ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
heraklion museum of technology

Πώς έγινε η Κρήτη «μαγνήτης» για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Στη μάχη για την περιοχή της Ελλάδας που θα οδηγήσει την κούρσα των startup, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο αποκτά σημαντικό προβάδισμα. Ατού οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και τεχνολογικούς κόμβους.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κρήτης, η βραδιά  που ήταν αφιερωμένη στο Open Coffee Heraklion ήταν sold out. Με το θερμόμετρο ακόμα σε καλοκαιρινά επίπεδα, σαράντα άτομα κάθισαν στη βεράντα του πρώτου ορόφου του μουσείου σε μια συνάντηση με στόχο την έμπνευση και την πληροφόρηση γύρω από θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για μια δυναμική κοινότητα που όλο και μεγαλώνει», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Βασσάκης, συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Bizrupt, που διοργανώνει τις συναντήσεις κάθε τρεις μήνες περίπου και φέρνει σε επαφή νέους επιχειρηματίες από την περιοχή. «Σε αυτό βοήθησε πολύ η συνθήκη της πανδημίας. Πολλοί από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας έχουν γυρίσει στην Κρήτη από το εξωτερικό, επειδή πολλές εταιρείες δέχονται πλέον το remote working. Αυτοί που επέστρεψαν φέρνουν μαζί τους γνώσεις και εμπειρίες από τις χώρες όπου εργάζονταν, δίνοντας μια νέα δυναμική στο οικοσύστημα μας», εξηγεί ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο Businessdaily.gr. 

Στη μάχη για την περιοχή της Ελλάδας που θα οδηγήσει την κούρσα των startup, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο αποκτά ένα σημαντικό προβάδισμα. Με σύμμαχο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η περιοχή έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις, νέο καλά εκπαιδευμένο δυναμικό και νέες θέσεις εργασίας.

Πριν από λίγους μήνες, η Vodafone δημιουργησε ένα Tech Hub στο Ηράκλειο απασχολώντας digital engineers και άλλες ειδικότητες, ενώ start ups όπως η Fairlo (Στοκχόλμη) και η Sunlight (Cambridge) έχουν φτιάξει δικές τους Tech Hub και ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν, επίσης, δύο ντιλ που συμβάλλουν στο να θεωρείται η Κρήτη ως ισχυρό κέντρο δεδομένων των Βαλκανίων μετά την Αθήνα. H Lamda Hellix (όμιλος Digital Realty) ανακοίνωσε τη δημιουργία του 5ου data center της στην Ελλάδα, με μια επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. στο Ηράκλειο, ενώ η ελληνική Lancom από τη Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία το δικό της data center στην Κρήτη εντός του 2024, επενδύοντας στον ρόλο του νησιού ως νότια τηλεπικοινωνιακή πύλη της χώρας.

Ο αντίκτυπος των επενδύσεων είναι εντυπωσιακός. Σύμφωνα με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία IDC, η προστιθέμενη αξία για τις δύο πρώτες επενδύσεις της Lamda Hellix στην Αθήνα, προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και η τελευταία επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης,  η προστιθέμενη αξία θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Chief Commercial & Technology Officer στη Lamda Hellix, σε δηλώσεις του στο Businessdaily.gr.

Πρόκειται για τις πρώτες σημαντικές επενδύσεις σε data center εκτός Αθηνών, οι οποίες δείχνουν ότι το Ηράκλειο «ανεβαίνει κατηγορία» στο επενδυτικό τοπίο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο κ. Βασσάκης εξηγεί ότι «για μας δεν ήταν έκπληξη» οι ανακοινώσεις για τα δύο νέα κέντρα δεδομένων. «Είναι η στιγμή που αναδεικνύεται το οικοσύστημα μας», τονίζει ο κ. Βασσάκης.

Αν και προσαρμόζεται ταχύτητα η περιοχή στη νέα εποχή και τα «ψηφιακά σύννεφα», οι επενδύσεις στο έδαφος είναι αυτό που κάνει την διαφορά για τους επενδυτές. Ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι οι νέες υποδομές έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να βρίσκεται η περιοχή πλέον πολύ ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών που σχετίζονται με την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

«Τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται σήμερα στην Κρήτη (κατασκευή του ΒΟΑΚ, νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και Κρήτης Πελοποννήσου, έργα ΑΠΕ και αστικής ανάπλασης), η παρουσία εδραιωμένων εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, η τεχνολογική αριστεία των Πανεπιστημίων της Κρήτης, καθώς και το καλά καταρτισμένο τοπικό ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας τα προσεχή χρόνια στην περιοχή», τονίζει ο ίδιος.

Στρατηγική σημασία

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προσελκύει όλο και περισσότερες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων από εταιρείες, όπως η Microsoft και η Google. Η χώρα προσφέρει σταθερό πολιτικό περιβάλλον, χαμηλό λειτουργικό κόστος των data center και ένα αναπτυσσόμενο σύστημα ΑΠΕ, σε μια σειρά από πλεονεκτήματα που δεν προσφέρονται από πολλά άλλα κράτη της ανατολικής Μεσογείου. Η Digital Realty θεωρεί ότι η εγκατάσταση της στην Κρήτη θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Όπως επισημαίνεται, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα, η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Η Lancom, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η κατασκευή του τέταρτου Κέντρου Δεδομένων της στην Κρήτη - το Balkan Gate Crete - είναι μια στρατηγική επένδυση βαρύνουσας σημασίας, με την οποία η Κρήτη θα αποκτήσει το πρώτο TIER III carrier neutral data center της, με άμεσο στόχο τη συγκέντρωση όλων των οπτικών ινών που προσαιγιαλώνονται από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) της Μεγαλονήσου.

O Νίκος Ζαχαριάδης, εμπορικός διευθυντής της Lancom, εξηγεί ότι «η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, μετατρέπεται σε data center region και βασικό κόμβο μεταφοράς δεδομένων από τα Βαλκάνια προς την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ασία». «Γεγονός που, αφενός, θα οχυρώσει ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας και, αφετέρου, θα ωφελήσει την αγοράς εργασίας. Το όραμα του Balkan Gate, της τηλεπικοινωνιακής πύλης των Βαλκανίων, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο», τονίζει σε δηλώσεις του στο Business Daily.

«Στόχος είναι οι νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν να καλυφθούν από την τοπική κοινότητα. Ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, άλλωστε, δεν θα μπορούσαμε να πράξουμε διαφορετικά. Στόχος μας ήταν και παραμένει οι νέοι να μην βρίσκουν κανέναν λόγο να φύγουν από την χώρα, αλλά να προσφέρουν ενεργά στην ανάπτυξή της», καταλήγει ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επενδυτικό κενό στις ελληνικές startups, ελπίδες για πακέτο 1,5 δισ. ευρώ

Μείωση της χρηματοδότησης καταγράφηκε το 2023 λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά και σημαντικά deals με μεγάλες πολυεθνικές. Αναπτυξιακή Τράπεζα και ιδιωτικά κεφάλαια φέρνουν πόρους 1,5 δισ. το 2024.
startup-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η χρυσή εντεκάδα των ελληνικών startups που εξαγοράστηκαν μέσα στο 2023

Από την οικογένεια Ανιέλι η μεγαλύτερη εξαγορά. Σημαντικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ: Cisco, Dell, Intel, και Hewlett Packard Enterprise απέκτησαν ελληνικές καινοτόμες εταιρείες, επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος.
emporio, metasximatismos, digital
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε ποιες τεχνολογίες επενδύουν οι επιχειρήσεις για τη ψηφιακή μετάβαση

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το 40,2% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πολύ σημαντική και συνεχή στρατηγική ανάπτυξης τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα fund που επενδύουν εκατομμύρια σε ελληνικές εταιρείες startup

Έως και 2.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατηγοριοποιούνται ως νεοφυείς και μέχρι το τέλος του 2020 οι 106 είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Ποια είναι τα fund που πρωταγωνιστούν στην παροχή κεφαλαίων.