ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γυναίκες με ηγετικές θέσεις εγκαταλείπουν τον τομέα της τεχνολογίας

Οι τεχνολογικές εταιρείες προάγουν την καινοτομία αλλά θέτουν τις γυναίκες εργαζόμενες μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην εξέλιξή τους και εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Μετά από 25 χρόνια στη Google και εννέα χρόνια στο τιμόνι του Youtube, η Susan Wojcicki ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση της για προσωπικούς λόγους, προσθέτοντας ακόμα ένα όνομα στη λίστα των γυναικών που εγκαταλείπουν τη Silicon Valley, καθώς ο χώρος της τεχνολογίας βάζει όλο και περισσότερο τις γυναίκες στο περιθώριο.

Το όνομα της Wojcicki ήταν πάντα το πρώτο που ακουγόταν στις συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Σουντάρ Πιτσάι στην ηγεσία της Alphabet. Όχι τυχαία φυσικά, καθώς είχε καταγράψει μια από τις πλέον μακροχρόνιες πορείες στο τιμόνι του Youtube, όπου αύξησε τα έσοδα σε 29 δισ. δολάρια και τους ενεργούς χρήστες σε πολύ περισσότερους από 2,5 δισ. ενώ είχε βοηθήσει στη δημιουργία και την ανάπτυξη του διαφημιστικού κλάδου της Google.

Επίσης η Wojcicki έφερε νέες ιδέες όπως το Youtube TV, το Premium και τα Shorts, οδήγησε στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς δημιουργών και συνέβαλε στη διαμόρφωση κρίσιμων πολιτικών σχετικά με το μίσος και την παραπληροφόρηση. Επίσης, επέβλεψε έναν ιστότοπο βίντεο που πάλευε με τέτοια τοξικότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η παραίτηση ενός από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη στη τεχνολογία καταδεικνύει το σημαντικό πρόβλημα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, που επηρεάστηκαν από την πανδημία και τους χρόνους εργασίας που «ξεχειλώθηκαν». Ήδη πολλές γυναίκες που βρίσκονταν σε ηγετικές θέσεις στη Silicon Valley έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και έχουν περάσει στο παρασκήνιο.

Μετά από 12 χρόνια στον κολοσσό των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, η Marne Levine, Chief Business Officer της Meta ανακοίνωσε την παραίτηση της, ενώ την περασμένη χρονιά, η Sheryl Sandberg εγκατέλειψε το ρόλο της ως διευθύνουσα σύμβουλος της Meta. Η Marissa Mayer, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της HP και της Quibi, Meg Whitman και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, Ginni Rometty. Όλες στοχοποιήθηκαν με σφοδρή κριτική για την εργασιακή τους απόδοση, η οποία κατά καιρούς μπορούσε να φανεί υπερβολικά προσωπική.

Επίσης και οι ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες που παραμένουν στην τεχνολογία τείνουν να μην βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας όπως οι άντρες συνάδελφοί τους, και πολλές φορές αποτελούν την μειοψηφία στα κέντρα αποφάσεων.

Δεν είναι μυστικό ότι η πανδημία ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τις γυναίκες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 2 εκατ. γυναίκες εγκατέλειψαν ή έχασαν τη δουλειά τους μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, ενώ ο αριθμός των ανδρών στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε περίπου ο ίδιος. Οι γυναίκες ηγέτες αλλάζουν επίσης θέσεις εργασίας με ρυθμούς ρεκόρ, σύμφωνα με μελέτη της Lean In και της McKinsey.

Για πολλές γυναίκες στην τεχνολογία, πρόκειται για μια ανησυχητική τάση. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να εντοπίσουμε και να υποστηρίξουμε την επόμενη γενιά γυναικών και ηγετών μειονοτήτων και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αποθαρρυνθούν», λέει η Aileen Lee, ιδρύτρια της Cowboy Ventures, η οποία είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της All Raise, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει ως στόχο να φέρει περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογική επένδυση και επιχειρηματικότητα. «Σε αυτή την ύφεση, καθώς οι εταιρείες αποβάλλουν τη σειρά τους, θα είναι όλο και πιο μοναχικές. Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι η μόνη. Υπάρχει ένα επιπλέον τίμημα που παίρνεις κουβαλώντας αυτό το βάρος στους ώμους σου».

Γιατί οι γυναίκες εγκαταλείπουν την τεχνολογία

Έκθεση της Accenture και του Girls Who Code διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι 50% πιο πιθανό να εγκαταλείψουν ρόλους στον τομέα της τεχνολογίας πριν από την ηλικία των 35 ετών - αυτό είναι 2,5 φορές πιο πιθανό από ό,τι σε άλλους κλάδους. Έρευνα της New View Strategies αναφέρει ότι το 38% των γυναικών στην τεχνολογία σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Σε έναν κλάδο που ήδη υποφέρει από σημαντική ανισορροπία στην εκπροσώπηση των φύλων, αυτό απλά δεν είναι αρκετό. Είναι σαφές ότι, πέρα από την προσέλκυση γυναικών επαγγελματιών στην τεχνολογία, ο κλάδος αποτυγχάνει επίσης να παρέχει στις γυναίκες ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον όπου μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Η έκθεση "Women In The Workplace 2022" της McKinsey διαπίστωσε ότι για κάθε 100 άνδρες που προάγονται σε διευθυντικούς ρόλους πρώτου επιπέδου μέχρι το τέλος του 2021, προάγονται μόλις 87 γυναίκες - και ακόμη λιγότερες έγχρωμες γυναίκες. Εκτός όμως από τη μικρή δεξαμενή γυναικείων στελεχών, ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η διατήρηση της θέσης τους. Η McKinsey αναφέρει ότι για κάθε γυναίκα διευθυντή σε επίπεδο διευθυντή που προάγεται στο επόμενο επίπεδο, δύο διευθυντές που είναι γυναίκες εγκαταλείπουν τον οργανισμό τους.

Στην τεχνολογία αυτά τα στοιχεία είναι ακόμα χειρότερα, καθώς παρά την αύξηση των τελευταίων ετών, μια έρευνα της BCG διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν λιγότερο από το ένα τρίτο (28%) των ηγετικών ρόλων στην τεχνολογία, και όταν εστιάζουμε ειδικά στο ποσοστό των γυναικών στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Με τους αριθμούς να γίνονται όλο και μικρότεροι, οι γυναίκες έχουν στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης ενώ στερούνται έμπνευσης από πρότυπα. Όπως αναφέρει έρευνα της New View Strategies, οι γυναίκες επαγγελματίες της τεχνολογίας ανέφεραν την έλλειψη ευκαιριών για ανέλιξη (52%) και την έλλειψη γυναικείων προτύπων (48%) ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον κλάδο.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, η Deloitte Global προβλέπει ότι μόλις το 33% θα εκπροσωπείται από γυναίκες, ενώ η Accenture αναφέρει ότι η ισότητα των φύλων στον κλάδο της τεχνολογίας είναι στην πραγματικότητα χειρότερη σήμερα από ό,τι ήταν το 1984.

Επίσης οι γυναίκες συχνά αισθάνονται ότι οι απόψεις και οι γνώσεις τους θεωρούνται ότι έχουν μικρότερο κύρος - το 78% των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας αισθάνονται ότι πρέπει να εργάζονται σκληρότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους για να αποδείξουν την αξία τους. Αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το 39% των γυναικών θεωρεί την προκατάληψη λόγω φύλου ως τον κύριο παράγοντα που δεν τους προσφέρεται προαγωγή.

Αποκλεισμός λόγω τοξικού περιβάλλοντος

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων απαιτεί την ανάπτυξη κουλτούρας που κατανοεί και δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Ωστόσο λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ποικιλομορφίας, ισότητας και συμμετοχικότητας.

Η New View Strategies διαπίστωσε ότι μία στις δέκα γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας βιώνει πλέον παρενόχληση λόγω φύλου μέσω messenger, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή βιντεοκλήσης. Ενώ επισημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός άνισου περιβάλλοντος, είναι πιθανό να συμβάλλουν οι υποσυνείδητες προκαταλήψεις και τα προνόμιά τους.

Επιπλέον οι γυναίκες έχουν δύο φορές λιγότερες πιθανότητες να συμφωνήσουν με τη δήλωση «είναι εύκολο για τις γυναίκες να ευδοκιμήσουν στην τεχνολογία», ενώ σύμφωνα με στοιχεία μόλις το 53% των ανδρών -σε σύγκριση με το 76% των γυναικών- πιστεύει ότι υπάρχει ανισότητα μεταξύ των φύλων στον κλάδο της τεχνολογίας.

Αυτή η έλλειψη προοπτικής είναι που οδηγεί στη δημιουργία τοξικής εργασιακής κουλτούρας γνωστή και ως «tech bro culture» που περιλαμβάνει ιδιωτικά αστεία και αποκλειστική ορολογία.

Τα ωράρια εργασίας

Ο κλάδος της τεχνολογίας μαστίζεται από την κουλτούρα των υπερωριών, με τον Έλον Μάσκ να αποτελεί τον «ευαγγελιστή» αυτής της άποψης. Ο μη διαχειρίσιμος φόρτος εργασίας και οι μη ρεαλιστικές προθεσμίες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας ενός επαγγελματία της τεχνολογίας, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης.

Αλλά η προσδοκία της υπερωριακής εργασίας μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση για τις μητέρες που συνήθως αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών. Ενώ η καθιέρωση της απομακρυσμένης και ευέλικτης εργασίας έδειχνε αρχικά πολλά υποσχόμενη για να προσφέρει στις εργαζόμενες μητέρες μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η κουλτούρα των υπερωριών εξουδετερώνει αυτά τα προνόμια. Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώνει το πρόβλημα, καθώς οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι αναμένεται να είναι διαρκώς διαθέσιμοι και τα όρια μεταξύ εργασίας και σπιτιού γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της PwC, οι μητέρες παιδιών κάτω των 12 ετών έχουν πάνω από 3% περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν την εργασία τους από ό,τι οι πατέρες με παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, που συχνά χαρακτηρίζεται ως «ποινή μητρότητας», μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιθυμία μιας γυναίκας να συνεχίσει την ίδια επαγγελματική πορεία. Για παράδειγμα, ο ρυθμός των αλλαγών στον κλάδο της τεχνολογίας σημαίνει ότι όποιος κάνει ένα διάλειμμα καριέρας έστω και για λίγους μήνες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και να βρει τις γνώσεις του ξεπερασμένες, μειώνοντας κατακόρυφα τη ζήτησή του στην αγορά εργασίας.

Οι μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία τους στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν συνήθως λιγότερες οικονομικές και επαγγελματικές ευκαιρίες στη διάθεσή τους, και έως ότου αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, πολλές γυναίκες θα εξετάσουν ως αποτέλεσμα νέες επαγγελματικές διαδρομές.

Εργασία για την ισότητα των φύλων στην τεχνολογία

Από την έλλειψη ευκαιριών έως τον αποκλεισμό από την εταιρική κουλτούρα, όλοι οι παράγοντες που συζητήθηκαν καταλήγουν σε μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και υποεκπροσώπηση των γυναικών στον χώρο. Μόλις το 59% των εργαζομένων στην τεχνολογία πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους πληρώνουν άνδρες και γυναίκες ισότιμα (56% των γυναικών, 60% των ανδρών).

Οι γυναίκες πρέπει να υπερπηδήσουν σημαντικά περισσότερα εμπόδια στην πορεία της καριέρας τους, με αποτέλεσμα να υπολείπονται των ανδρών συναδέλφων τους που έχουν ξεκάθαρους δρόμους μπροστά τους. Το αποτέλεσμα; Μια ανισότητα στις αποδοχές που μπορεί να αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να προχωρήσουν την τεχνολογική τους καριέρα.

Αντιμετωπίζοντας τις ρίζες της ανισότητας των φύλων στην τεχνολογία, ο κλάδος μπορεί να αρχίσει να κλείνει το μισθολογικό χάσμα, να βελτιώσει τη διατήρηση των γυναικείων ταλέντων και να δημιουργήσει μια πιο ισότιμη κοινότητα όπου κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ευδοκιμήσει στην καριέρα της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χάθηκαν 1,8 τρισ. δολ. στον Nasdaq αλλά τα κέρδη των Big 5 αντέχουν

Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των πέντε τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ. Η μεγάλη υποχώρηση του P/E στον Nasdaq και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ήλθε το πρώτο ρομπότ σερβιτόρος και θα αντικαθιστά 1,5 εργαζόμενο

Η Poseidon Software παρουσίασε τον πρώτο σερβιτόρο ρομπότ που έρχεται να απαντήσει στην έλλειψη προσωπικού στην εστίαση, μειώνοντας το εργοδοτικό κόστος. Ρομπότ και για τα ξενοδοχεία ετοιμάζει η εταιρεία.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Crash test στις πέντε ναυαρχίδες smartphones: Τα καλύτερα κινητά στην αγορά

Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, τα πέντε κορυφαία κινητά των μεγαλύτερων εταιρειών έρχονται να προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες στους χρήστες, ενώ μπαίνει στο παιχνίδι και η Τεχνητή Νοημοσύνη.