ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Φρένο στο ΧΑ - γκάζι διεθνώς, το placement της Πειραιώς και το ομόλογο Intralot

«Χωνεύει» την άνοδο το ΧΑ, την ώρα που η Nvidia πυροδοτεί τον επενδυτικό ενθουσιασμό διεθνώς. Το placement της Τρ. Πειραιώς επόμενο ορόσημο, έντονο ενδιαφέρον για το ομόλογο της Intralot και πρωτόγνωρο ράλι για την Τιτάν.

Εύλογα σημάδια κόπωσης καταγράφονται στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία αφενός προέρχεται από σημαντικό ράλι το 2023 (άνω του +39%), ενώ τις πρώτες πενήντα ημέρες του 2024 τα κέρδη έφτασαν στο 10% για τον Γενικό Δείκτη. Το ομόλογο της Intralot που λήγει σήμερα το μεσημέρι, αλλά κυρίως οι μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας για το placement της Πειραιώς, που φαίνεται πως θα είναι κομβικό σημείο για όλο το χρηματιστήριο, έχουν επηρεάσει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς.

Μετά από καιρό υπεραπόδοσης, μπορούμε να πούμε ότι το Χ.Α. υστερεί έναντι των ξένων αγορών που έχουν αποδυθεί σε ράλι. Χθες, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei εκτινάχτηκε πάνω από τις 39.000 μονάδες με ισχυρή άνοδο 2,19%, ξεπερνώντας μετά από 35 χρόνια το προηγούμενο υψηλό των 38.915,87 μονάδων, που είχε σημειωθεί το μακρινό 1989. Στην Ευρώπη, όλοι οι δείκτες κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με τον Stoxx 600 να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως και ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40. Τον τόνο στις αγορές δίνει βέβαια η Wall Street. Τόσο ο Dow Jones, όσο και ο S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με άνοδο 1,18% και 2,11%, αντίστοιχα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ξεπέρασε και τις 16.000 μονάδες κλείνοντας στις 16.041,62 μονάδες με ράλι +2,96%.

Πίσω από όλο αυτόν τον ενθουσιασμό των αγορών κρύβεται ο κολοσσός των τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η αμερικανική Nvidia, που έχει «σπάσει τα κοντέρ» με τα κέρδη και τις νέες προβλέψεις της και έκανε χθες άλμα 16%. Οι προσδοκίες για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μεγάλες και κάνουν τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα να μοιάζουν… φθηνές -μακάρι να μην διαψευστούν.

-- Τράπεζα Πειραιώς: Τη διάθεση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς (27%) ως πιθανότερο ενδεχόμενο παρουσίασε χθες το Reuters. Σημειώνεται ότι η διάθεση του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ ήταν το βασικό σενάριο εξ αρχής. Το ενδιαφέρον για το placement είναι πολύ μεγάλο και η επιτυχία του εξασφαλισμένη, ωστόσο ο βαθμός υπερκάλυψης θα εξαρτηθεί από το discount με το οποίο θα διατεθούν οι μετοχές. Σημειώνεται ότι το ταμπλό ήδη έχει προεξοφλήσει την επιτυχία του placement.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 9 Αυγούστου 2023 - 22 Φεβρουαρίου 2024

-- Intralot: Σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το retail ομόλογο της Intralot ύψους 130 εκατ. ευρώ. Το εύρος της απόδοσης 6%-6,40% οδήγησε χθες και προχθές σε ισχυρό ενδιαφέρον από τους ιδιώτες επενδυτές. Σήμερα, είναι η μέρα των θεσμικών επενδυτών, με τα στελέχη της εταιρείας να αναμένουν εξίσου μεγάλη συμμετοχή. Η μετοχή φαίνεται να έχει κατοχυρώσει τα επίπεδα των 1,20 ευρώ και αναμένει τον επόμενο θετικό καταλύτη για να δοκιμάσει να κινηθεί ακόμη υψηλότερα.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 9 Αυγούστου 2023 - 22 Φεβρουαρίου 2024

-- Τιτάν: Για τα συντηρητικά δεδομένα του, η κίνηση που κάνει είναι πρωτόγνωρη. Κερδίζει άνω των δύο ευρώ ανά μετοχή μόνο τον Φεβρουάριο, καθώς από τα 23,85 ευρώ στα τέλη Γενάρη έκλεισε χθες στα 26,05 ευρώ (+1,36%), που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Καταγράφει δηλαδή άνοδο 9,22% τον τρέχοντα μήνα, ενώ θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο είχε άνοδο 11,20%. Πέρυσι, είχε καταγράψει ράλι 77,86%. Πλέον αποτιμάται στα 2,04 δισ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Τιτάν, 9 Αυγούστου 2023 - 22 Φεβρουαρίου 2024

-- Helleniq Energy: Συνεχίζει να έχει βελτιωμένη εικόνα στο ταμπλό, καθώς την Τετάρτη επανήλθε πάνω από τα 8 ευρώ για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, ενώ χθες είχε άνοδο 2,37% κλείνοντας στα 8,19 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από τέλη Αυγούστου, ήτοι βρίσκεται σε υψηλά έξι και πλέον μηνών. Τον μήνα Φεβρουάριο βρίσκεται στο +10,53%, ενώ τον Ιανουάριο, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, είχε υστερήσει έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Θυμίζουμε πως έβγαλε το 2023 με πτώση 4,08%, όταν ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 39,09%. Στα 2,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

-- Cenergy Holdings: Εκτός φόρμας, τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση, ενώ χάνει τον Φεβρουάριο 4,80%. Χθες έχασε τα 7 ευρώ για πρώτη φορά από τις 22 Δεκεμβρίου 2023. Μιλάμε όμως για μια μετοχή που πριν 14 μήνες, στις αρχές του 2023 ήταν στα 3 ευρώ, ενώ έβγαλε το 2023 στο +144%! Άρα, θεμιτές όλες οι διορθώσεις. Και ωφέλιμες. Γενικότερα όλος ο όμιλος είναι σε διόρθωση το Φεβρουάριο, καθώς η ElvalHalcor υποχωρεί κατά 7,95% το μήνα, ενώ η μητρική Viohalco χάνει 5,82%. Οι δύο αυτές μετοχές όμως είχαν κυριαρχήσει τον Ιανουάριο με ράλι +29,20% και +20,90% αντίστοιχα.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 9 Αυγούστου 2023 - 22 Φεβρουαρίου 2024

-- Mevaco: Στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις δεν έχει πτώση, ενώ κερδίζει κοντά στο 15%. Χθες έκλεισε με άνοδο 2,38% στα 4,30 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 23,5 ετών. Την τελευταία τριετία έχει κάνει τρομερή πορεία, σχεδόν τριπλασιάζοντας την τιμή της. Το άνοιγμα στις κατασκευές ενεργειακών έργων, φωτοβολταϊκών πάνελ κ.α της έχει δώσει καλό momentum εργασιών. Εισήχθη στο χρηματιστήριο την 1η Μαρτίου του 1999 με τιμή εκκίνησης τα 4,70 ευρώ. Στα 45 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής της Mevaco, 9 Αυγούστου 2023 - 22 Φεβρουαρίου 2024

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η τραπεζική διόρθωση, η Τιτάν ξεχωρίζει, η ΜΥΤΙΛ και τα 50 ευρώ και η Cenergy

Οι «τακτοποιήσεις» στα χαρτοφυλάκια τραπεζικών μετοχών από θεσμικούς, η Τιτάν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επαναγορές της ΜΥΤΙΛ σε τιμή έως 50 ευρώ, η κερδοφορία της Cenergy και η καλή πορεία της Autohellas.
MARKET MAKER

Πού πόνταραν οι επενδυτές, η Lamda απογοητεύει και η επαναγορά μετοχών ΟΤΕ

Χαρτιά της πραγματικής οικονομίας με κέρδη έως 5,21%, η Nvidia έφερε διεθνές ράλι, η αντίδραση της ΤτΕ, ο ΟΤΕ πάλι σε πτωτική τροχιά, τα ΕΛΠΕ με 5 ανοδικές συνεδριάσεις, η κακή εικόνα Lamda και ΕΧΑΕ και η διόρθωση Cenergy - ElvalHalcor.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Ο ακάθεκτος Γενικός Δείκτης, τα ρεκόρ Motor Oil - Τιτάν και το σερί της ΓΕΚ Τέρνα

Η υπέρβαση των 1.400 μονάδων κόντρα στην υποχώρηση βαριών χαρτιών, η Motor Oil και η Τιτάν έπιασαν ιστορικά υψηλά, η Aegean με διψήφια κέρδη, η Lamda σε αφύπνιση και το ράλι της Q&R με νέα βασική μέτοχο.