ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
smartphone
Πηγή: Shutterstock

Τα κινητά νίκησαν... τον πληθωρισμό: «Βουτιά» τιμών 10% τον Ιούνιο

Η μειωμένη ζήτηση για smartphones και ο κίνδυνος να ξεμείνουν οι παλιές συσκευές στα ράφια των καταστημάτων ενόψει των νέων κυκλοφοριών επιτάχυναν την πτώση των τιμών.

Κόντρα στον πληθωρισμό και μάλιστα με εντονότερο τρόπο από όσο συμβαίνει συνήθως κινήθηκε η κατηγορία των κινητών τον Ιούνιο, καταγράφοντας σχεδόν διψήφιο ποσοστό πτώσης των τιμών, την ώρα που η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έφθανε το 12,1%. Η αγορά βρίσκεται εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας που την έχει οδηγήσει σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούνιο «πέταξε» στο 12,1%, καταγράφοντας σημαντικές αυξήσεις συνολικά σε 16 επιμέρους αγαθά και υπηρεσίες, ο δείκτης τιμών κινητών τηλεφώνων υποχώρησε κατά 9,7%, με την αγορά να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Η έλλειψη καινοτομιών και νέων προτάσεων, έκαναν τους καταναλωτές σκεπτικούς ως προς την αγορά μιας νέας συσκευής που δεν είχε πολλά περισσότερα να τους προσφέρει από την ήδη υπάρχουσα. Παράλληλα τα φυσικά καταστήματα είχαν μείνει κλειστά για μεγάλες περιόδους με τα μέτρα για την πανδημία, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος - Dixons South East Europe Γιάννης Βασιλάκος, «να βλέπουμε τις συσκευές να ξεμένουν στα ράφια μέχρι τη λήξη τους».

Σε συνδυασμό με τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και με τον κίνδυνο να «ξεμείνουν» οι συσκευές στα καταστήματα, οι λιανέμποροι χαμήλωσαν τις τιμές, ώστε να «φύγει» το απόθεμα που έχει απομείνει στα καταστήματα ενόψει των νέων κυκλοφοριών του φθινοπώρου, εποχή όπου συνήθως οι κατασκευάστριες εταιρείες παρουσιάζουν τις νέες σειρές συσκευών.

Πάντως, η Apple αναμένεται να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αύξησης των τιμών το επόμενο διάστημα, καθώς θα ανεβάσει τις τιμές των iPhone 14, που θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του έτους, περίπου κατά 100 δολάρια. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όλες οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές τους. Η αντίδραση της αγοράς αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πως θα εξελιχθεί η πληθωριστική καταιγίδα που πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη, και μειώνει συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, περιορίζοντας τη ζήτηση για κινητά.

Η τεχνολογία ρίχνει τις τιμές

Η τάση για πτώση των τιμών στα smartphone αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παίρνει καλύτερες συσκευές μέσα στο ίδιο οικονομικό μπάτζετ που είχε θέσει για την προηγούμενη αγορά συσκευής του.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες και οι φορές που οι εταιρείες μπορεί να λανσάρουν ακόμη και δύο σειρές προϊόντων μέσα σε μια χρονιά, δημιουργώντας έτσι αποθέματα από συσκευές που γρήγορα θεωρούνται ξεπερασμένες και διατίθενται σε «σκοτωμένες» τιμές.

Παράλληλα ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών δεν τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν υψηλά τις τιμές για καιρό καθώς όταν ένας ανταγωνιστής λανσάρει συσκευή με παρόμοια τεχνολογία και χαμηλότερη τιμή, ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά και μειώνονται οι τιμές.

Επίσης οι resellers και η ανάπτυξη της κουλτούρας της κυκλικής οικονομίας έχουν δημιουργήσει ένα πρόσθετο αριθμό συσκευών που κυκλοφορούν στην αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις νέες συσκευές που κινδυνεύουν να ξεμείνουν στο ράφι, καθώς όπως ομολογεί και η αγορά, η ανάπτυξη της καινοτομίας στον κλάδο την τελευταία διετία ήταν σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην έχει να προσφέρει κάτι νέο στον καταναλωτή.

Υπό πίεση η αγορά των smartphone

Η ευρωπαϊκή αγορά των smartphones βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει την τελευταία δεκαετία. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν το χειρότερο τρίμηνο σχεδόν της δεκαετίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research, και οι προοπτικές για την αγορά δείχνουν ακόμα χειρότερες για το επόμενο τρίμηνο.

Όπως αναφέρει η μελέτη της Counterpoint, η έλλειψη εξαρτημάτων που δυσκολεύει την παραγωγή, τα lockdown που ήρθαν στην Κίνα μαζί με το νέο κύμα πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην αγορά, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν υπάρξει στο δεύτερο τρίμηνο θα οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα τα νούμερα των πωλήσεων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022,η ευρωπαϊκή αγορά smartphones έπεσε κατά 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καθώς μόλις 49 εκατ. συσκευές παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές στο χειρότερο α’ τρίμηνο από το 2013. Επίσης η αποχώρηση των Samsung και Apple από τη ρωσική αγορά αναμένεται να χειροτερέψει την κατάσταση ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μειώσει τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών κάθε είδους.

Παράλληλα και τα στοιχεία της Gartner για την παγκόσμια αγορά smartphone δεν δείχνουν καθόλου ευοίωνα με τις παγκόσμιες αποστολές να αναμένεται να μειωθούν κατά 7,1% το 2022, με την Κίνα να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα με μείωση των πωλήσεων κατά 18,3%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι κλυδωνισμοί της κινεζικής αγοράς θα επηρεάσουν και τις πωλήσεις 5G smartphones. Για το 2022, η Gartner αναμένει ότι οι αποστολές τηλεφώνων 5G σε όλο τον κόσμο θα ανέλθουν συνολικά σε 710 εκατ. μονάδες. Αν και πρόκειται για αύξηση 29% από το 2021, είναι χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς. «Ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται σημαντικά από την αναμενόμενη αύξηση 47% στην αρχή του έτους, με αποτέλεσμα την απώλεια πωλήσεων 95 εκατ. 5G smartphones», αναφέρει η Gartner.

Πάντως, η ζήτηση για συσκευές 5G αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς το 2023 καθώς «μεγάλο μέρος της μετάβασης στο 5G θα συμβεί από επιλογή, καθώς οι χρήστες θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα smartphone 4G στο τέλος του κύκλου ζωής τους με smartphones συμβατά με 5G».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με ρυθμό... χελώνας προχωρά η χρήση του δικτύου 5G στην Ελλάδα

Μόνο 440.000 υπολογίζεται ότι είναι οι χρήστες του δικτύου 5G, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει αρκετά την κάλυψη. Η σημασία του ταμείου «Φαιστός» για την προσφορά νέων υπηρεσιών και την ανάπτυξη του 5G.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διπλασιάσαμε την ταχύτητα του ίντερνετ αλλά είναι πιο αργή από την Αλβανία

Από τα 21 στα 42,3 Mbps έχει εκτιναχθεί η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα μέσα σε μια τριετία, αλλά παραμένει λίγο χαμηλότερη από την ταχύτητα στην Αλβανία και σε μεγάλη απόσταση από τα 179,7 Mbps της Ρουμανίας.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαλίζει η αύξηση χρήσης mobile data: Άλμα κατά 1.500% από το 2015

Στο 92,5% φτάνει η διείσδυση της χρήσης mobile data για περιήγηση στο διαδίκτυο. Κλειδί για την αύξηση της χρήσης η πτώση των τιμών το 2021.Τα έσοδα από δεδομένα ανήλθαν σε 566 εκατ. ευρώ και ξεπερνούν το ένα τρίτο των συνολικών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δεν ενθουσιάζει το iPhone 14, «κόβονται» οι προβλέψεις για τις πωλήσεις

Οι μικρές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη σειρά έχουν προκαλέσει γκρίνιες από ειδικούς και χρήστες. Μειώνονται οι προσδοκίες για τις πωλήσεις των εορτών και η Apple «παγώνει» τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής.