ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kaspersky
Φώτο: Shutterstock

Στο στόχαστρο της Δύσης η Kaspersky: Αποτελεί δούρειο ίππο της Μόσχας;

Να αποφύγουν το λογισμικό antivirus της εταιρείας συνιστούν οι γερμανικές αρχές στους χρήστες, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για τις πιθανές σχέσεις της με τη ρωσική κυβέρνηση.

Να προτιμήσουν εναλλακτικές λύσεις και όχι προϊόντα της ρωσικής Kaspersky σύστησε η γερμανική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας στους χρήστες λογισμικού antivirus λόγω του κινδύνου ηλεκτρονικών επιθέσεων, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, για πιθανές σχέσεις της εταιρείας λογισμικού με τη ρωσική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) τονιζόταν πως επιχειρήσεις και Αρχές με ειδικό βαθμό ασφαλείας και διαχειριστές κρίσιμων υποδομών μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο.

Η γερμανική υπηρεσία ανέφερε πως η ρωσική εταιρεία λογισμικού θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κινήσεις ή να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να στοχοποιήσουν συστήματα παρά τη θέλησή τους, ή να πέσουν θύματα κατασκοπείας από κυνερνοεπιθέσεις, ή να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης ως εργαλεία για επιθέσεις εναντίον των πελατών τους και προτείνει να αντικατασταθούν οι εφαρμογές της Kaspersky με άλλα προϊόντα. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αναφέροντας πως η Μόσχα έχει απειλήσει το ΝΑΤΟ, την ΕΕ καθώς και τη Γερμανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται κατέδειξε και τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο του ψηφιακού πολέμου, καθώς συνοδεύτηκε από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από χάκερ των ρωσικών υπηρεσιών.

H Kaspersky απάντησε ότι η προειδοποίηση από την γερμανική υπηρεσία δεν βασίζεται σε τεχνική αξιολόγηση των προϊόντων της εταιρείας αλλά βασίζεται σε πολιτικά κίνητρα. Η Kaspersky αναφέρει πως πρόκειται για μια παγκόσμια ιδιωτική εταιρεία κυβερνοασφάλειας που δεν έχει δεσμούς με τη ρωσική αλλά και με καμία άλλη κυβέρνηση. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Γιεβγκένι Κασπέρσκι, είχε ταχθεί υπέρ της εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία μέσω της διπλωματίας στις αρχές Μαρτίου.

Σε δήλωση, της η ρωσική εταιρεία ανέφερε πως θα συνεχίσει να εργάζεται με την BSI για τη δικαιολόγηση αυτής της απόφασης και για τους τρόπους που χρειάζεται να απαντήσει στις ανησυχίες και των άλλων Αρχών και πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι ένας ειρηνικός διάλογος είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για να επιλύονται οι διαφορές. Ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν».

Στις αρχές του μήνα η Kaspersky διαβεβαίωνε ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες παραμένουν σταθερές και είχε εγγυηθεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του προς τους συνεργάτες και τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης και της υποστήριξης προϊόντων και τη συνέχεια των οικονομικών συναλλαγών. Όπως είχε αναφέρει η εταιρεία ήταν σε θέση να πληρώσει όλους τους υπαλλήλους και τους εργολάβους της στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει από το 2018 την μεταφορά πολλών βασικών εργασιών της από τη Ρωσία στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας λογισμικού, ενημερώσεων ανίχνευσης απειλών και αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων πελατών για τις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2018 είχε ανακοινώσει πως όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με απειλές που μοιράζονταν οι Ευρωπαίοι χρήστες υπόκεινται σε επεξεργασία σε δύο κέντρα δεδομένων που βρίσκονται στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Η Kaspersky άνοιξε επίσης τον Νοέμβριο του 2018 το πρώτο της Κέντρο Διαφάνειας στη Ζυρίχη, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις και τους συνεργάτες να έχουν πρόσβαση σε κριτικές του κώδικα της εταιρείας, ενημερώσεις λογισμικού και κανόνες ανίχνευσης απειλών. Στη συνέχεια, η εταιρεία άνοιξε Κέντρα Διαφάνειας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στη Νότια Αμερική και την Ασία, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 άνοιξε το πρώτο της κέντρο στις ΗΠΑ.

Διαχρονικές οι διεθνείς ανησυχίες για την Kaspersky

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Kaspersky βρίσκεται σε παρόμοια θέση, αφού αρκετές φορές έχει κατηγορηθεί για δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση. Το 2017 η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την χρήση του λογισμικού της εταιρείας σε όλα τα ομοσπονδιακά πληροφοριακά συστήματα, εκφράζοντας ανησυχίες για τους δεσμούς της εταιρείας με την ρωσική κυβέρνηση και κατασκοπεία. Η εταιρεία αρνήθηκε πως έχει πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2017, η βρετανική μυστική υπηρεσία MI6 είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για το λογισμικό της Kaspersky, μετά τη δωρεάν εγκατάστασή του σε περισσότερους από 2 εκατ. πελάτες της Barclay’s, με την τράπεζα να ανακοινώνει τον επόμενο μήνα πως δεν παρέχει στους νέους της πελάτες το λογισμικό της ρωσικής εταιρείας. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στη Βρετανία είχε προτείνει σαν μέτρο προφύλαξης, να αποφύγουν τα κυβερνητικά τμήματα να χρησιμοποιούν λογισμικό που προέρχεται από τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Λιθουανία απαγόρευσε τη χρήση του λογισμικού της Kaspersky σε κρατικούς υπολογιστές, αναφέροντας πως αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αργότερα, το 2018, ακολούθησε η ολλανδική κυβέρνηση που είχε ανακοινώσει ότι θα απομακρύνει το λογισμικό ως «προληπτικό μέσο» συμβουλεύοντας τις εταιρείες να πράξουν το ίδιο, ενώ την ίδια χρονιά και η ΕΕ πέρασε οδηγία που κατέτασσε την Kaspersky ως «επικίνδυνη» σε έκθεση για την κυβερνοασφάλεια.

Απομονώνεται από την διεθνή σκηνή η εταιρεία

Η Kaspersky εκτός από βασικό παίκτη της αγοράς λογισμικού antivirus βρισκόταν και ως χορηγός σε διάφορους χώρους εκτός της αγοράς υπολογιστών, και μετά τη ρωσική εισβολή βλέπει να «παγώνουν» η μια μετά την άλλη εμπορική της συμφωνία. Μετά την ανακοίνωση της BSI, ο γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Άιντραχτ Φρανκφούρτης ανακοίνωσε πως σταματάει άμεσα την συμφωνία που διατηρούσε με την Kaspersky, εκφράζοντας την θλίψη της γι' αυτή την εξέλιξη.

Αυτό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο χτύπημα στην εικόνα της ρωσικής εταιρείας, έπειτα από την ανακοίνωση της Ferrari την περασμένη εβδομάδα όπου μετά από πιέσεις εβδομάδων, ανακοίνωσε πως αφαιρεί το σήμα της Kaspersky από τα μονοθέσια, τις φόρμες αλλά και τα κράνη των οδηγών, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ωστόσο υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον στην κατάσταση που δείχνει να εξελίσσεται διεθνώς με την Kaspersky, καθώς η ρωσική εταιρεία βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς των εργασιών διατήρησης του σημαντικού αρχαιολογικού οικισμού Ακρωτήρι στην Σαντορίνη που θεωρείται από τα πιο σημαντικές τοποθεσίες της περιόδου του Χαλκού πριν καταστραφεί από τον μεγάλο σεισμό του 1615 π.Χ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στην ετήσια της έκθεση η ENISA σημειώνει πως οι γεωπολιτικές καταστάσεις άλλαξαν τους όρους του παιγνιδιού, με τα αδύναμα σημεία των λογισμικών να δέχονται περισσότερες εκτεταμένες επιθέσεις με πολύ βλαπτικές συνέπειες.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις

Αργά την Παρασκευή το Κίεβο ανακοίνωσε ότι διαθέτει κάποιες «προκαταρκτικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν μια πιθανή εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη μαζική κυβερνοεπίθεση.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

O εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καταδίκασε τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε κατασκευαστικές εργασίες στην κατεχόμενη πόλη, , θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες τους εξυπηρετούν τον πόλεμο.