Big data θέλει το Δημόσιο με στόχο να συγκεντρώσει χρήσιμες πληροφορίες που προκύπτουν από τα πληροφοριακά του συστήματα, και να βελτιώσει την ψηφιακή διακυβέρνηση.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μείωση κόστους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ

Από την αρχή του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τόσο στα σταθερά δίκτυα όσο και στην κινητή τηλεφωνία) σημειώνουν υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
optiki-tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άνοιξε και πάλι η πλατφόρμα για την επιδότηση σύνδεσης οπτικής ίνας

Από τη δράση Super Fast Broadband (SFBB) έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής 138.000 συνδρομητές και το ποσό που είχε διατεθεί αρχικά άγγιζε τα 50 εκ. ευρώ. Στα σκαριά κι άλλες δράσεις από το υπουργείο για να αυξηθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας.