ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ανάγκη νέων παικτών στις οπτικές ίνες, έχουμε κενό δύο εκατ. συνδέσεων

Από τα 4,8 εκατ. δυνητικών συνδέσεων οπτικών ινών, οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί καλύπτουν μόνο τα 2,8 εκατ., όπως ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, γεγονός που αφήνει χώρο για είσοδο νέων εταιρειών.

Επενδυτική «τρύπα» περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων εντοπίζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στα δίκτυα οπτικών ινών. Γι’ αυτό το λόγο θεωρεί πως υπάρχει χώρος για την είσοδο νέων επενδυτών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου με αφορμή την εξειδίκευση των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την κινητή τηλεφωνία, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως, από τα 4,8 εκατομμύρια που είναι οι δυνητικές συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν τα δύο εκατομμύρια, ενώ άλλες 800.000 συνδέσεις θα καλυφθούν μέσα από το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB). 

Συνεπώς, υπάρχει κενό περίπου δύο εκατομμυρίων συνδέσεων που μπορούν να καλύψουν νέοι επενδυτές όπως η ΔΕΗ ή ακόμα και ξένοι όμιλοι όπως η Infravia που, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Business Daily, έχει διερευνήσει την ελληνική αγορά. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις κινούνται με κριτήρια ιδιωτών», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Εμείς θέτουμε τους κανόνες, ορίζουμε το γήπεδο. Εμάς μας ενδιαφέρει η υπηρεσία προς τον πολίτη και θέλουμε να παρέχεται με το μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνισμό». Κατά τον υπουργό, «είναι η ώρα να γίνει η λεγόμενη αποχαλκοποίηση», δηλαδή η αντικατάσταση του δικτύου χαλκού στο «τελευταίο μίλι» (από την καμπίνα μέχρι το σπίτι ή το γραφείο) από την οπτική ίνα. 

Στο Ταμείο Ανάπτυξης έχει ενταχθεί το πρόγραμμα «Fiber Readiness» για την επιδότηση της εγκατάστασης οπτικής ίνας στις πολυκατοικίες, μέχρι την πόρτα κάθε διαμερίσματος, ώστε να είναι έτοιμα τα κτίρια να υποδεχθούν τα νέα δίκτυα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σύντομα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε πως δεν υπάρχει αμιγώς ζήτημα τιμών στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά θέμα με τις επιδόσεις των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε σχέση με το κόστος τους. Για την ακρίβεια, ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρέχουν ικανοποιητικές ταχύτητες σύνδεσης, δεν ισχύει το ίδιο με την σταθερή τηλεφωνία όπου χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Πιερρακάκης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά να υποστηρίζει πως τα δορυφορικά δίκτυα θα ανταγωνιστούν τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία για τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ανέφερε ως παράδειγμα την Starlink, συμφερόντων του Έλον Μασκ, η οποία, όπως είπε, θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες στα 100 Mbps, αλλά όσο η τεχνολογία ωριμάζει οι ταχύτητες θα αυξάνονται. Στο υπουργείο αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εκδώσουν την απαραίτητη υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των δορυφορικών κεραιών του Starlink.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σίριαλ παρατάσεων στο Σύζευξις ΙΙ και κόντρες με τους αναδόχους

Αρκετοί ανάδοχοι ζητούν συνεχείς παρατάσεις για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δημοσίου. Θέτουν και το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων κόστους στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε ακριβές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Από 12 πακέτα κινητής που εξέτασε η Κομισιόν, στα 10 η χώρα μας θεωρείται «σχετικά ακριβότερη» ή «ακριβότερη». Μόνο 3% των καταναλωτών έχουν πρόσβαση σε γρήγορες σταθερές συνδέσεις, έναντι 34% στην Ευρώπη.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο κουπόνι για επιδότηση δικτύου οπτικής ίνας μέσα στις κατοικίες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021 – 2027, το κουπόνι για την εγκατάσταση οπτικών ινών μέσα στα κτίρια συμπεριλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προσωρινό προϋπολογισμό 131 εκατ. ευρώ.