ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Βαρύ φορτίο πληρωμών στην εφορία: Πώς θα δώσουμε συνολικά 7 δισ.

Ποιες πληρωμές περιλαμβάνει το ημερολόγιο των επόμενων μηνών για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή. Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι εξόφλησης, πώς εξασφαλίζουμε εκπτώσεις.

Βαρύτερο γίνεται το φορολογικό φορτίο για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις από αυτό τον μήνα, καθώς ταυτόχρονα με τον ΕΝΦΙΑ «τρέχουν» οι πληρωμές για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και των ενισχύσεων από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εν μέσω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων λόγω ακρίβειας, τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν από το τέλος Ιουλίου έως τον Φεβρουάριο του 2023 συνολικά 3 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος και άλλο περίπου 1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ για 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις ο λογαριασμός για την επιστροφή στο κράτος των φθηνών δανείων σε 96 δόσεις ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Βέβαια, όσοι διαθέτουν ρευστότητα μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους και να κερδίσουν έκπτωση 3% στον φόρο εισοδήματος και 15% στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ειδικότερα το ημερολόγιο των πληρωμών περιλαμβάνει:

ΕΝΦΙΑ: Έως τις 29 Ιουλίου πάνω από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023. Υπάρχουν και οι εναλλακτικές της ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αλλά εντόκως, καθώς και η εξόφληση του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών. Συνολικά, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ και ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος: Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις του φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων λήγει στις 29 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η οφειλή από τον φόρο εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί εντόκως σε έως 24 δόσεις με την ένταξη της στη πάγια ρύθμιση, ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ το ποσό έως τις 29 Ιουλίου έχουν έκπτωση 3%. Τα φυσικά πρόσωπα  θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα του 2021 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις 3,28 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών. Για τα νομικά πρόσωπα ο φόρος καταβάλλεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Με βάση το χρονοδιάγραμμα, εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση, οι 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει έως τις 29 Ιουλίου να καταβάλουν την πρώτη από τις 96 μηνιαίες δόσεις για την επιστροφή των ενισχύσεων, ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό κερδίζουν έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα λήγει η προθεσμία για δικαιολογητικά

Όσοι δεν καταθέσουν τα δικαιολογητικά ή διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν σε μία δόση και εντόκως ολόκληρο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης ως τις 30 Ιουνίου.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Βαρύ πρόγραμμα πληρωμών στην εφορία: Φόροι 1,8 δισ. ως το τέλος του μήνα

Εκτός από τις πληρωμές πολλών φόρων, εκπνέει η προθεσμία για όσους θέλουν θέσουν οχήματα σε ακινησία, για οριστικοποίηση δηλώσεων από εκμισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και για χωριστή δήλωση από ζευγάρια.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι νέες προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων

Τι ισχύει μετά τις αλλαγές που έφερε το υπ. Οικονομικών για την εξόφληση φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής. Πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος έμειναν για τον Αύγουστο.