ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το βασικό σενάριο για Πειραιώς, ιππικό της ΕΥΔΑΠ στη Ζάκυνθο και ζόρια στο RRF

Το σύνολο των μετοχών της Τρ. Πειραιώς σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση, η συνδρομή της ΕΥΔΑΠ στο σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης στην Ζάκυνθο, η προσφυγή για την Αττική Οδό, οι αλλαγές στην Παιδεία και οι εκπτώσεις του ΟΤΕ.

«Τρέχει» και μάλιστα γρήγορα ο χρόνος για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, project για το οποίο το επιτελείο της τράπεζας δουλεύει νυχθημερόν από τα τέλη του 2023. Στην αγορά πολλή συζήτηση γίνεται για το αν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ (27%) ή μέρος των μετοχών. Ασφαλώς, μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να ανακοινωθεί η διαδικασία όλα είναι ανοιχτά, ωστόσο το βασικό σενάριο, ο βασικός στόχος της κυβέρνηση με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να διατεθεί το σύνολο της κρατικής συμμετοχής, δηλαδή το 27%. Το να διατεθεί μικρότερο πακέτο θα είναι μάλλον ανατροπή που μπορεί να την επιβάλει μόνο μια δραστική αλλαγή των δεδομένων, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

-- Η πλήρης επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια έχει πολλά και ευρύτερα οφέλη για την οικονομία και τη χώρα, τα οποία υπερκαλύπτουν τα οφέλη από μια λογιστική προσέγγιση, που θέλει το ΤΧΣ να κρατήσει τμήμα των μετοχών ώστε να τις πουλήσει σε καλύτερες τιμές σε δεύτερο χρόνο. Αυτή η λογική, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις του ΤΧΣ, έχει πια ξεφτίσει.

-- Αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για κάτι, είναι γιατί δεν ακολουθήθηκε μια πιο τολμηρή τακτική στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, όπου η «όρεξη» της αγοράς για τις μετοχές της τράπεζας ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να έχει διατεθεί το σύνολο της κρατικής συμμετοχής. Περιττό να σημειώσουμε ότι ήδη υπάρχουν πολλές εισηγήσεις το ΤΧΣ να προχωρήσει γρήγορα και με τις υπόλοιπες μετοχές της ΕΤΕ, μόλις συμπληρωθεί το 6μηνο απαγόρευσης διάθεσης άλλων μετοχών.


Η ΕΥΔΑΠ βάζει πλάτη στην Ζάκυνθο

Το συμβάν με την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο του νερού στη Ζάκυνθο είναι πολύ σοβαρότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί ενώ για την επίλυση του προβλήματος συνδράμει και η ΕΥΔΑΠ. Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος η δημοτική κοινότητα Ζακύνθου κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Πολιτική Προστασία ενώ με πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ αποφασίστηκε κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ να ταξιδέψει στο νησί και σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ) να συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση του προβλήματος.

-- Τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους, θα υποβάλουν μελέτη για την αντιμετώπιση της εισροής πετρελαίου και ενδεχομένως θα κάνουν και την επίβλεψη μετά από διαβουλεύσεις με την τοπική ΔΕΥΑ. Το πρόβλημα προέκυψε όταν, κατά τη διάρκεια γεμίσματος δεξαμενής πετρελαίου θέρμανσης, το καύσιμο χύθηκε στον δρόμο, βρήκε διέξοδο στο δίκτυο ομβρύων και από εκεί, μέσα από ραγισμένο σωλήνα, εισχώρησε στο δίκτυο νερού. Η ζημιά είναι μεγάλη γιατί εκείνη την ώρα έβρεχε και τα λίτρα του χυμένου πετρελαίου αναμείχθηκαν με το βρόχινο νερό και ο όγκος τους πολλαπλασιάστηκε.


Τέλος Ιανουαρίου εκδικάζεται η προσφυγή για την Αττική Οδό

Στις 30 Ιανουαρίου θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της κοινοπραξίας Vinci - Mytilineos κατά της απόφασης της  Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία είχε απορρίψει την προσφυγή της κοινοπραξίας σχετικά με τις ενστάσεις της σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης της προσφοράς της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Αττική Οδό. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με προσφορά 3,27 δισ. ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής για τη νέα 25ετη σύμβαση παραχώρησης του δρόμου και ακολούθησε η κοινοπραξία Vinci -Mytilineos με 3,106 δισ. ευρώ. Η απόφαση αναμένεται να βγει στα μέσα Μαρτίου.


Τα ζόρια στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ευφορία επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, όμως με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν αρχίσει τα ζόρια. Όπως έγινε σαφές από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παπαθανάση, όπου δέχτηκε σχετικό ερώτημα και ο Ορέστης Καβαλάκης,  επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων που θα επιδοτηθούν απειλούν οι δύο βασικές εστίες κακοδαιμονίας αυτής της χώρας, η δημόσια διοίκηση και η Δικαιοσύνη. Η δημόσια διοίκηση... λαχανιάζει και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στους απαιτητικούς ρυθμούς των προγραμμάτων, ενώ οι γνωστές καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης απειλούν με... εμφράγματα τους διαγωνισμούς που καταλήγουν στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει την επόμενη αίτηση για εκταμίευση κονδυλίων τον Απρίλιο, αλλά πρέπει πρώτα να καλυφθούν οκτώ ορόσημα. Και το τρέξιμο συνεχίζεται...


Ποιοι δυσκολεύονται με τους φόρους

Με δύο ταχύτητες κινείται η εξυπηρέτηση φορολογικών υποχρεώσεων: οι επιχειρήσεις φαίνονται «άνετες» και πληρώνουν στην ώρα τους, ενώ οι ιδιώτες δυσκολεύονται. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Νοέμβριο τα ποσοστά έγκαιρης πληρωμής φόρων από τις επιχειρήσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) κινήθηκαν μεταξύ 80% και 90%. Προβληματική, όμως, είναι η εικόνα στα φυσικά πρόσωπα, όπου το ποσοστό συμμόρφωσης ήταν μόλις 76%, καθώς έμειναν απλήρωτοι φόροι εισοδήματος ύψους 115 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, σε αρκετά υψηλό ποσοστό βρίσκουν φορολογούμενοι το δίκιο τους, προσφεύγοντας στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών με ενδικοφανείς προσφυγές. Το 2023 εξετάστηκαν σχεδόν 6.000 τέτοιες προσφυγές και στο 30% των περιπτώσεων δικαιώθηκαν οι φορολογούμενοι.


Το πρώτο ομόλογο του 2024

Με το δεξί θέλει να μπει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο 2024, προχωρώντας στην πρώτη έκδοση της χρονιάς με νέο άνοιγμα της παλαιότερης έκδοσης 10ετών ομολόγων και με στόχο να αντληθούν περίπου 3 δισ. ευρώ. Η απόδοση των 10ετών έχει ανεβεί αρκετά στη δευτερογενή αγορά το τελευταίο διάστημα, καθώς στο τέλος του 2023 είχε υποχωρήσει κάτω και από το 3%, ενώ τώρα «παίζει» γύρω στο 3,3%. Ίσως μάλιστα να δούμε ακόμη υψηλότερες αποδόσεις αργότερα, γιατί έχει «σβήσει» ο ενθουσιασμός της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ -και σε αυτό έχουν συμβάλει αρκετές δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών τις τελευταίες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου θα είναι συγκριτικά χαμηλό. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας «παίζει» αυτόν τον καιρό κοντά στο 3,8%. Ενόψει, μάλιστα, και νέων αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον από σοβαρά και μεγάλα χαρτοφυλάκια θα είναι έντονο.


Το φρένο στις επιδοτήσεις

Τον τίτλο της πιο ασταθούς πολιτικής ενεργειακών επιδοτήσεων στην ευρωζώνη διεκδικεί η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έγγραφο της Κομισιόν για συζήτηση στο χθεσινό Eurogroup. Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα το 2021 και το 2022: Οι καθαρές επιδοτήσεις -χωρίς, δηλαδή, να υπολογίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τον ενεργειακό τομέα- ήταν 0,50% του ΑΕΠ το 2021, όταν κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη οι κυβερνήσεις έδιναν μόλις 0,09% του ΑΕΠ. Περίπου πενταπλάσια επιδότηση, δηλαδή. Το 2022, χρονιά κορύφωσης της ακρίβειας στην ενέργεια, η Ελλάδα έδωσε τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις στην ευρωζώνη, που έφθασαν το 2,64% του ΑΕΠ -ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν μόλις 1,29%. Κάπου εκεί, όμως, έπεσαν απότομα τα φρένα, καθώς άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η πιο υπερχρεωμένη χώρα δεν μπορεί να δίνει τις πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις: το 2023, η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν μηδενίστηκε, υποχωρώντας στο 0,01%, όταν κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη το ποσοστό ήταν 1,04%. Σημειώνουμε ότι αυτός ο μηδενισμός δεν σημαίνει ότι δεν δόθηκαν επιδοτήσεις. Επιδοτήσεις δόθηκαν, αλλά τις αντιστάθμισαν πλήρως οι έκτακτοι φόροι που επιβλήθηκαν στις ενεργειακές εταιρείες.


Αλλάζουν όλα τα σχολικά βιβλία

Πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Παιδεία, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης των 384 αριστούχων αποφοίτων Λυκείων των Εκπαιδευτικών Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας από το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία της Eurobank. Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία θα αρχίσουν από τις αλλαγές των βιβλίων τον Σεπτέμβριο του 2025. «Θα αλλάξει το κάθε βιβλίο του κάθε μαθήματος», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «και από την πλευρά της Πολιτείας πρέπει να γίνουν πολλά και έχουν γίνει ήδη πολλά», καθώς «θα δείτε πράξεις και θα δείτε πως θα έρθουν πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης». Ανέφερε πως η πολιτεία θα επιδιώξει να υπάρξει μεγαλύτερη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια.

-- Σημειώνουμε ότι η Eurobank με το πρόγραμμα “Μπροστά για την Παιδεία” στηρίζει έμπρακτα τα τελευταία 21 χρόνια την Παιδεία με την επιβράβευση της αριστείας. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, ανακοίνωσε μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία με την επέκταση του προγράμματος με στόχο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για κρίσιμη διάσταση ή, πιο σωστά, για μια κρίσιμη δυσλειτουργία του συστήματος που απασχολεί το δημόσιο διάλογο εδώ και πολύ καιρό, χωρίς όμως να έχουν γίνει πολλά πράγματα στην κατεύθυνση αυτή.


Αποδέχθηκαν τις εκπτώσεις του ΟΤΕ οι πάροχοι

Έληξε χθες η δημόσια διαβούλευση της πρότασης του ΟΤΕ σχετικά με την παροχή εκπτώσεων όγκου σε επίπεδο χονδρικής με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης σε υπηρεσίες Next Generation Access (NGA), χωρίς κάποια εταιρεία να καταθέσει παρατηρήσεις. Αν και κατά καιρούς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους σχετικά με την πρόταση του ΟΤΕ και κατ' ιδίαν έχουν…ψιθυρίσει πως είχε αρκετά «σημεία προσοχής», εν τέλει οι εκπτώσεις που πρότεινε και οι στόχοι που έθεσε φαίνεται ότι τους βρίσκουν σύμφωνους. Όπως αναφέρουν στελέχη τη αγοράς, ίσως οι γενναίες εκπτώσεις από τον ΟΤΕ και οι στόχοι για τη ζήτηση που έχει θέσει να καταφέρουν να δώσουν ώθηση στη διείσδυση της οπτικής ίνας, στη χώρα που κινείται ακόμα με ταχύτητες χαλκού.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φορτσάρισμα της Τρ. Πειραιώς, οι αντίθετοι δρόμοι για payzy και tora και οι ελίτ

Οι ισχυρές επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η απάντηση Αλ. Πατέλη στις ελίτ, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών, η ΕΥΔΑΠ και το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλά ελληνικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μαρτύριο της σταγόνας στην Intralot, οι τράπεζες και η ρωσική «υπερδύναμη»

Πώς η μετοχή της Intralot έχει παγιδευτεί σε όλο και πιο στενό εύρος διακύμανσης, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες, η αποκαθήλωση της Ρωσίας, οι τραγελαφικές καταστάσεις στο μετρό και οι κορβέτες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.