ΓΔ: 865.59 -0.17% Τζίρος: 16.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:01:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Οπτικη Ινα
Φωτο: Shutterstock

Από το αργό ίντερνετ στην οπτική ίνα με πλάνο επενδύσεων 4 δισ. ευρώ

Τι σχεδιάζουν ΟΤΕ, Vodafone και Nova για τη γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, ώστε να αλλάξει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο της χώρας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Επιταχύνεται η επενδυτική κούρσα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για την ανάπτυξη γρήγορων δικτύων οπτικής ίνας, λαμβάνοντας ώθησε και από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ, που άναψε πράσινο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων του ΟΤΕ.

Οι πάροχοι αναμένεται να επενδύσουν περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για να καλυφθεί το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από την Ευρώπη στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Οι γραμμές αυτής της κατηγορίας αντιπροσώπευαν μόλις 10,5% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας στο τέλος του 2020, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 59%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ.

Ο ΟΤΕ αύξησε σε 650.000 τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber. Επιταχύνοντας την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου για την αναβάθμιση της χώρας, που ξεπερνά τα  3 δισ. ευρώ, ο όμιλος επιδιώκει να καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, φέρνοντας το FTTH σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2022, και σε 3 εκατ. μέχρι το 2027. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Παράλληλα, ταχύτατα υλοποιείται και η πρωτοβουλία για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους πελάτες Cosmote, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Περισσότεροι από 750.000 πελάτες, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα, θα δουν τις ταχύτητες τους να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, μέσα στη χρονιά. Ήδη, η αναβάθμιση ταχυτήτων έχει υλοποιηθεί για 210.000 πελάτες, δηλαδή περίπου το 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν

Η Vodafone ανακοίνωσε ότι επιταχύνει το επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής δικτύων νέας γενιάς μέχρι το σπίτι με στόχο την επέκτασή τους σε ακόμη περισσότερα σημεία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στον σχεδιασμό της και νέες περιοχές, που είχαν μείνει εκτός του προηγούμενου μεγάλου έργου ψηφιακών υποδομών της περιόδου 2016-2020.

Η Vodafone στοχεύει να έχει φτάσει τις 800.000 συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το 2024. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο να κατασκευάζει δίκτυα νέας γενιάς σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Γηροκομείο, η Κυψέλη, το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, το Παγκράτι και ο Νέος Κόσμος, ενώ εργασίες κατασκευής δικτύου FTTH πραγματοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά και στις Αχαρνές. Αντίστοιχες εργασίες υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη (ιστορικό κέντρο και Ελευθέριο – Κορδελιό), αλλά και σε Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Βέροια και Κοζάνη.

Μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, στην επόμενη διετία, η Vodafone θα προχωρήσει στην κατασκευή και ανάπτυξη νέων δικτύων FTTH και σε άλλες περιοχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη και Ιωάννινα, καλύπτοντας τους εσωτερικούς δακτυλίους, ενώ θα εντάξει στο επενδυτικό της πλάνο και την κάλυψη με FTTH περιοχών που είχαν μείνει εκτός του αρχικού πλάνου.

Ο νέος παίκτης που προκύπτει από τον «γάμο» Nova-Wind βρίσκεται πιο πίσω στον ανταγωνισμό και έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής του την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και 5G. Κάτι που αποτελεί εξάλλου και βασικό κομμάτι της στρατηγικής της United Group, καθώς όπως είχε αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της United GroupVictoriya Boklag μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Wind«ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη των οπτικών ινών είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Μέσα από τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε και την εκτεταμένη εμπειρία μας από οχτώ διεθνείς αγορές, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο και στους δύο αυτούς τομείς, φέρνοντας εξαιρετικά προϊόντα και κορυφαία εξυπηρέτηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας».

Οι αποφάσεις για το δίκτυο οπτικών ινών αναμένεται να ληφθούν σύντομα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε προαναγγείλει η Wind, ύψους 150 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, και πιθανότατα ανάμεσα στις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει το νέο συμβούλιο θα είναι η επέκταση και πέρα από τις 600.000 συνδέσεις FTTH που στόχευε η Wind.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

digital skills-ekpaideusi
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυνήγι ψηφιακών ταλέντων άρχισαν οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν στην ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων και την προσέλκυση ταλαντούχου προσωπικού με στόχο να ενισχυθούν ενόψει των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διπλάσιες ταχύτητες στο ίντερνετ: Ανάβει «πράσινο» η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

Προς την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone κινείται η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και αναμένεται να εγκρίνει τα νέα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ. Επιταχύνεται η αναβάθμιση των συνδέσεων.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σχέδιο ΟΤΕ για διπλασιασμό ταχυτήτων: Η ΕΕΤΤ αποφασίζει αν θα «παγώσει»

Ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ βλέπουν επιβαρύνσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ράλι επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες για το 5G σε τουριστικές περιοχές

Ανεβάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των δικτύων 5G οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους και στην τουριστική περίοδο, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη αύξηση εσόδων από το roaming.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, απορρίφθηκε προσφυγή της Vodafone

Έπειτα από 3 μήνες που το αίτημα της Vodafone είχε παραμείνει στο συρτάρι, η ΕΕΤΤ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εταιρεία και πλέον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έγκριση των υπόλοιπων προγραμμάτων του ΟΤΕ. Η αντίδραση της Vodafone.