ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σπάνε τα κοντέρ τα ελληνικά assets, με... ουρές από τους ξένους επενδυτές

Τι σηματοδοτούν η εντυπωσιακή υπερκάλυψη της έκδοσης 10ετών ομολόγων του Δημοσίου και η αναμενόμενη επιτυχία της μεγάλης διάθεσης μετοχών του Αεροδρομίου Αθηνών. Με σημαντικά κέρδη βγαίνει ο Ιανουάριος στο ΧΑ.

Μολονότι η εγχώρια μιζέρια και εσωστρέφεια θολώνουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις την πραγματική εικόνα της χώρας σε πολλά επίπεδα, το «ζύγισμα» που κάνουν οι διεθνείς επενδυτές στα ελληνικά assets είναι ένας αξιόπιστος δείκτης προόδου της οικονομίας.

Χθες, το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο για την άντληση του ποσού των 4 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας μια εκκωφαντική υπερκάλυψη, καθώς η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή με τις προσφορές να φτάνουν στα 35 δισ. ευρώ, οδηγώντας το επιτόκιο στο επίπεδο του 3,4%, ενώ η αρχική τιμολόγηση το τοποθετούσε στο 3,5%. Ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου μετά το 2010, με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών, ενώ το spread ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων πολλών ετών.

Η ελληνική οικονομία, έχοντας επιστρέψει μετά από 13 χρόνια στον «γύψο» και στην κατηγορία junk, πλέον έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, οπότε έχει αλλάξει εντελώς το προφίλ της και το «ζύγισμά» της από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Μάλιστα, τα ελληνικά assets είναι ελκυστικά και πλέον συναγωνίζονται assets άλλων χωρών, πολύ πιο μεγάλων οικονομιών από την ελληνική, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Συνάμα, καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη ασφαλώς διαδραματίζει η πολιτική σταθερότητα και η εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης μακράς πνοής πέρυσι το καλοκαίρι.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αποδοθεί στη «βιασύνη» των επενδυτών να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά μιλά και για μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η υγιής ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή επέτρεψαν στην Ελλάδα να μειώσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της σχεδόν κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση –με μεγάλη διαφορά- σε όλο τον κόσμο, τονίζει το Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, για μια οικονομία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου την προηγούμενη 15ετία, εν μέσω αποκλεισμού από τις αγορές για όλα τα ελληνικά assets (εταιρικά και κρατικά), που πέρασε από τη μέγγενη των capital controls, των επικίνδυνων ακροβασιών με το Grexit, την κατάρρευση των τραπεζών και τη φυγή 500 χιλ. πολιτών στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, το εύρος της τωρινής αποδοχής από τις αγορές, είναι μια εξέλιξη που μαρτυρά αλλαγή σκηνικού.

Δεν είναι τυχαίο ότι τεράστια αποδοχή έχει και η δημόσια προσφορά της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών με την υπερκάλυψη να αναμένεται επίσης θεαματική, ενώ πολύ καλή αποδοχή είχε το placement της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, όπως και το placement μετοχών της Helleniq Energy, η πώληση του 10% της Alpha Bank αλλά και τα εταιρικά ομόλογα που εκδόθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Με σημαντικά κέρδη κλείνει τον Ιανουάριο το Χ.Α.

Η ελκυστικότητα των εγχώριων assets φυσικά φαίνεται ακόμη πιο άμεσα από την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, που έχει ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια ανόδου, με το 2023 να καταγράφει κέρδη άνω του 39% και να τοποθετείται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μετά τον Nasdaq και τον ρωσικό δείκτη ΜΟΕΧ, ενώ καλά κινήθηκε και ο πρώτος μήνας του 2024, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ενώ απομένει μια συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του 2024, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 4,79%, ο FTSE 25 κερδίζει 5,45%, o Mid Cap είναι στο +2,77%, ενώ πρωταγωνιστεί ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 8,50%.

Μέσα σε ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα, το Χ.Α. παρουσιάζει συμπαγές και ανθεκτικό προφίλ, ενώ ασχέτως τελικού προσήμου Γενικού Δείκτη, όλες οι συνεδριάσεις έχουν ενδιαφέρον, εν μέσω εναλλαγών, ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, διαφοροποίησης πρωταγωνιστών, ικανοποιητικών συναλλαγών αλλά και επιλεκτικών πονταρισμάτων, τόσο στις μεγάλες αποτιμήσεις, όσο και στην περιφέρεια που δεν λείπουν οι εξάρσεις.

Η αγορά επιβεβαίωσε και χθες την ανθεκτικότητα της περιοχής των 1.350 μονάδων, ενώ για ακόμη μια φορά φάνηκε η διάθεση για ποιοτικές διαφοροποιήσεις, επιμέρους διορθώσεις και εναλλαγές θέσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Αυτό μαρτυράται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι παρά την άνοδο όλων των κύριων δεικτών, στο σύνολο της αγοράς υπήρξε απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών, με το συσχετισμό στις 61-61 αντίστοιχα.

Βελτιωμένη η εικόνα διεθνώς

Διεθνώς, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν για ακόμη μια ημέρα ανοδικά, με αρκετούς δείκτες να φλερτάρουν ξανά με τα υψηλά πολλών ετών ή και τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ οι δείκτες της Wall Street, έκαναν αφομοίωση κεκτημένων, αν και ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

O γερμανικός DAX πλησίασε περισσότερο τις 17.000 μονάδες κλείνοντας στις 16.972,34 μονάδες με άνοδο 0,18%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,48% στις 7.677,47 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,44% στις 7.666,31 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,29% με κλείσιμο στις 30.623,27 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35, παρά τη διαφαινόμενη κρίση στην κυβέρνηση Σάντσεθ, έκλεισε με ράλι +1,51% στις 10.039,30 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 485,63 μονάδες που είναι νέα υψηλά διετίας.

Στη Wall Street o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 38.467,31 μονάδες που είναι νέο ιστορικό υψηλό, ανεπαίσθητη διόρθωση 0,06% έκανε ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq διόρθωσε κατά 0,76% στις 15.509,90 μονάδες.

Η ατζέντα διεθνώς είναι φορτωμένη έως το τέλος της εβδομάδας καθώς σήμερα έχουμε τη Fed, ενώ έως την Πέμπτη αναμένονται τα μεγέθη των πέντε τεχνολογικών κολοσσών που «ελέγχουν» το 25% του S&P 500 όπως είναι οι Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon και Meta.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η μάχη για μια θέση στον FTSE-25: Ποιες μετοχές φεύγουν, ποιες μπαίνουν

Πώς θα γίνει η κρίσιμη αναθεώρηση τον Μάιο. Ποιες μετοχές έρχονται ορμητικά από τη μεσαία στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και ποιες έχουν γίνει «ουραγοί» στον 25άρη. Πυξίδα για τα ξένα κεφάλαια ο FTSE-25.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι «μάχες» στο ΧΑ για τις 1.410 μονάδες και το placement της Τρ. Πειραιώς

Η αγορά δυσκολεύεται να κατακτήσει το τεχνικό όριο των 1.410 μονάδων, ενώ το placement της Τρ. Πειραιώς αναμένεται να λειτουργήσει σαν «πύλη εισόδου» μεγάλου ύψους ξένων κεφαλαίων. Θετικά μηνύματα από τα ομόλογα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Το χρηματιστήριο αφήνει πίσω τη «μαύρη» περίοδο της οικονομικής κρίσης

Εβδομάδα που αναβάθμισε το επίπεδο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς: Ο Δείκτης ξεπέρασε τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από το 2011, με τζίρους - ρεκόρ και την εισαγωγή του Αεροδρομίου να αλλάζει τα δεδομένα.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τζίρος 140 εκατ. σε τρεις μετοχές: Πώς αλλάζει η φυσιογνωμία του Χ.Α.

Αλλάζουν θεμελιωδώς τα μεγέθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες μια νέα εισαγωγή, αυτή του ΔΑΑ απασχόλησε πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ τρεις μετοχές (ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς) διακίνησαν συναλλαγές πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Πακτωλός 43 δισ. μέσα σε τρεις ημέρες για τοποθετήσεις σε ελληνικά assets

Με εμφατικό τρόπο επιβεβαιώνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τα 35 δισ. για το 10ετές ομόλογο του Δημοσίου και τα 8 δισ. για το Αεροδρόμιο. Στα ύψη των 150 εκατ. ο τζίρος στο ΧΑ.