ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Οπτικη Ινα
Φωτο: Shutterstock

Τέλος εποχής για τα δίκτυα χαλκού φέρνουν οι οπτικές ίνες

Σε κάθε περιοχή εγκατάστασης οπτικών ινών η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών θα δίνει στον ΟΤΕ συγκεκριμένη προθεσμία για να απενεργοποιεί τα απαρχαιωμένα δίκτυα χαλκού.

Συγκεκριμένες προθεσμίες για κάθε περιοχή που εγκαθίσταται δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι θα έχει ο ΟΤΕ, ώστε να απενεργοποιήσει το απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού στο «τελευταίο μίλι».

Σε κάθε περιοχή που (κυρίως) ο ΟΤΕ και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ολοκληρώνουν την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, θα δίνεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο οργανισμός θα είναι υποχρεωμένος να απενεργοποιήσει το δίκτυο χαλκού που συνδέει τις καμπίνες με τα σπίτια των καταναλωτών. Πρόκειται για μια από τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς σταθερών επικοινωνιών, την επεξεργασία του οποίου ολοκληρώνει αυτή την περίοδο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο πως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο καταγράφει τον σχεδιασμό «βάσει του οποίου μπορούμε να προχωρήσουμε στο ‘κλείσιμο’ του χαλκού στις περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθεί δίκτυο οπτικών ινών το επόμενο διάστημα –το λεγόμενο copper switch-off». Στο νέο πλαίσιο θα δίνεται συγκεκριμένο προθεσμία στον ΟΤΕ και στους άλλους παρόχους ώστε να προχωρήσουν σε μετάπτωση των υπηρεσιών τους στο νέο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην ΕΕΤΤ επισημαίνουν πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός μπορεί να στηριχθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Όπως είπε και ο κ. Μασσέλος «το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει την δυνατότητα να διαχειριστούμε το κόστος που προκύπτει από την ανάπτυξη των "τελευταίων μέτρων" (last mile) των οπτικών διασυνδέσεων, προκειμένου αυτό να μην μετακυλήσει στον τελικό συνδρομητή».

Στη συνέντευξη του στο Business Daily που δημοσιεύτηκε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιεραακάκης, τόνισε για το θέμα: «Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει η "αποχαλκοποίηση" της χώρας και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι καταλύτης σε αυτό. Με προγράμματα όπως το Ultra Fast Broadband και το Super Fast Broadband, με τη μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες και με τα υποθαλάσσια καλώδια για σύνδεση με τα νησιά, θα δούμε πολύ μεγάλες βελτιώσεις μέσα σε λίγα χρόνια στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Συνδυαστικά με τους μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ανταγωνιστούν σε ευρεία κλίμακα την παροχή ίντερνετ στη σταθερή τηλεφωνία, θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες. Στους μικροδορυφόρους δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Starlink του Έλον Μασκ, παρέχοντας δορυφορικό ίντερνετ, που είναι εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο.». 

Σημειώνεται ότι προωθείται ήδη πρόγραμμα αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις πολυκατοικίες ώστε η οπτική ίνα να φτάνει μέχρι την πόρτα κάθε διαμερίσματος. Πρόκειται για έργο που κατά τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ «αφορά σε επένδυση που ορίζεται και εντός της προτεραιότητας των Ψηφιακών Υποδομών, αλλά και εντός των προτεραιοτήτων που αφορούν στην ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς η κατάργηση του δικτύου χαλκού αναμένεται να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στο ακραίο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κατά 40-60%».

«Χρειαζόμαστε συναντίληψη και συγχρονισμό προκειμένου, το επόμενο διάστημα, να είμαστε σε θέση να βάλουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο κλείσιμο του δικτύου χαλκού στη χώρα μας, σε κάθε περιοχή που καθίσταται διαθέσιμο δίκτυο οπτικών ινών, χωρίς η μετάβαση από το δίκτυο χαλκού στο δίκτυο οπτικών ινών να επιβαρύνει με κόστη του τελικούς συνδρομητές» τόνισε ο κ. Μασσέλος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τους νέους ψηφιακούς στόχους που έθεσε μέχρι το 2030, θα μετράει κάθε χρόνο την πρόοδο των κρατών – μελών στην ανάπτυξη των δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας Very High Capacity Networks ή VHCN. Παράλληλα με την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, που δεν προχωρά με τους πλέον επιθυμητούς ρυθμούς, κυρίως επειδή σχεδόν απέχουν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δίνει βάρος και στην ανάπτυξη δορυφορικών λύσεων στις λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Γι’ αυτό και πανηγυρίζει για την επέκταση της Starlink, της εταιρείας του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ στη χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σίριαλ παρατάσεων στο Σύζευξις ΙΙ και κόντρες με τους αναδόχους

Αρκετοί ανάδοχοι ζητούν συνεχείς παρατάσεις για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δημοσίου. Θέτουν και το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων κόστους στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε ακριβές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Από 12 πακέτα κινητής που εξέτασε η Κομισιόν, στα 10 η χώρα μας θεωρείται «σχετικά ακριβότερη» ή «ακριβότερη». Μόνο 3% των καταναλωτών έχουν πρόσβαση σε γρήγορες σταθερές συνδέσεις, έναντι 34% στην Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανάγκη νέων παικτών στις οπτικές ίνες, έχουμε κενό δύο εκατ. συνδέσεων

Από τα 4,8 εκατ. δυνητικών συνδέσεων οπτικών ινών, οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί καλύπτουν μόνο τα 2,8 εκατ., όπως ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, γεγονός που αφήνει χώρο για είσοδο νέων εταιρειών.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο κουπόνι για επιδότηση δικτύου οπτικής ίνας μέσα στις κατοικίες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021 – 2027, το κουπόνι για την εγκατάσταση οπτικών ινών μέσα στα κτίρια συμπεριλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προσωρινό προϋπολογισμό 131 εκατ. ευρώ.