ΓΔ: 1462.03 0.98% Τζίρος: 78.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:56:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ψωνίστε τα σωστά τρόφιμα με... οδηγό το DNA σας

Μία πρωτοποριακή ανακάλυψη υπόσχεται να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων βασισμένες στο DNA μας και μάλιστα φορώντας απλώς ένα βραχιόλι.

Φανταστείτε μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα της εβδομάδας έχοντας μαζί σας όχι μόνο τη λίστα, αλλά και έναν οδηγό για να διαλέξετε τα τρόφιμα εκείνα που είναι συμβατά με το DNA σας. Ακούγεται σαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά πρόκειται για πραγματικότητα που φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης.

Ένας στους 10 ανθρώπους με προδιαβήτη, μια αναστρέψιμη κατάσταση, θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, που πλήττει σήμερα περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις επιλογές τους και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της υγείας τους.

Ένα βραχιόλι διαφορετικό από τ’άλλα

 

Ο επαναστατικός αυτός τρόπος να πραγματοποιούμε τις αγορές μας γίνεται με ένα απλό βραχιολάκι, το DNANudge που χρησιμοποιεί πληροφορίες βασισμένες στο DNA μας για να μας βοηθήσει να κάνουμε υγιεινές επιλογές καθώς ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ. Αναλύοντας το τμήμα του γενετικού μας κώδικα που καθορίζει την ευαισθησία σε συνθήκες υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης, το DNANudge μας λέει ποια τρόφιμα είναι τα καλύτερα για εμάς και οποία θα ήταν καλό να μην τα πάρουμε μαζί μας στο ταμείο. 

Στην ουσία το βραχιολάκι αυτό σαρώνει τα barcodes των προϊόντων και στη συνέχεια ανάβει ένα πράσινο φως που μας «επιτρέπει» να αγοράσουμε το συγκεκριμένο προϊόν. Εάν το φως στο βραχιόλι γίνει κόκκινο, τότε πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να είναι επιβλαβές μακροπρόθεσμα για την υγεία μας. Στην περίπτωση αυτή, η εφαρμογή στο κινητό που συνδέεται με το βραχιόλι μας προτείνει τις εναλλακτικές του συγκεκριμένου προϊόντος που θα ήταν πιο υγιεινές για τον δικό μας οργανισμό.  

«Η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να σώσει ζωές»

Πίσω από αυτή την πρωτοποριακή ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ο καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Λονδίνο, Κρις Τουμάζου που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη έρευνα λόγω μία σπάνιας γενετικής ασθένειας κατέστρεψε τα νεφρά του γιου του. Έτσι, ο καθηγητής υποσχέθηκε να ανακαλύψει τρόπους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του γιου του και της οικογένειας του αρχικά και στη συνέχεια όλων όσοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας. 

Ο τρόπος ζωής, λέει ο Τούμαζου έχει «τεράστιο αντίκτυπο» σε πολλές αδιάγνωστες καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να σώσει ζωές. Γι' αυτό εφηύρε ένα μικροτσίπ που μπορεί να «διαβάσει» το DNA ενός ατόμου από ένα απλό δείγμα στοματικού επιχρίσματος. Στη συνέχεια «περνάει» το προφίλ DNA στο βραχιολάκι -μια διαδικασία που διαρκεί μία ώρα αντί για οκτώ εβδομάδες που χρειάζεται ένα συμβατικό τεστ DNA.

«Δε λέμε στους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να φάνε μπισκότα, ότι πρέπει να τρώνε σταφύλια. Όχι, μπορούν να τρώνε μπισκότα, αλλά να τρώνε καλύτερα μπισκότα για εκείνους με βάση το DNA τους και τον τρόπο ζωής τους», λέει ο Τούμαζου. «Χρησιμοποιεί τη βιολογία για να μας ωθήσει και να μας καθοδηγήσει να έχουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα» προσθέτει. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό της υγιεινής ζωής, το βραχιόλι αυτό μας υπενθυμίζει με ένα πορτοκαλί φως ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε γυμναστική ή να κινηθούμε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απαραίτητο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την ιατρική τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με άρθρο της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής της Ελλάδας Ε. Βαγενά, οι ασθενείς πρέπει να προετοιμασθούν για την πιθανή αποπροσωποποίηση της ιατρικής φροντίδας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ελληνική startup που στοχεύει στο Πάρκινσον προσελκύει χρηματοδότηση

Το φλαμανδικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων «Lumiares» θα χρηματοδοτήσει την ελληνική «Koios Care», με έδρα την Αμβέρσα , για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

EY: Επιταχύνεται η εφαρμογή ψηφιακών λύσεων στον κλάδο Υγείας

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, ο ρόλςο του ιατρού φαίνεται ότι θα αλλάζει σταδιακά ενώ παράλληλα δημιουργείται η ανάγκη για επιταχυνόμενη υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος startup υπηρεσιών υγείας στοχεύει ο ΣΕΒ

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ΣΕΒ οι συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και η προσέλκυση κεφαλαίων βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα υγείας και βιοεπιστημών.