ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Οι «μάχες» στο ΧΑ για τις 1.410 μονάδες και το placement της Τρ. Πειραιώς

Η αγορά δυσκολεύεται να κατακτήσει το τεχνικό όριο των 1.410 μονάδων, ενώ το placement της Τρ. Πειραιώς αναμένεται να λειτουργήσει σαν «πύλη εισόδου» μεγάλου ύψους ξένων κεφαλαίων. Θετικά μηνύματα από τα ομόλογα.

Εικόνα αγοράς που προσπαθεί να διαχειριστεί τα πολλά κεκτημένα χωρίς να απολέσει την ευρύτερη περιοχή των 1.400 μονάδων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, όμως από την άλλη πλευρά δείχνει ότι δυσκολεύεται να κατοχυρώσει τις 1.410 μονάδες, που σύμφωνα με αναλυτές είναι κρίσιμες για να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση δυνάμεων.

Η αγορά έχει ανταποκριθεί άριστα στις πολύ αυξημένες ανάγκες ρευστότητας όλο το προηγούμενο διάστημα εν μέσω εισαγωγής του Αεροδρομίου και εκδόσεων ομολόγων, οπότε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει κάποια εύλογη κόπωση στις συναλλαγές. Θυμίζουμε πως οι μέσες συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα ήταν στα 182,8 εκατ. ευρώ, ενώ στις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ο μέσος τζίρος έχει κατέλθει στα 112,62 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, θα «τρέξουν» οσονούπω το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ της Intralot αλλά και το placement της Πειραιώς, το οποίο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον απ’ όλη την επενδυτική κοινότητα, καθώς θα δώσει το επόμενο στίγμα, μετά τις άκρως επιτυχημένες πρόσφατες υπερκαλύψεις της εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, αλλά και τη μεγάλη υπερκάλυψη του ΔΑΑ, όπου συνολικά πονταρίστηκαν 43 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα η διάθεση των μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ θεωρείται από τους αναλυτές ως ένα κομβικό σημείο για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε άλλη μια μεγάλη υπερκάλυψη και θα λειτουργήσει σαν μια «πύλη εισόδου» μεγάλου ύψους διεθνών κεφαλαίων, που θα διευρύνουν περαιτέρω το βάθος της αγοράς,.

Αυτό που εξάγεται από τη συμπεριφορά της αγοράς τις τελευταίες ημέρες είναι, αφενός, η προσπάθεια να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης στην ευρύτερη περιοχή των 1.400 μονάδων, ενώ από την άλλη πλευρά καταγράφεται αδυναμία ανοδικής απομάκρυνσης από αυτό το όριο, με αποτέλεσμα η αγορά να ακροβατεί τεχνικά πάνω σε κρίσιμα σημεία. Σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις έχει παρουσιαστεί αδυναμία υπέρβασης των 1.410 μονάδων, που θα απεγκλώβιζε τεχνικά το Χ.Α.

Έτσι, η αγορά συσσωρεύει εν μέσω μεικτών προσήμων πέριξ των 1.400 μονάδων, την ώρα που στο ευρύτερο ταμπλό λαμβάνει χώρα σημαντική «χώνευση» επιπέδων, με αρκετούς τίτλους να διορθώνουν ελεγχόμενα και άλλους να στηρίζουν το Γενικό Δείκτη, ο οποίος παραμένει σε πολύ κοντινή απόσταση από το ρεκόρ 13 ετών.

Χθες, έγινε μια ακόμη απόπειρα υπέρβασης, όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό στων 1.414,76 μονάδων (+0,67%), όμως δεν κατάφερε – ξανά – να κλείσει πάνω από αυτή την περιοχή και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.403,50 μονάδες (-0,13%). Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όταν ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό των 1.412,53 μονάδων, όμως τελικώς έκλεισε στις 1.401,01 μονάδες.

Φαίνεται πως η υπέρβαση των 1.410 μονάδων και η κατοχύρωση αυτών των επιπέδων απαιτεί είτε την εισροή νέων κεφαλαίων, είτε κάποιον έξτρα καταλύτη, ίσως από την επιστροφή των τραπεζικών μετοχών. Την ίδια ώρα, άριστο είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οπότε η αγορά πιθανότατα ίσως βρει στήριγμα και από εκεί, αν και όλο το τελευταίο διάστημα, εσωτερικής κυρίως καύσης ήταν οι καταλύτες που έφεραν την άνοδο και οδήγησαν το Χ.Α. σε καλύτερη πορεία έναντι των ξένων δεικτών.

Χθες, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά, με τον CAC 40 πολύ κοντά στο ιστορικό του υψηλό και τον DAX ξανά πάνω από τις 17.000 μονάδες και κοντά στο δικό του ρεκόρ, ενώ στη Wall Street και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με τον Dow Jones κοντά στα ιστορικά υψηλά και σε απόσταση βολής από τις 39.000 μονάδες!

Τα ομόλογα κερδίζουν συνεχώς έδαφος

Στο μεταξύ, θετικές και ιδιαίτερα υποστηρικτικές για το χρηματιστήριο είναι οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς έπεσε χθες κάτω και από το 3,3% στη διάρκεια των συναλλαγών, για να διαμορφωθεί τελικά στο 3,304%. Στη χειμερινή έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν ξεχωρίζει τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι έχουν μεγαλύτερη πτώση αποδόσεων από τα γερμανικά.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή,

  • Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σε όλους τους τομείς, ενώ τα spreads μειώθηκαν. Παρά τις μεγάλης κλίμακας εκδόσεις κρατικών ομολόγων και τις μειωμένες αγορές στοιχείων ενεργητικού από το Ευρωσύστημα, οι αγορές κρατικών ομολόγων προσαρμόστηκαν προς χαμηλότερες αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες. Αυτό οφείλεται επίσης στη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
  • Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund μειώθηκε από 2,85% στις φθινοπωρινές προβλέψεις σε 2,2% την 1η Φεβρουαρίου, αφού έφτασε στο χαμηλό 1,9% στα τέλη Δεκεμβρίου.
  • Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις για άλλες χώρες της ΕΕ μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε μείωση των spreads σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ιταλία και η Ελλάδα παρουσίασαν την πιο έντονη μείωση των spreads από την καταληκτική ημερομηνία των φθινοπωρινών προβλέψεων, καθώς επωφελήθηκαν από τις θετικές εξελίξεις αξιολόγησης και την αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές.

Στοιχήματα για μείωση επιτοκίων

Αναφερόμενη στην πορεία των αγορών στην Ευρώπη, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι:

  • Ενισχυμένες από την ταχεία πτώση του πληθωρισμού, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν το περασμένο φθινόπωρο. Από την καταληκτική ημερομηνία των φθινοπωρινών προβλέψεων, οι αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για τις μειώσεις των επιτοκίων. Οι αγορές αναμένουν τώρα μια πρώτη μείωση των επιτοκίων ήδη το 2ο τρίμηνο του 2024 και σωρευτικές περικοπές κοντά στις 200 μονάδες βάσης στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων (σε σύγκριση με περίπου 100 μονάδες βάσης κατά τον χρόνο των φθινοπωρινών προβλέψεων).
  • Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα έχουν επίσης μειωθεί. Τα εταιρικά spreads, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος υψηλών αποδόσεων, έχουν μειωθεί. Εν τω μεταξύ, οι αποτιμήσεις των μετοχών αυξήθηκαν, με τον Eurostoxx600, τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, να αυξάνεται περισσότερο από 10% από την καταληκτική ημερομηνία των φθινοπωρινών προβλέψεων. Το δίδυμο ράλι στα ομόλογα και τις μετοχές σηματοδοτεί ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα καταφέρει να δαμάσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει βαθιά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Τι κέρδισαν τα ομόλογα και οι μετοχές από την επενδυτική βαθμίδα

Ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και μείωση του spread από τα γερμανικά ομόλογα κοντά στις 100 μονάδες βάσης, ρεκόρ 10ετίας στο χρηματιστήριο και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες καταγράφει η Τρ. Ελλάδος.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.