ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Συνεχίζεται η «μάχη» για οπτική ίνα, παρατείνονται οι επιδοτήσεις

Ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατάφερε να παρατείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα Superfast Broadband. Συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη δράση Fiber Readines.

Εντείνει τις προσπάθειες η κυβέρνηση για την ανάπτυξη γρήγορων δικτύων, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από τους καταναλωτές, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει στόχο να «ξεκολλήσει» η χώρα από τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης.

Ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατάφερε να παρατείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα Superfast Broadband (SFBB) που έληγε τον Μάρτιο, καθώς δεν είχε καταφέρει να κινητοποιήσει μέχρι τους πολίτες ώστε να βάλουν συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι τους, ενώ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη δράση Fiber Readines που είναι τύπου «Εξοικονομώ» και θα ενισχύσει τις υποδομές οπτικής ίνας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αν και η πανδημία δημιούργησε ένα σημαντικό μομέντουμ για τις απαιτήσεις των καταναλωτών, οδηγώντας σε έκρηξη της ζήτησης των κουπονιών SFBB το 2021 με περίπου 63.840 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση, στο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2018 έχουν περισσέψει περί τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόλις 105.000 κουπόνια. Ωστόσο το υπουργείο θέλει να παρατείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια την δράση στα πλαίσια των στόχων του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου.

Το πρόγραμμα Super Fast Broadband επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί το 2020, όμως οι πολύ χαμηλές επιδόσεις του είχαν οδηγήσει στην παράταση του μέχρι τον φετινό Μάρτιο και την επέκταση του σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με την ζήτηση να εκτινάσσεται το 2021 και πλέον η πλειοψηφία των συνδέσεων οπτικής ίνας που πραγματοποιούνται επιδοτείται από την δράση, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι τρέχουν τα επενδυτικά τους προγράμματα για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών.

Παράλληλα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το πρόγραμμα Fiber Readiness που αναμένεται να τρέξει στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και έχει προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ και έχει στόχο να επιδοτήσει τις υποδομές καλωδίωσης σε κτίρια ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η εγκατάσταση των οπτικών ινών.

Στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ για τις γρήγορες συνδέσεις η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, παρά το γεγονός ότι στο διάστημα Ιουλίου 2020-2021 σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων μεταξύ των χωρών μελών, καθώς ανήλθε σε 88,2%, με το Ισραήλ να ακολουθεί έχοντας σημειώσει άνοδο 76,3% ενώ ο μέσος όρος ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 15,2%.

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση της διείσδυσης της οπτικής ίνας

 

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέγραψε μια τόσο σημαντική αύξηση, οι συνδέσεις σε υπερυψηλές ταχύτητες παραμένουν πολύ χαμηλά, καθώς μόλις το 0,4% των ευρυζωνικών συνδέσεων αφορούσαν συνδέσεις οπτικής ίνας, με τη χώρα να βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης του ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 32,1%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση από το 12% που ήταν πριν από μια δεκαετία, ενώ τα ισχνά ποσοστά της Ελλάδας αντικατοπτρίζονται και στις πολύ χαμηλές ταχύτητες που καταγράφουν τα δίκτυα.

Τα ισχνά ποσοστά της διείσδυσης οπτικής ίνας στην Ελλάδα

 

Ο λόγος για τα πολύ χαμηλά ποσοστά που καταγράφει η Ελλάδα βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ (σ.σ. που μετρούν μέχρι τον Ιούλιο του 2021) όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο BD είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν την αξία των υπερυψηλών ταχυτήτων, εντούτοις το ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό καθώς δεν υπάρχουν ακόμα οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα οδηγήσουν την αύξηση της διείσδυσης των οπτικών ινών.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της και σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών καθώς η χώρα αποτελεί ουραγό στην ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, έχοντας την χαμηλότερη κάλυψη με ποσοστό 7% έναντι του 44% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει εκτοξευτεί στο 100%.

Τι προβλέπουν τα κουπόνια για το γρήγορο ίντερνετ

Ωφελούμενοι της δράσης Super Fast Broadband είναι όλοι οι πολίτες καθώς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας. Μέσω της πλατφόρμας ελέγχου διαθεσιμότητας, ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να ελέγξει τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών SFBB σε σημείο ενδιαφέροντός του, προκειμένου να προβεί σε έκδοση κουπονιού SFBB.

Το πρόγραμμα Super Fast Broadband (SFBB) επιδοτεί την σύνδεση γραμμής υπερυψηλών ταχυτήτων μέχρι το σπίτι με το ποσό των 13 ευρώ κάθε μήνα για δυο χρόνια, καθώς και με 48 ευρώ το κόστος σύνδεσης.

Το νέο κουπόνι  «Fiber Readiness»  απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις για την αναβάθμιση της εσωτερικής καλωδίωσης του κτιρίου τους, ώστε να είναι έτοιμα για σύνδεση σε ένα οπτικό δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας. Θα είναι επιλέξιμες τόσο μονοκατοικίες όσο και πολυκατοικίες και, στην περίπτωση των πολυκατοικιών, θα ομαδοποιούνται περισσότερα κουπόνια ώστε η εσωτερική καλωδίωση να καλύπτει όλα τα διαμερίσματα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα είναι τύπου «Εξοικονομώ» ανέρχεται στα 163 εκατ. ευρώ και τα κουπόνια θα καλύπτουν το κόστος προς τον εγκαταστάτη ή τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που θα πραγματοποιήσει την κατασκευή, ενώ η δράση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Το εσωτερικό δίκτυο θα ανήκει στους τελικούς χρήστες (είτε μεμονωμένους, είτε σε συνιδιοκτήτες σε περίπτωση πολυκατοικίας) και θα διασφαλίζεται εξ αρχής η ανοικτή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στην εσωτερική υποδομή.

Εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων και σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κουπόνια θα είναι ύψους 800-1.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των συνδέσεων οπτικών ινών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nova
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ψαλίδι» από τη Nova στο σχέδιο επενδύσεων για δίκτυο οπτικών ινών

Από 1,6 σε 1 εκατ. συνδέσεις έκοψε η Nova τον στόχο της για επενδύσεις στην οπτική ίνα, την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους παρόχους να υλοποιήσουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα. Τι κάνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
optiki-tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται το νέο κουπόνι για πιο φθηνή γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ

Νέες δράσεις από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από την τελευταία θέση της Ευρώπης στις οπτικές ίνες. Κουπόνι επιδότησης για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων και έξυπνα κτίρια.
tileorasi-tv-kanalia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.