ΓΔ: 1483.58 -0.85% Τζίρος: 86.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:12:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Έφεραν 809 εκατ. οι ξένοι στο Χ.Α., οι Έλληνες ποντάρουν στην περιφέρεια

Με τις μεγάλες συναλλαγές Alpha και Εθνικής ανατράπηκαν τον Νοέμβριο οι εκροές ξένων κεφαλαίων. Έντονη κινητικότητα από τους Έλληνες επενδυτές σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Συνεχίζει να παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον (και) ο Δεκέμβριος στο ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και αν οι ρυθμοί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως στις τράπεζες έχουν πέσει μερικώς, λόγω εύλογης κόπωσης μετά το ράλι Νοεμβρίου και 11μήνου, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές για μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου, που δίνουν καλές αποδόσεις.

Την ίδια ώρα, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Χ.Α. και αφορούν τον Νοέμβριο, ήταν ένας μήνας – σταθμός για την αγορά σε σχέση με τις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Λόγω της εξαγοράς του 10% της Alpha Bank από την ιταλική UniCredit αλλά κυρίως λόγω του μεγάλου placement για το 22% της Εθνικής Τράπεζας, άλλαξε ο συσχετισμός εισροών – εκροών. Ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου, καταγράφονταν εκροές 353,5 εκατ. ευρώ, με το 7μηνο από τον περασμένο Απρίλιο να είναι διαρκώς αρνητικό, τον Νοέμβριο το ποσό είχε γυρίσει σε θετικό πρόσημο, καθώς καταγράφονται πλέον εισροές 809 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τα 174,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές τον περασμένο μήνα, τον καθιστούν τον καλύτερο Νοέμβριο από το 2009, όταν η μέση συναλλακτική δραστηριότητα ήταν 270 εκατ. ευρώ. Τότε, όμως, θυμίζουμε πως ο Γ.Δ. ήταν πολύ πιο πάνω, οι αποτιμήσεις επίσης πολύ υψηλότερες, ενώ και οι εισηγμένες ήταν αρκετές δεκάδες περισσότερες. 

Ο αναλυτής σημειώνει πως το μεγαλύτερο μέρος των εισροών αυτών έγινε από πιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες του εξωτερικού, ενώ η προέλευση των κωδικών με τις μεγαλύτερες εισροές ήταν η Γερμανία (482 εκατ. ευρώ), η Ιταλία (314 εκατ. ευρώ), η Ελβετία (232 εκατ. ευρώ) και το Ην. Βασίλειο (183 εκατ. ευρώ).

Ο Νοέμβριος λοιπόν ενίσχυσε σημαντικά το βάθος της αγοράς, ενώ ο Δεκέμβριος, παρά τη διόρθωση των τραπεζών, έχει μπει με μεγάλη κινητικότητα καθώς την Παρασκευή έγινε το placement για το 11% της Helleniq Energy, τη Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α., τρέχουν οι διαδικασίες για το ομόλογο 100 εκατ. ευρώ της Ideal Holdings, ενώ επίκειται μέσα στον μήνα η έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Τιτάν.

Η μικρομεσαία τάξη του Χ.Α. βρήκε στο προσκήνιο

Το περασμένο πενθήμερο παρατηρήθηκε κάποια εύλογη κόπωση στο χώρο των τραπεζών, ενώ και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια πτώση 0,39%, ύστερα από μια άνοδο σε ποσοστό 6,88% το Νοέμβριο. Το Χ.Α. υποαπέδωσε έναντι των διεθνών αγορών και κυρίως των ευρωπαϊκών δεικτών, όπου η εξαιρετική πορεία συνεχίζεται, με οδηγό το δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX 30 που αυτό το πενθήμερο αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, τα οποία επέκτεινε ακόμη περισσότερο χθες.

Η προεξόφληση ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες λαμβάνει τέλος και η επόμενη παρέμβαση στα επιτόκια – όποτε γίνει – θα αφορά μείωση, είναι ο καταλύτης που ελκύει εκ νέου σημαντικά κεφάλαια στα χρηματιστήρια, που εντυπωσιάζουν αν μη τι άλλο με την ανθεκτικότητά τους, σε ένα περιβάλλον παγκόσμια κάθε άλλο παρά αβανταδόρικο.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι άκρως υποστηρικτικό και δίνει την απαραίτητη στήριξη και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να κρατηθεί επί μακρόν θετικά, ερήμην του διεθνούς κλίματος. Μπορεί το Χ.Α. να ξεχωρίζει φέτος με άνοδο 37% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όμως και η πλειονότητα των διεθνών αγορών κινείται ανοδικά με κέρδη από 10% έως 24% φέτος.

Ο Γενικός Δείκτης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, ένδειξη της στάσης εξισορρόπησης και συσσώρευσης, όμως επιβεβαίωσε σε όλες τις συνεδριάσεις την περιοχή των 1.270 – 1.275 μονάδων. Με το Γ.Δ. να χάνει, όπως προαναφέρθηκε 0,39% σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 25 διόρθωσε σε ποσοστό 1,14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση σε ποσοστό 3,60%.

Στον αντίποδα, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε με έμφαση κερδίζοντας 2,23%, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα, ενώ καταγράφηκε και αύξηση συναλλαγών στο συγκεκριμένο χώρο. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 37,14%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +36,75%, ο Mid Cap στο +54,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 60,84%.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δέσποσε το placement στην Helleniq Energy καθώς πέρασαν τα πακέτα για το 11% των μετοχών στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ διακίνησε συνολικό τζίρο 264 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 327 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθεί το placement, ο καθαρός τζίρος της συνεδρίασης ήταν στα 63,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι μέσες συναλλαγές, λόγω του placement, διαμορφώθηκαν στα 135,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 2023 ο μέσος τζίρος είναι στα 111,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 50,8% έναντι του 2022 που ήταν στα 74 εκατ. ευρώ.

Η Intracom Holdings έκλεισε το πενθήμερο με άνοδο 12,75%, η Intrakat ενισχύθηκε κατά 9,77% και η Intralot +9,45%. Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις έως και την περιφέρεια, οι εξάρσεις συνεχίζονται. Πρόκειται όμως για συνομοταξία μετοχών που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

Η μετοχή της Ακρίτας που μετά από 8,5 χρόνια στην επιτήρηση επανήλθε αυτή την εβδομάδα στην Κύρια Αγορά, έκανε ένα τριήμερο σερί από limit up κερδίζοντας 114% συνολικά, όμως χθες υπήρξε άδειασμα σε ποσοστό 13,07%, βγάζοντας τελικά το 5ήμερο στο +86%. Η Ξυλεμπορία κέρδισε 19,65% την εβδομάδα, Μουζάκης +21,85%, Επίλεκτος +14,81%, Λανακάμ +13,23%, Κορδέλλου +14%, Space Hellas +11,45%, ΓΕΒΚΑ +10,95%, Moda Bagno +11,83%, ενώ γύρο στο 10% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως Ίλυδα, Βιοτέρ κ.α.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, «το ξύπνημα της περιφέρειας στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε διάρκεια καθώς τα συναλλακτικά δεδομένα ήταν περιορισμένα ενώ και τα θεμελιώδη τους δεν είχαν ανάλογη συνέπεια με αποτέλεσμα οι κινήσεις αυτές να εκτονώνονται σχετικά γρήγορα. Το φαινόμενο δείχνει πάντως να έχει διάρκεια διατηρώντας τις συγκινήσεις σε ένα πιο ιδιαίτερο τμήμα της αγοράς».

Νέα ιστορικά για τον DAX, υψηλό 22 μηνών για Stoxx 600

Ανοδικά κινήθηκαν και το περασμένο πενθήμερο τόσο οι ευρωπαϊκές, όσο και οι αμερικανικές αγορές. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό και στις 16.759,22 μονάδες με άνοδο 0,78%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,57% στις 7.554,47 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,32% στις 7.526,55 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,94% φτάνοντας στο υψηλό των 30.403,90 μονάδων, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,76% στις 10.223,40 μονάδες. Τέλος, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 472,26 μονάδες, επίπεδα που είναι υψηλά σχεδόν δύο ετών, ενώ συμπλήρωσε τέσσερις σερί ανοδικές εβδομάδες.

Στη Wall Street, τα θετικά νέα για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές για το Νοέμβριο και η υποχώρηση της ανεργίας, έφεραν νέα άνοδο, καθώς απομάκρυναν τους φόβους για ύφεση. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες στις 36.247,87 μονάδες με άνοδο 0,36%, ο S&P 500 ξεπέρασε και τις 4.600 μονάδες κλείνοντας στις 4.604,37 μονάδες με άνοδο 0,41%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 14.403,97 μονάδες με άνοδο 0,45%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν τον Απρίλιο και το τετράμηνο: Αποδόσεις έως 42%

Διττή ήταν η εικόνα του Απριλίου στο Χ.Α., καθώς έως τα μέσα του μήνα έφτασε να υποχωρεί έως και 4,57%, όμως η αναβάθμιση από τον οίκο S&P έλυσε τις αναστολές των αγοραστών που έφεραν το Γ.Δ. σε νέα υψηλά 13 ετών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικά επιστρέφουν οι τράπεζες στο προσκήνιο των εξελίξεων στο ΧΑ

Καθοριστική για τη συνέχεια αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη ολοκληρώνεται το placement της Τράπεζας Πειραιώς και ο τραπεζικός κλάδος εκτιμάται ότι θα πάρει και πάλι τα ηνία της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Η νέα σελίδα για τις εισηγμένες και οι προσδοκίες για ξένα κεφάλαια

Ανθεκτικότητα της αγοράς σε υψηλά 13 ετών, με στήριξη από την εξαιρετική πορεία των εισηγμένων εταιρειών και την προσδοκία ότι το placement της Τρ. Πειραιώς θα γίνει καταλύτης για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκτά βάθος το χρηματιστήριο και αναβαθμίζονται οι προοπτικές του

Στο κατώφλι των 1.300 μονάδων βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας για ακόμη μια εβδομάδα θετικά. Παρά τις εύλογες ρευστοποιήσεις, η αγορά κρατάει όλα τα τεχνικά της κεκτημένα, εν μέσω άριστου κλίματος διεθνώς.