ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έλλειψη στελεχών και ανάγκη για ανάπτυξη δεξιοτήτων στην κυβερνοασφάλεια

Την τελευταία τριετία έχουν πραγματοποιηθεί άλματα στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση, ωστόσο διαπιστώνονται ελλείψεις τόσο σε αριθμό στελεχών όσο και σε βάθος εξειδίκευσης των επαγγελματιών πληροφορικής.

Απαραίτητο είναι να αναπτυχθεί η κουλτούρα της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, και να ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό του κλάδου τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με τις γυναίκες να εντείνουν όλο και περισσότερο την παρουσία τους στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Η εκπροσώπηση των γυναικών κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής με έμφαση στην Κυβερνοασφάλεια, καθώς και η οικοδόμηση κουλτούρας ασφαλούς παρουσίας στον κυβερνοχώρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης με θέμα «Woman in Cyber (Γυναίκες και Κυβερνοασφάλεια)» που διοργανώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Δρ. Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, αναφέρθηκε στα άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο τις ελλείψεις που διαπιστώνονται τόσο σε αριθμό στελεχών όσο και σε βάθος εξειδίκευσης των επαγγελματιών του κλάδου. Επισήμανε δε την ανάγκη η κυβερνοασφάλεια να «μπει στο DNA όλων μας, από εννέα έως 109 ετών», καθώς στόχος είναι είναι η εκπαίδευση των πολιτών στα νέα δεδομένα της κυβερνοασφάλειας με παράλληλη ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του κλάδου, όχι μόνο σε ποσοτικό αλλά και σε ποιοτικό επίπεδο.

Στο ζήτημα της ανάπτυξης των εξειδικευμένων στελεχών του κλάδου αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος. Όπως επισήμανε, «χρειάζεται το ανθρώπινο κεφάλαιο που θα μπορεί να στηρίξει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα μας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας».

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά δεδομένα που προκύπτουν από τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI της ΕΕ σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφορικής η οποία βαίνει αυξανόμενη και, μάλιστα, υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (27% έναντι 19% το 2020).Αναφέρθηκε, τέλος, στις δυνατότητες χρηματοδότησης του digital reskilling και upskilling των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με πόρους του νέου επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΕΣΠΑ 2021-2027, οι οποίοι ανέρχονται σε 115 εκατ. ευρώ

Ο Δρ. Δημήτρης Γκρίτζαλης, Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φώτισε κατά την ομιλία του τις πτυχές των ανισοτήτων των φύλων που διαπιστώνονται στον κλάδο της Πληροφορικής και ειδικότερα της Κυβερνοασφάλειας, τόσο σε επίπεδο ποσοτικής εκπροσώπησης όσο και αμοιβών. Επίσης, ο Δρ. Γκρίτζαλης αναφέρθηκε εμφατικά στην ανάγκη της εγκαθίδρυσης μιας «Κοινωνίας Κυβερνοασφάλειας» έναντι ενός «Κράτους Κυβερνοασφάλειας» διασφαλίζοντας ότι «όλοι μαζί θα είμαστε συμμέτοχοι ενός ασφαλέστερου κόσμου για τα παιδιά μας».

Τις διαστάσεις της συμμετοχικότητας και της συμπερίληψης στον κλάδο της Κυβερνοασφάλειας ανέλυσαν διεξοδικά κατά τις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Γεωργία Δριβάκου, αναλύτρια Κυβερνοασφάλειας Nexi Greece Processing Services Single Member S.A. part o fNex iGroup, Ελισάβετ Κουτσουδάκη, προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Θεμάτων και Συνεργασιών της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Ευγενία Τσαπραλή, προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού Αποκατάστασης της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και Χαρά Κωστοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Κυβερνητικής Δορυφορικής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Τη συζήτηση στο πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριάνα Πυργιώτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων οι επενδύσεις σε κυβερνοασφάλεια

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, το συνολικό κόστος από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, με τις επιχειρήσεις να ιεραρχούν μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση ως πιο επικίνδυνη σε σχέση με την παγκόσμια ύφεση.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στην ετήσια της έκθεση η ENISA σημειώνει πως οι γεωπολιτικές καταστάσεις άλλαξαν τους όρους του παιγνιδιού, με τα αδύναμα σημεία των λογισμικών να δέχονται περισσότερες εκτεταμένες επιθέσεις με πολύ βλαπτικές συνέπειες.
digital transformation-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επενδύουν στην ψηφιακή εμπιστοσύνη οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ήδη ξεκινήσει σε όλους τους κλάδους, με τις επιχειρήσεις να αναβαθμίζουν την τεχνολογία τους και στα επόμενα δυο χρόνια το 61% των επιχειρήσεων θα υιοθετήσουν νέες τεχνολογικές πλατφόρμες.
cyber attack-cyber security
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ασφάλιση επιχειρήσεων και καταναλωτών από διαδικτυακούς κινδύνους

Η ζήτηση για καλύψεις cyber βαίνει αυξανόμενη καθώς οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που διατρέχουν και την ανάγκη προστασίας τους έναντι αυτών. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ευαισθητοποίησής τους για τους πιθανούς κινδύνους.