ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Helleniq Energy, ELPE
Πηγή: Helleniq Energy

Alpha Finance: Αυξάνει στα 9,96 ευρώ την τιμή - στόχο για HelleniQ Energy

Περιθώριο ανόδου και μερισματική απόδοση στο 35% «βλέπει» η χρηματιστηριακή, συστήνοντας «αγορά» της μετοχής και εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση των μεγεθών της εισηγμένης.

Σε αναθεώρηση των προοπτικών της HELLENiQ ENERGY προχώρησε η Alpha Finance, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος στις 2 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή στόχο από τα 9,14 ευρώ στα 9,96 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική απόδοση (περιθώριο ανόδου και μερισματική απόδοση) να διαμορφώνεται στο 35%.

Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν στην έκθεσή τους πως το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που παρουσιάζει ο τομέας των διυλιστηρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους χάρη στα ισχυρά περιθώρια διύλισης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο θετικό κλίμα που επικρατεί για τον κλάδο παγκοσμίως, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και των διακοπών λειτουργίας των διυλιστηρίων, προσέφεραν ικανό χρόνο στη Διοίκηση του Ομίλου να σχεδιάσει τη στρατηγική μετασχηματισμού “Vision 25” και να επιταχύνει παράλληλα τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι έπειτα από τις πρόσφατες ενέργειες και συμφωνίες της Διοίκησης, ο στόχος εγκατεστημένης ισχύς 1GW έως το 2025 από τα επίπεδα των 356MW που βρίσκεται σήμερα, έχει διασφαλισθεί, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περισσότερα από 100 εκατ. ετησίως.

Παράλληλα, η διαφοροποίηση σε όρους τεχνολογίας, γεωγραφίας και μοντέλου εσόδων του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (της τάξης των 4,2GW) που διαθέτει ο Όμιλος, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για επίτευξη του στόχου παραγωγής 2GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Ενισχυτικά ως προς την κερδοφορία του Ομίλου αναμένεται να λειτουργήσει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της HELLENiQ ENERGY, οδηγώντας σε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 50 εκατ. ετησίως από το 2025 και έπειτα.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, ο κλάδος της διύλισης θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντική κερδοφορία, καθώς τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 - 9 δολάρια ανά βαρέλι για την περίοδο 2024-26, υποχωρώντας προς τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους τα επόμενα έτη. Τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν στην επίτευξη adj. EBITDA (προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας) στα επίπεδα του €1,1 δισ. περίπου για το 2023, ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα 0,9 δισ. έως το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του Ομίλου ανακοίνωσε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, με την τρέχουσα απόδοση (current yield) να βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του 4% και τις μετοχές να διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024.

Με βάση τα εσωτερικά μοντέλα αποτίμησης της Alpha Finance, η HELLENiQ ENERGY διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περίπου 3,7x EV/EBITDA23e, πολύ χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο εύρος της 5-6x, ενώ με βάση την τιμή στόχο της εταιρείας, ο δείκτης διαμορφώνεται στα 5x, υψηλότερα από τους ξένους ανταγωνιστές αλλά σε ανάλογα επίπεδα με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το EV/EBITDA του Ομίλου αντανακλά το γεγονός ότι οι επενδυτές προεξοφλούν τόσο τη σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου όσο και την ισχυρή απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF) τα επόμενα έτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE
ΑΓΟΡΕΣ

Helleniq Energy: Πρόταση επαναγοράς ομολογιών 599,9 εκατ. και νέα έκδοση

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λουξεμβούργου ότι απευθύνει πρόταση εξαγοράς προς τους κατόχους ομολογιών συνολικού ανεξόφλητου ποσού κεφαλαίου 599.900.000 ευρώ, με επιτόκιο 2% και λήξη τον Οκτώβριο 2024.