ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή παρουσία της ΕΕ στην επιστημονική παραγωγή και τεχνολογία

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 18% των παγκόσμιων επενδύσεων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και το 21% των κορυφαίων επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ισχυρός παράγοντας παγκοσμίως, όσον αφορά την επιστημονική παραγωγή και τα τεχνολογικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η θέση της διαβρώνεται σταδιακά, καθώς οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας με ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία χρόνια.

Αυτό προκύπτει από την έκδοση για το 2022 της νέας έκθεσης επιδόσεων στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας (Science, Research and Innovation Performance of the EU - SRIP), που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία αναλύονται οι επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας σε παγκόσμιο πλαίσιο.

Μολονότι αποτελεί μόλις το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 18% των παγκόσμιων επενδύσεων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και το 21% των κορυφαίων επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως. Όσον αφορά την τεχνολογική παραγωγή, η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα του κλίματος, με το 23% του συνόλου των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η ΕΕ συμβάλλει, επίσης, σημαντικά σε άλλους τομείς, όπως η βιοοικονομία (23%) και η υγεία (17%).

Οι επενδύσεις Ε&Α στην ΕΕ μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τομέων. Οι κορυφαίοι επενδυτές Ε&Α της ΕΕ στους τομείς της υγείας και των υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αύξησαν τις επενδύσεις τους στην Ε&Α μεταξύ 2019 και 2020 (κατά 10,3% και 7,2%, αντίστοιχα), αλλά οι κορυφαίοι επενδυτές Ε&Κ της ΕΕ σε άλλους τομείς μείωσαν τις επενδύσεις τους στην Ε&Α κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως στους τομείς των παρόχων ΤΠΕ (-3,6%), των χημικών προϊόντων (-3,7%), της αυτοκινητοβιομηχανίας (-7,2%) και της αεροδιαστημικής (-22,6%).

Η έκθεση επισημαίνει, ακόμη, ότι η πανδημία του κορονοϊού και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέδειξαν πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ετοιμότητά της να αντιδρά γρήγορα και επαρκώς σε νέες απρόβλεπτες προκλήσεις. Επίσης, προειδοποιεί ότι η μείωση του επιχειρηματικού δυναμισμού στην ΕΕ θα έχει επιπτώσεις στην καινοτομία και στην οικονομική ανάπτυξη.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ απαιτεί ανανεωμένη αποφασιστικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων, όπως οι αδυναμίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα κανονιστικά πλαίσια που δεν ευνοούν την καινοτομία, το συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ επιχειρήσεων με υψηλές επιδόσεις και ουραγών και η δυσκολία προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων. Αυτά τα ζητήματα θα πραγματεύεται το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εθνική: Στηρίζει καινοτομία και τεχνολογία με το NBG Business Seeds

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι τέσσερις πρώτες προτάσεις, λαμβάνουν χρηματικά βραβεία 20.000, 10.000, 6.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα, κατόπιν αξιολόγησης από καθηγητές Πανεπιστημίου και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
roaming
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε ισχύ οι νέοι κανόνες περιαγωγής για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη

Οι καταναλωτές θα δικαιούνται πλέον την ίδια ποιότητα κινητής σύνδεσης στο διαδίκτυο στο εξωτερικό, όπως και στη χώρα τους με τους παρόχους να πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση και στη χρήση δικτύων 5G.
kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο κόμβων καινοτομίας

Οι Ελληνικοί κόμβοι του Δικτύου θα δραστηριοποιηθούν σε τεχνολογικούς τομείς όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data analysis, blockchain σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δέκα βραβεία από την Εθνική για την καινοτομία και την τεχνολογία

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει εδώ και 12 χρόνια να στηρίζει την καινοτομία και το πρόγραμμα NBG Business Seeds αποτελεί ένα ζωντανό και δυναμικό κανάλι εντοπισμού και ανάδειξης καινοτόμων εγχειρημάτων.
smart-cities
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο κρίσιμος ρόλος των πόλεων στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού

O Βαγγέλης Γκορίλας, Ηead of Public Sector της Vodafone Ελλάδας τόνισε πως τα δίκτυα 5G, το IoΤ (Intelligent of Thinks) και τα big data είναι μέρος των λύσεων στα προβλήματα που δημιουργούν στις πόλεις κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση και αστικοποίηση.
smartphone-charger
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για καθιέρωση κοινού φορτιστή σε όλες τις συσκευές

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στα 250 εκατ. ευρώ το κέρδος των καταναλωτών.